ExpertIstoria Republicii Moldova

Istoria Republicii Moldova

Desigur, istoria ţării nu poate fi încadrată în mărimea unui articol, dar, totuși, nu fiecare cititor are la dispoziția sa câteva zile ba chiar și luni pentru a afla detaliat istoria patriei sale sau a altor țări. Prin urmare, vom reduce totul la menționarea celor mai importante și principale evenimente care au avut loc în cadrul dezvoltării Moldovei.

Totul a început cu o frumoasă legendă… Una dintre povestiri afirmă că voievodul Dragoș şi 300 de vânători treceau prin munți din Ungaria. În timpul acestei călătorii, voievodul a găsit o urmă de taur și a început să-l urmărească, în căutarea acestuia vânătorii au coborât la poalele munţilor, iar taurul a sărit în râu şi acolo a fost străpuns cu sulițele. Şi totul era bine, însă câinele preferat al lui Dragoș, Molda, a sărit în apă după taur, valurile erau prea repezi și câinele s-a înecat. În memoria acestui eveniment Dragoşa a numit râul „Moldova” şi a dorit ca pe stema principatului nou să fie ilustrat capul fiarei sălbatice – taurul.

Potrivit istoricilor, la acea perioadă pe teritoriul de astăzi al Moldovei deja trăiau moldoveni, sau mai degrabă strămoşii lor – vlahii. Mai târziu, la mijlocul secolului al XIII-lea, aceste ținuturi au fost cucerite de mongolii, iar în secolul al XIV-lea de către Ungaria. Voievodul Bogdan și-a stabilit domnia asupra celei mai mari părți a teritoriului din estul Carpaților, iar în 1365 a fost recunoscută independenţa statului. Prin urmare așa a apărut un stat independent cu capitala în oraşul Siret. La începutul secolului al XVI-lea Moldova a devenit vasală Turciei.

Domnitorii erau numiți de către sultan, de aceea în perioada secolelor XVI-XVII pe tronul Moldovei au fost aproape 50 de domnitori. În 1654 voievodul Gheorghe Stefan a decis să schimbe situaţia şi a trimis în Moscova un delegat pentru a cere ajutor în schimbul supunerii. Acest fapt a stârnit reacţii negative din partea sultanului turc, și Gheorghe Stefan a fost detronat. Situația a rămas neschimbată până în anul 1711 când la tron a urcat domnitorul Dimitrie Cantemir; el a semnat cu Petru I un acord potrivit căruia a devenit vasalul lui Petru, iar acesta din urmă urma să-l ajute în restabilirea vechilor limite teritoriale ale Moldovei. Dar nu a fost posibil de realizat aceste prevederi, şi în consecință începând cu anul 1711 boierii moldoveni nu mai aveau dreptul de a alege domnitorii, ci aceștia erau numiți de către turci, fiind aleși din rândul aristocrației grecești, la fiecare trei ani. Conducerea domnitorilor fanarioţi a durat mai mult de 100 de ani.

Următoarele modificări au avut loc în urma războiului ruso-turc din anii 1787-1791, drept rezultat Rusiei a obținut teritoriile dintre Bug şi Nistru, și teritoriile dintre Prut şi Nistru (Basarabia). Pământurile Moldovei erau împărţite între diferite unităţi administrative, doar Basarabiei i-a revenit un statut special, unde trăiau majoritatea moldovenilor. În 1873 Basarabia a primit statutul de provincie.

În octombrie 1917, a fost creat Sfatul Tării şi a fost declarată autonomia Moldovei. Pe data de 2 decembrie 1917 Sfatul Țării a declarat Basarabia drept Republica Democratică Moldovenească, iar pe data de 24 ianuarie 1918 i-a fost declarată independenţa. La 09 aprilie 1918 Sfatul Țării prin majoritate a decis aderarea RDM la România, iar pe teritoriile din stânga Nistrului în perioada anilor 1919-21 a fost instaurată puterea sovietică. În toamna anului 1924 la cea de-a treia sesiune a Comitetului Executiv Central Ucrainean convocarea a VIII-a, a fost adoptată Legea cu privire la formarea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești. (RASSM) în componența Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, cu capital în orașul Balta, din 1929 – la Tiraspol.

În iunie 1940, guvernul sovietic a trimis guvernului români două note ultimative, prin care se cerea ”retrocedarea” Basarabiei şi a Bucovinei de Nord URSS, și deoarece armata română nu era în stare de a opune rezistență, România și-a retras trupele şi administraţia din Basarabia şi Bucovina de Nord. La data de 02 august 1940 Sovietul Suprem al URSS a adoptat Legea cu privire la formarea Republicii Moldova. Cu toate acestea, doar 6 din cele 9 judeţe din Basarabia, şi 6 din cele 14 raioane ale fostei RASSM au intrat în componența noii republici sovietice. Partea de nord a Bucovinei, Hotin, judeţele Ackerman şi Ismail din Basarabia au fost incluse în RSS Ucraineană.

La sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august 1941 teritoriul RSS Moldoveneşti a fost ocupat în întregime de trupele fasciste. Județele din dreapta râului au fost incluse în componența guberniei „Basarabia”, iar malul stâng – inclus în cadrul guberniei „Transnistria”. Guberniile „Basarabia” şi „Bucovina” au fost declarate parte a României. Dar în 1944, trupele sovietice au ocupat mai mult de 100 de aşezări din dreapta-râului, astfel iarăși a fost ocupat Tiraspolul şi Chişinăul.

La data de 23 mai 1991 RSS Moldovenească a fost redenumită în Republica Moldova, iar la 27 august, în baza deciziei Marii Adunări Naţionale, care a avut loc la Chişinău, Parlamentul Republicii adoptat Declaraţia independenţei sale.

Latest news

Финансовое образование для путешественников: как управлять своими финансами в путешествии

Каждое путешествие - это уникальное приключение, полное открытий и незабываемых впечатлений от общения с близкими людьми. Однако все мы...

Рынок недвижимости в Шымкенте: анализ и перспективы

Ушедший год продемонстрировал корреляцию спроса с государственными инициативами. Спад сделок купли-продажи составил около 25%, по данным ОАРК. В основном...

Солнечные панели для дома и предприятий в Молдове

Солнечные панели (их часто называют батареями) используют в работе фотоэлектрические элементы для трансформации солнечной энергии в электрическую. Материалы, из...

Зелёные инвестиции: будущее финансового процветания

В мире, где технологии развиваются с бешеной скоростью, и экологические проблемы становятся всё более актуальными, концепция "зелёных инвестиций" выходит...

Must read

Rolete și porți secționale: specificul pieței din Moldova

Lumea modernă, inclusiv a noastră – din spațiul moldovenesc,...

Omtek: Oferim calitate, fiabilitate și maxime posibilități

O casă nu prea mare, cu doua etaje, situata...

You might also likeRELATED
Recommended to you