Redeschiderea gunoiștii de la Țînțăreni este unica soluție a problemei ce vizează depozitarea deșeurilor.

La mina ”Purcel”, unde a început să fie evacuat gunoiul după ce a fost închisă gunoiștea de la Țînțăreni,  se atestă un nivel ridicat de metan, din care cauză au de suferit localnicii. Consilierii municipali din partea Partidului Socialiștilor (PSRM) și-au exprimat temerile în legătură cu acest fapt, în cadrul unui briefing, susținut astăzi, 6 martie, transmite NOI.

În opinia socialiștilor, depozitarea ulterioară a deșeurilor la mina ”Purcel” va genera o problemă ecologică foarte serioasă. ”Deșeurile mai pot fi evacuate acolo timp de două luni de zile, nu mai mult. Conform datelor noastre, acolo s-au acumulat deja peste 300 mii de tone de substanțe toxice, sub formă de depuneri și deșeuri.  Oamenii din localitățile apropiate au început să se plîngă pe calitatea apei. Aceste substanțe influențează negativ asupra nivelului Nistrului. Inclusiv din cauza că aceste deșeuri lichide din mina ”Purcel” nimeresc în apa Nistrului, nivelul apei în rîu este în scădere considerabilă”, a  declarat consilierul din partea PSRM, Vitalie Mucan.

Propunerea primarului general Dorin Chirtoacă în ceea ce privește construcția unui Centru pentru prelucrarea metalelor grele, care ”va contribui la soluționarea problemei depozitării deșeurilor” a provocat critici din partea aleșilor locali. ”Este vorba despre o uzină de prelucrare a mercurului, care poate fi construită în satul Dobrogea.  Construcția uzinei necesită 4 mln. de euro. Bani pe care Chirtoacă intenționează să-i ia în credit și să-i întoarcă în următorii 20 de ani.  Noi nu avem dubii în ceea ce privește faptul că acest credit va fi pus pe umerii orășenilor. Unde mai pui că mercurul este un metal greu, toxic și foarte periculos. Cei peste două mii de oameni, care locuiesc n Dobrogea, nu-și doresc să aibă sub coaste o ”bombă cu efect întîrziat” sub forma unei uzine pline cu substanțe periculoase”, a spus consilierul Iurie Vitneanschi.

De remarcat faptul că anterior și președintele fracțiunii comuniștilor și consilierilor independenți în Consiliul Municipal Chișinău, Vasilii Chirtoca, și-a exprimat temerile în legătură cu exploatarea ulterioară a minei ”Purcel”. În februarie trecut, el a înaintat o inițiativă pentru acordarea susținerii unei companii private, care să se ocupe de construcția uzinei de prelucrare a deșeurilor într-o suburbie a Chișinăului. Potrivit consilierului, susținerea inițiativei respective ar fi contribuit la soluționarea eficientă a problemelor legate de depozitarea deșeurilor solide în capitală.

În calitate de măsură temporară pentru soluționarea problemei ecologice, Vasilii Chirtoca propune redeschiderea poligonului de la Țănțăreni și închiderea minei ”Purcel”.  Acolo, potrivit lui, s-a creat o situație complicată. În consecință, locuitorii din Bubuieci și Colonița se tem să mai consume apa de fîntîni, care este poluată cu substanțe toxice lichide ce se scurg din mina ”Purcel”.