TOTUL
Expert
Moldova
Internet
Business Util Imobiliare Interviuri Electronică Tehnologie Internet

Problema stabilirii priorităților în viață

31.07.2011, 12:45
Vi s-a întâmplat vreodată să fie ceva bine dintr-o parte și rău din alta? Totul e bine la serviciu, dar apar probleme pe plan personal, sau totul e bine în ambele cazuri, dar ceva nu e in regulă în relațiile cu rudele. Câteodată apare senzația că nu poți alerga după doi iepuri, nu există fericire deplină și întotdeauna ceva găsești și ceva pierzi.
Așa cum sunt toate în această lume, viața noastră decurge după anumite reguli. În cazul de față apare problema stabilirii priorităților vitale.
Gândiți-vă pentru o clipă, imaginați-vă prioritățile dumneavoastră vitale pentru această zi.
Acum, încercați să le racordați la sistemul de valori prezentat de Anatol Necrasov, autorul seriei de cărți ”A fi – A acționa – A avea”.

1. ”Cea mai dragă persoană mie – sunt eu!”

În procesul stabilirii priorităților vitale, dragostea față de sine rămâne a fi cea mai acută întrebare. Pe parcursul unei perioade îndelungate am crescut într-un mediu în care se considera a fi rușinos să te gândești la tine, să vorbești despre tine și să ai grijă de tine; totul pentru societate, totul pentru serviciu, totul pentru ceilalți.
Drept rezultat – agresiune generală, stimă de sine extrem de scăzută sau din contra, încredere de sine excesivă, ce împiedică omul de a vedea cele mai bune oportunități și căile de realizare a acestora.
Între timp, capacitatea de a te auzi şi înţelege stă la baza întregii noastre vieți şi este un pas important în calea spre fericire. Este important să ne amintim că noi înșine suntem cel mai bun și sigur prieten pe care îl putem avea.

2. Unirea a două inimi

Al doilea punct din lista de priorități vitale este căsătoria dintre bărbat și femeie. Fiecare dintre noi a venit pe această lume pentru a crea un cuplu. Căsătoria între bărbat și femeie este fundamentul spațiului fericit unde toate forțele se află în echilibru și se completează armonios reciproc.
Din moment ce este creată familia și sunt stabilite relații bazate pe încredere reciprocă, susținere, planuri și scopuri de viață comune, putem vorbi despre premisele următoarei priorități.3. Copiii

Este posibil ca pe a treia treaptă a scalei de valori să se găsească copiii. Sunt un pic neobișnuit, dar poate că anume din motiv că până în prezent am crezut contrariul am avut parte de numeroase eșecuri și suferințe.
De mult timp a fost observată următoarea legătură: copiii pot fi fericiți dacă părinții acestora sunt fericiți. Trecerea priorității grijii față de copii pe prim plan, înainte de grija față de sine și înainte de crearea unui cuplu sigur duce la problema părinților și copiilor, slăbirea sănătății părinților, duce la o soartă nefericită a copiilor.
Anume prin propriul exemplu de viață împlinită și fericită puteți pune bazele bunăstării viitoare și a relațiilor durabile în conștientul copilului.

4. Dragostea față de părinți și față de propriul neam

Relațiile bune cu părinții și rudele sunt niște rădăcini sigure, care permit omului să se mențină stabil pe picioare. Atitudinea frivolă față de părinți, lipsa atenției și grijii lor este echivalentă cu lipsirea noastră de forța vitală și sprijinul pe care se construiește destinul nostru.
În acest sistem de valori stă dragostea față de patrie, pământul natal, față de spațiu în care am fost sortiți să ne naștem și să creștem. Elogierea exagerată a acestui sentiment în ultimele decenii s-a întors la extrema opusă, fapt ce a adus practic la alienarea completă a conceptului de ”patrie, casă părintească”.5. Realizarea artistică a omului

Anume al cincilea loc este ocupat de acest tip de priorități vitale pe scala valorilor umane.
Activitatea noastră cotidiană, serviciul, trebuie să ocupe în sufletul nostru ultimul loc după dragostea de sine, relațiile armonioase cu perechea noastră și cu copiii, după grija și respectul față de părinți.
Anume în acest caz realizarea creativă va merge în unison cu ceea, ce uneori ne lipsește atât de mult în viață. Cu un astfel de aranjament al priorităților poate fi creată o soartă fericită.
După cele cinci priorități vitale de bază vin prietenii, interesele sociale și alte interese, dragostea față de animale, pasiunile.
Anatol Necrasov scrie în cartea sa ”Crearea spațiului dragostei”, că modelarea unui astfel de sistem de valori creează spațiul în care cu mare drag vine o viață nouă – copiii, se atrag prietenii și oamenii cumsecade, unde nu au loc bolile și bătrânețea, și unde vrei să trăiești veșnic.
Dina Aparatova

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
Problema stabilirii priorităților în viață
Problema stabilirii priorităților în viață
Vi s-a întâmplat vreodată să fie ceva bine dintr-o parte și rău din alta? Totul e bine la serviciu, dar apar probleme pe plan personal, sau totul e bine în...
31.07.2011

Alte articole de expert

Comentarii
27.06.2012, 14:56
Autor: Blaze
Приоритеты у всех разные - у Анатолия Некрасова они одни, у меня - другие. Его приоритеты я перенимать не собираюсь!

Автору за статью спасибо.
Adaugă comentariu

Comentează

Vă rugăm introduceţi numele de utilizator (email) şi parola.
Dacă nu sunteţi încă înregistrat pe Totul.md, atunci ar trebui să vă înregistraţi-vă pe site.
Email-ul Dvs:
Parolă:
Comentariu
 


Loading...
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini

Trimite link unui prieten
ro
1