|

Despre aceasta a declarat astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău, președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor Ion Ceban în timp ce în plen se examina proiectul promovat de primarul Dorin Chirtoacă privind eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor publice, relatează Actualități.

Legea cu privire la finanțele publice locale și Legea cu privire la statutul municipiului Chișinău au fost încălcate. Mă adresez Procuraturii Generale să inițieze o cauză pe acest proiect. Chirtoacă a semnat acest contract fără a avea mandat din partea CMC.

Amintesc că niciun proiect finanțat din exterior nu a fost dus pînă la capăt în termen și s-au cheltuit cu zeci de milioane mai mult. În acest proiect sunt implicați ori oameni ai primarului ori oameni apropiați lui. Este un lucru foarte grav. Banii nu sunt din buzunarul lui Chirtoacă, banii vor trebui să-i întoarcă locuitorii municipiului Chișinău”, a declarat președintele fracțiunii PSRM.

În context, Ceban a făcut un apel către colegii din celelalte fracțiuni să nu voteze pentru acest proiect pînă nu vor fi toate lucrurile clare.

Ceea ce veți vota astăzi va fi similar cu ceea ce s-a făcut pînă acuma în Chișinău, cu încălcarea legii și fără aprobarea prevederilor necesare”, a mai adăugat socialistul în cadrul examinării proiectului.

Cu toate acestea liberalii, consilierii PPEM și alți consilieri independenți au votat pentru proiectul lui Chirtoacă privind izolarea termică a clădirilor publice.

Toți confirmă ca e ilegal. Cancelaria de stat spune că e ilegal. Consilierii votează pentru, cu excepția PSRM. Partidul Nostru se abține”, a menționat Ceban pe pagina sa de pe o rețea socială.

Socialiștii și-au reiterat poziția că nu sunt împotriva proiectelor de eficiență energetică în municipiul Chișinău. Potrivit lor problema principală în implementarea acestui proiect este faptul că nu se cunoaște cum vor fi banii care urmează a fi întorși de către cetățenii capitalei.

Amintim că potrivit experților proiectul primarului privind eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor publice, derulează în mod netransparent și există suspiciuni ca banii să fie delapidați.