”Termoelectrica” cere majorarea tarifelor la căldură

25

Societatea pe Acțiuni (SA) ”Termoelectrica” i-a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să ajusteze tarifele la agentul termic, livrat consumatorilor din municipiul Chișinău. Furnizorul de agent termic solicită o majorare cu 6 % – de la 1068,22 pînă la 1132,3 lei gigacaloria, transmite NOI.

Potrivit comunicatului ANRE, agenția a primit solicitarea S. A. ”Termoelectrica” pe 7 martie. Furnizorul de agent termic și-a motivat solicitarea de majorare a tarifului la agentul termic prin indicatorii tehnici incluși în planul de producție pentru acest an, prognoza reînnoită a indicatorilor macroeconomici pentru 2017-2019, indexul prețurilor cu amănuntul, fluctuația cursului dolarului și majorarea planificată a tarifului la energia electrică pe care o solicită ”Gas Natural Fenosa Furnizare Energie”.

ANRE le-a propus tuturor persoanelor interesate să lase comentarii și observații pe marginea proiectului de ajustare a tarifului la agentul termic, prezentat de S. A. ”Termoelectrica”.

De remarcat faptul că tariful la agentul termic, livrat consumatorilor din municipiul Chișinău de compania ”Termoelectrica”, a fost majorat la 1 octombrie 2016 cu 8,2 la sută – pînă la 1068,22 de lei gigacaloria. Atunci, S. A. ”Termoelectrica” a pledat pentru majorarea tarifului la căldură cu 27,4 % – pînă la 1257 lei gigacaloria. Furnizorul și-a motivat solicitarea prin majorarea cheltuielilor pentru producerea și livrarea agentului termic din momentul ultimei ajustări tarifare, care a fost operată în octombrie 2011.

Totuși ANRE a aprobat un tarif mult mai mic decît a solicitat ”Termoelectrica”. Tot atunci a fost menționat faptul că noul tarif la energia termică, în mărime de 1068,22 de lei, nu include devierile financiare ale companiei.

Comments

comments