Candu: Proiectul de lege privind votul uninominal a fost înregistrat și va fi trimis Comisiei de la Veneția

36

Proiectul de modificare a Codului Electoral, propus de fracțiunea PDM, a fost înregistrat astăzi în Parlament. 

Anunțul a fost făcut de președintele Legislativului. Potrivit lui Andrian Candu, proiectul de lege prevede formarea a 101 circumscripţii uninominale. Fiecare circumscripţie va fi reprezentată de un deputat.

„Astăzi a fost înregistrat proiectul de lege ce prevede modificarea Codului Electoral, prin introducerea sistemului uninominal de circumscripţie. Am înregistrat proiectul pentru a fi trimis spre expertiză juridică Comisiei de la Veneţia. Vom iniţia procedurile de dezbateri publice. Documentul nu va fi votat până nu vor fi organizate dezbateri şi nu vom avea avizul Comisiei de la Veneţia”, a declarat Andrian Candu.

Candu spune că, pentru fi excluse abuzurile, un deputat nu va putea fi revocat din funcţie în primul sau în ultimul an de mandat. Mai mult, revocarea deputatului se va face prin referendum local. Decizia de revocare se va lua doar în cazul în care peste 50% din numărul total al alegătorilor din circumscripția respectivă își va da acceptul.

„Pentru a candida, aspiranții vor trebui să înregistreze cel puţin 1.000 de semnături sau cel mult 2000 de semnături. Totodată, aceștia vor trebui să depună un set de documente, printre care și cazierul de integritate”, a adăugat Andrian Candu.

Comments

comments