Conform datelor Autorității Naționale pentru Cetățenie din România, în perioada 1 ianuarie 2002 – aprilie 2016 au fost aprobate 385 167 de cereri de acordare/redobândire a cetățeniei române, depuse de către cetățenii Republicii Moldova.

Cât de dificil este să obții pașaportul românesc și ce perspective îți deschide deținerea acestuia? Am adresat aceste întrebări domnului Ion Guștiuc, director și jurist în cadrul biroului juridic „JustConsult”. Compania are o istorie de peste 12 ani în domeniul perfectării actelor pentru obținerea cetățeniei române. Cei 40 de angajați ai „JustConsult” au deservit peste 50 de mii de persoane.

„Mai întâi, să discutăm despre avantajele pe care le primește posesorul de cetățenie română, – a răspuns dl Guștiuc. – În primul rând, posibilitatea de a călători și locui în tot spațiul Uniunii Europene și posibilitatea de a munci în UE cu drepturi egale ale unui cetățean european și, respectiv, posibilitatea de a primi un salariu bun. Totodată, este vorba despre regimul liberalizat de vize în 150 de țări. În plus, România recunoaște cetățenia dublă și nu obligă cetățenii să locuiască permanent pe teritoriul țării sale”.

5856876

Totodată:

  • Pașaportul românesc vă ajută să obțineți un nivel decent de trai în UE. Cu ajutorul lui puteți procura o locuință în baza unei oferte mai avantajoase de credit ipotecar.
  • Pașaportul românesc va facilita recunoașterea în calitate de specialist într-un anumit domeniu, evitând munca „la negru”.
  • Copiilor le este oferită oportunitatea să își urmeze studiile în UE și, astfel, să aibă parte de o educație mai eficientă.
  • În calitate de contribuabil pe teritoriul UE, odată împlinită vârsta de pensionare, veți beneficia de o pensie calculată în conformitate cu standardele europene.
  • Familia și copiii vor putea beneficia de asigurare medicală și socială din partea acelui stat european, unde sunteți angajat oficial.

„Cetățenia română oferă oportunitatea de angajare și în România, – a continuat discuția Ion Guștiuc. – Conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică din România, pentru luna septembrie 2016, salariul brut mediu în țară era de 2898 RON (sau 641.38 €). Iar, după deducerea impozitelor, salariul net era de 449.94 €. Pentru comparație, în Moldova, salariul brut este de 5050 MDL (sau 238 euro). Totodată, fiind angajat în România puteți beneficia de ajutor social pentru copiii minori de până la 2 ani în valoare de 50 euro și, respectiv, 20 de europână la 18 ani”.

Există și alte avantaje să deții cetățenie română.

Cu toate acestea, pentru a putea beneficia de toate avantajele enumerate mai sus, este necesară deținerea buletinului românesc, unde trebuie să fie indicat domiciliul vostru de pe teritoriul României.

Cât de avantajos este să deții cetățenie română?

Ce trebuie să fac pentru a obține cetățenie română?

Întreaga procedură constă din 11 pași.

– Cât timp durează obținerea de cetățenie română?

– Procedura de acordare/redobândire a cetățeniei durează de la un an la 2 pentru cei care se află la etapa inițială de colectare a actelor de stare civilă din Republica Moldova.

După ridicarea tuturor documentelor de stare civilă românești, de către cetățenii care au depus deja jurământul și au obținut cetățenia română,poate fi perfectat pașaportul românesc, care are termenul de valabilitate de 5 ani sau de un an.

Cât de avantajos este să deții cetățenie română?

Procedura în sine este cu adevărat foarte lungă. Acest aspect este condiționat de faptul că cerințele legii sunt complexe. În cei 12 ani de activitate în acest domeniu, am auzit o mulțime de propuneri de „urgentare” a procedurii, prin aplicarea anumitor „scheme”.

Aș dori să avertizez oamenii, dat fiind faptul că în acest domeniu banii nu hotărăsc totul.

La „JustConsult” vin multe persoane care se plâng de faptul că au anumite probleme cu actele, dat fiind faptul că au fost induși în eroare de către anumiți intermediari, care le-au promis, contra cost, să le rezolve întrebările mai repede, decât lucrurile s-ar fi întâmplat în conformitate cu legea. Ca rezultat, oamenii rămân fără bani, fără actele perfectate sau cu acte falsificate și cu perspectiva de a fi implicați într-un proces penal sau mai rău. Iar acei intermediari, care nu garantau nimic, pur și simplu au telefoanele deconectate…

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l prietenilor tăi. Apasă aici

Ana Cojocaru

vertical-banner_ro