Ministerele din Moldova nu vor mai avea viceminiștri

36

În urma implementării reformei administrației publice centrale, anunțate de autorități, funcția de viceministru va fi lichidată, informează NOI.md.Anunțul a fost făcut de către directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, fost președinte al CEC. Potrivit lui, în rezultatul acestei reforme, în componența Guvernului Republicii Moldova vor intra doar nouă ministere din cele 16 cîte sînt la ora actuală. Ciocan a mai declarat că, odată cu lichidarea pozițiilor de viceminiștri, va fi consolidat rolul secretarilor de stat în cadrul ministerelor.

„În noul proiect de lege cu privire la Guvern noi renunțăm la funcțiile de viceministru și fortificăm pozițiile secretarilor de stat. Secretarii de stat sînt funcționari publici de rang superior în cadrul ministerului”, a punctat Ciocan.

El a mai adăugat că reforma va genera reducerea cu 20% -30% a numărului funcționarilor publici.”Eu cred că acest lucru este absolut inevitabil. Dacă veţi vedea şi raportul Fondului Monetar Internaţional, şi mai multe rapoarte ale Băncii Mondiale, numărul de funcţionari în Republica Moldova este destul de mare. Avem diferite modele, diferite scenarii. Avem scenarii cînd se reduc funcţionarii publici din administraţia publică centrală la nivel de 20%, la nivel de 30%. Nu poţi să reduci la infinit, este un număr minim necesar de funcţionari”.

Potrivit guvernanților, reducerea numărului de ministere va fi efectuată treptat, pînă în luna noiembrie a anului curent. Anterior Andrian Candu a anunțat că proiectul reformei guvernamentale va ajunge în scurt timp pe masa deputaților, urmînd a fi adoptat pînă la sfîrșitul sesiunii curente a Parlamentului.

Comments

comments

SURSĂNOI
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDodon s-a întîlnit cu Medvedev