Alegeri parlamentare în Olanda cu miză uriașă pentru Europa. După BREXIT, urmează NEXIT?

36

În Olanda au loc miercuri alegeri parlamentare cu miză uriașă pentru Europa. Partidul extremistului de dreapta Geert Wilders este cotat cu şanse la câştigarea scrutinului, iar acesta pledează pentru retragerea țării lui din blocul comunitar.

Olandezii merg miercuri (n.r.-mâine) la urne pentru a-și alege un nou parlament, acest scrutin fiind următorul mare test al Europei după alegerea lui Donald Trump și Brexit și  va fi un indicator crucial  pentru ascensiunea populismului și naționalismului în Europa.

Alegeri parlamentare în Olanda cu miză uriașă pentru Europa După BREXIT urmează NEXIT

Până acum sondajele îl arătau  favorit pe Greet Wilders, însă Partidul Libertății condus de el a mai pierdut din avans fiind cotat în prezent de site-ul Peilingwijzer cu 15,7 procente și devansat de Partidul Liberal-Democrat al actualului premier, Mark Rutte, ce a obținut 16,3 procente. Cei doi au avut luni seara ultima dezbatere televizată, unde au făcut un schimb de replici dure.

Wilders, care duce o politică anti-imigrație, l-a criticat pe contracandidatul său, actualul premier Mark Rutte, spunând că în urma crizei diplomatice dintre  Haga și Ankara, acesta ar fi trebuit să îl expulzeze imediat pe ambasadorul turc.  „Aceasta ar fi o soluție total falsă. Este o mare diferență între a conduce țara și a sta pe canapea publicând mesaje pe Twitter. Când conduci o țară, iei măsuri raționale”, a replicat Rutte, în dezbaterea aprinsă de 30 de minute.

Alegeri parlamentare în Olanda cu miză uriașă pentru Europa. După BREXIT, urmează NEXIT?

„Nimeni în Olanda, domnule Rutte, nimeni în Olanda nu mai are încredere în Mark Rutte. Asta e problema ta. Hai să ne asigurăm că de luni, aceasta nu va mai fi și problema Olandei”, a strigat acesta.  Premierul nu s-a lăsat mai prejos și l-a criticat, de asemenea, pe rivalul său pentru planul lui de a scoate Olanda din UE, ceea ce va duce la pierderea unui număr uriaș de locuri de muncă. „Nu luni, miercuri…Miercuri avem șansa, miercuri Olanda are șansa să prevină posibilitatea ca pe 16 martie să se trezească că partidul tău este cel mai puternic. Tu vrei NEXIT (ieșirea Olandei din UE, pe modelul Brexit-n.r.). Vrei Olanda afară din Europa. Știi ce ne va costa asta…nu știi.  Asta va însemna pierderea a 1,5 milioane de locuri de muncă și haos pentru Olanda. E deja haos din cauza BREXIT-ului, vrei să fie haos și din cauza Olandei?”, a spus Rutte.

Cu toate acestea, Wilders a insistat că NEXIT ar fi cel mai bun lucru care li s-ar putea întâmpla olandezilor. „NEXIT este cel mai bun lucru care ni se poate întâmpla. Vom deveni din nou stăpâni în țara noastrî. Vom avea din nou cheia de la uța din față. Cine n-ar fi bucuros să țină cheia, pentru a decide care musafiri sunt bine veniți în țară și care nu”, a spus candidatul Partidului Libertății

Olandezii au votat de două ori până acum că vor să rămână în UE

Cu toate acestea, olandezii au votat de două ori până acum că nu vor să părăsească Uniunea Europeană în ultimii 12 ani, o dată la referendumul  în 2005 și o dată la cel din 2016.

Premierul Rutte și-a acuzat adversarul de „criza politică” în care a împins țara și i-a reproșat că s-ar fi radicalizat și că a avut „declarații extremiste” față de olandezii de origine marocană. În plus, l-a criticat pentru faptul că acesta vrea să interzică Coranul, întrebându-l cum are de gând să facă acest lucru. „Vei face poliția Coranului care să meargă din ușă în ușă ca să confiște cartea sfântă a islamului”, a întrebat Rutte.

De altfel, Wilders a afirmat în trecut că marocanii sunt „gunoaie” și promisese că va stopa imigrația musulmanilor, le va penaliza pe femeile care poartă văl islamic și va închide moscheile.

Cei doi liberi vor avea în această noapte o ultimă dezbatere înainte de alegeri la care va participa și alți lideri politici.

Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), condus de premierul Mark Rutte, e pe primul loc în preferințele electorale, fiind creditat cu 23-27 de mandate parlamentare din 150, mult sub cele 40 de care dispune în prezent. VVD este urmat de Partidul Libertății (PVV) al lui Geert Wilders, care ar putea deține între 19 și 23 de mandate. BBC News notează însă că sunt șanse minime ca Wilders să poată forma singur un guvern.

Cine este Geert Wilders?

Geert Wilders este liderul și fondatorul partidului de extremă dreaptă, Partidul Libertății. În vârstă de 53 de ani, este din Venlo, din sud-estul Olandei și este căsătorit cu un diplomat ungar, Krisztina Wilders.

El este liderul parlamentar al partidului său în Camera Reprezentanților și a fost numit Politicianul Anului de mai multe ori de către postul de radio NOS- radio.

Alegeri parlamentare în Olanda cu miză uriașă pentru Europa. După BREXIT, urmează NEXIT?

Partidul său a fost favorit  în majoritatea sondajelor de opinie în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din Țările de Jos, ce au loc mâine. Wilder și partidul său au pierdut în popularitate ușor, însă se așteaptă să aibă rezultate bune la vot.

Wilder, care speră că va deveni următorul prim-ministru olandez, este cunoscut sub numele de Căpitanul Peroxid și Mozart, din cauza părului său blond viu colorat – descris de Radio- Netherlands ca fiind „cel mai faimos blond, de la Marilyn Monroe încoace”. Wilders se consideră a fi un liberal de dreapta al cărui model politic este fostul premier britanic, Margaret Thatcher.

El a declarat în nenumărate rânduri că  nu-i place sistemul politic olandez și crede că există o elită conducătoare a politicienilor care au grijă de ei înșiși și nu constituenții acestora.

Wilders pledează pentru „Nexit”, ieșirea Olandei din Uniunea Europeană și este pasionat de Israel. El a locuit acolo doi ani de zile și a vizitat aceastp țarp de peste 40 de ori. El a spus că atunci când s-a întors în Olanda, a avut un „sentiment special de solidaritate” pentru țară.

Cine este Mark Rutte?

Mark Rutte este premierul Olandei din 14 octombrie 2010 și liderul Partidului Popular pentru Libertate de la 31 mai 2006.

La alegerile generale din 2006, partidul lui Mark, care se afla deja sub conducerea lui Mark, a devenit principalul partid din opoziție. La alegerile următoare din 2010, liderul Partidului Popular pentru Libertate  a câștigat cele mai multe voturi, reușind să ocupe 31 de locuri din cele 150 din Camera Reprezentanților.

Alegeri parlamentare în Olanda cu miză uriașă pentru Europa. După BREXIT, urmează NEXIT?

După o lungă perioadă de formare, Rutte a devenit premier și a format Cabinetul, fiind primul premier liberal al Olandei din ultimii 92 de ani.  Liberalul Mark Rutte, fost director în domeniul alimentar, fascinat de “visul american” încearcă  acum să obţină un al treilea mandat la funcţia de premier al Olandei, mizând pe imaginea de candidat al securităţii şi stabilităţii.

Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), fondat în 1948, se află la putere din 2010. Primul guvern al lui Mark Rutte a fost susținut în parlament de către partidul lui Geert Wilders (PVV, extrema dreaptă). În timpul campaniei electorale, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație s-a poziționat drept partidul statu quo-ului și drept singura opțiune serioasă la PVV, invitându-i pe ‘cei care nu respectă valorile’ țării să o părăsească. Sloganul lui Rutte: ‘La acțiune. Normal’.

Premierul olandez Mark Rutte vrea ca Olanda să devină prima țară din Europa care pune capăt „populismului rău”.

Rutte  a subliniat că se va „lupta din toate puterile” pentru a „evita trezirea, la 16 martie, într-o țară unde cea mai mare forță politică o reprezintă Geert Wilders”.

„Chiar dacă nu are nici o șansă să guverneze, pentru că partidul meu nu va guverna împreună cu ei, (un asemenea rezultat) ar trimite un mesaj către restul Europei”, a mai menționat premierul olandez.

Comments

comments