TOTUL
Expert
Moldova
Internet
Business Util Imobiliare Interviuri Electronică Tehnologie Internet

Tuberculoza: cauze, simptome şi profilaxia bolii

Prezentare generală
Tuberculoza este o boală infecţioasă care afectează plămînii. Calea de transmitere este cea aeriană cu
posibilitatte crescută în cazul contactului direct cu persoana care suferă de tuberculoză. Oamenii cu o imunitate scăzută ( sau copiii, bătrînii, bolnavii SIDA sau HIV) sînt mai predispuşi la îmbolnăvire. În cazul netratării, tuberculoza poate crea complicaţii serioase. La copii boala se manifestă de cele mai dese ori sub forma unui complex primar (o formă mai lejeră a bolii). În cazul unui tratament complex şi corect, copilul poate fi complet tratat de această infecţie. Dar este posibil ca boala să recidiveze după cîţiva ani, mai ales dacă în această perioadă starea generală a sănătăţii s-a înrăutăţit. Pentru mai multă informaţie despre complexul primar aflaţi de la pediatru.

Cauzele apariţiei tuberculozei

Bacteriile infecţioase Mycobacterium tuberulosis.

Simptomele tuberculozei
Tusa ce durează mai mult de două săptămîni, dureri în piept, tuse cu sînge sau mucus gros, pierderea în greutate, febră, transpiraţie nocturnă, poftă de mîncare scăzută, slăbiciune şi oboseală, noduli subcutanaţi dureroşi, în special în regiunea picioarelor.

Complicaţii

Tuberculoza extrapulmonară afectează alte organe ( de exemplu sistemul osos, creierul, rinichii). Boala pulmonară progresivă crează îngrămădirea unui lichid între plămîni şi cutia toracică.

Pneumotorax

Reprezintă acumularea aerului în spaţiul pleural. Tuse cu sînge/bronhoectazii, obstrucţie a intestinului. În unele cazuri are sfîrşit letal.

Ce puteţi face?

Consultaţi un medic dacă aveţi vreo suspiciune. Luaţi medicamentele indicate fără a omite vreo repriză. În cazul unei pauze, sau a unui schimb de medicamente poate apărea o tuberculoză rezistentă la medicamente.
Faceţi-vă timp pentru odihnă şi aerisiţi bine camera. Alimentele trebuie să fie destul de calorice şi să aibă un conţinut crescut de vitamina C. Nu folosiţi alcool. Lăsaţi fumatul. Faceţi exerciţii fizice. Anunţaţi membrii familiei şi apropiaţii despre boala pe care o aveţi şi convingeţi-i să meargă la medic.

Ce poate face medicul?

Medicul poate propune investigaţii pentru a confirma diagnoza. În cazul confirmării diagnozei medicul trebuie să indice internare pentru tratament şi profilaxia altor complicaţii, precum şi pentru izolarea bolnavului atît timp cît reprezintă o sursă de infectare. Preparatele anti-tuberculoză trebuie administrate zilnic timp de 6 uni.

Măsuri profilactice
Vaccinarea TBC (BCG) imediat după naştere. Doza adăugătoare de vaccin poate fi administrată la vîrsta de 12 sau 16 ani. Imunizarea celor maturi care se află în contact cu bolnavul de tuberculoză.

Forma uşoară de tuberculoză se poate ascunde în organism fără simptome, sau cu simptome uşoare şi poate fi depistată întîmplător în urma imaginilor Roengen a cutiei toracice. Bacteria care provoacă tuberculoza ,,atacă” persoanele sensibile, nu doar pe cele cu un sistem imunitar slab.

În cazul în care tuberculoza se manifestă clinic, de obicei primele simptome sînt nespecifice: slăbiciuni, lividitate, oboseală cronică, pasivitate, apatie, febră uşoară (în jur de 37 C, uneori 38C), transpiraţie pe timp de noapte, slăbire, tuse prelungită cu mucus şi uneori cu sînge în stadii tîrzii. Uneori ganglionii limfatici ies în evidenţă.

Diagnoza se face în baza analizelor Roengen a organelor afectate şi a analizei materialului biologic (proba Mantoux), precum şi cu ajutorul metodei de analiză molecular-genetice (metoda PCR) şi altele. Tratamentul este complicat şi de lungă durată, necesită administrarea preparatelor pe parcursul a cel puţin şase luni. Cei care s-au aflat în contact direct cu bolnavul sînt investigaţi Roengen sau cu ajutorul reacţiei Mantoux cu posibilitatea prescrierii unor preparate împotriva tuberculozei în scopuri profilactice.

Profilaxia

Proba Mantoux
Baza profilaxie tuberculozei la momentul actual o reprezintă vaccinarea TBC (BCG). În conformitate cu ,,calendarul naţional de vaccinare”, vaccinul este administrat în maternitate în primele 3/7 zile de la naşterea copilului. La vîrsta de 7-13 ani are loc revaccinarea.

În scopul depistării tuberculozei în stadii incipiente, cei maturi trebuie să facă o investigaţie Roengen cel puţin o dată în an (în dependenţă de profesie, starea de sănătate şi apartenenţa la grupa de risc). De asemenea, în cazul schimbării bruşte a reacţiei Mantoux în comparaţie cu cea făcută anterior. Medicul vă poate indica un tratament chimio-terapeutic profilactic în complex cu hepatoprotectoare şi vitamine din grupa B.

Medic de familie,
BELOUSOV Olga,
clinica ,,SANCOS”


Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
Tuberculoza: cauze, simptome şi profilaxia bolii
Tuberculoza: cauze, simptome şi profilaxia bolii
Prezentare generală Tuberculoza este o boală infecţioasă care afectează plămînii. Calea de transmitere este cea aeriană cu posibilitatte crescută în cazul contactului...
6.04.2012

Alte articole de expert

Comentarii
5.11.2014, 10:12
Autor: igom
хорошая статья, и профилактика действительно важна и играет не последнюю роль, но не стоит и забывать о том, что и лечение это очень серьезный процесс, который ззанимает очень длительное время и терпение на пути к выздоровлению, стоит отметить, что не стоит исключать и народную медицину, к приему, прием сосновой пыльцы которая благоприятно оказывает на весь организм в целом как для профилактики так и в лечении
1.08.2016, 7:25
Помогает ли медведка http://info-lek.com/medvedka для профилактики туберкулеза, кто подскажет?
Adaugă comentariu

Comentează

Vă rugăm introduceţi numele de utilizator (email) şi parola.
Dacă nu sunteţi încă înregistrat pe Totul.md, atunci ar trebui să vă înregistraţi-vă pe site.
Email-ul Dvs:
Parolă:
Comentariu
 

Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini

Trimite link unui prieten
ro
1