Expert
Moldova
Internet
Util Imobiliare Business Interviuri Electronică Tehnologie Internet

Lucruri pe care nu le ştiai despre sparanghel

24.01.2013, 10:43
Puţină lume ştie cîtă sănătate se ascunde într-o tijă de sparanghel.
La supermarket, îl cam ocolim din cauza preţului piperat. Avînd în vedere de unde vine (cei mai mari exportatori sunt Peru, China şi Mexic), nu-i de mirare. Pe lîngă asta, nici nu se face cu una, cu doua: sparanghelul este o plantă perenă, trăieşte cam 30 de ani, dar ne putem bucura de tulpinile lui (acele tije comestibile) abia începînd cu anul trei de viaţă.
Regele Ludovic al XVI-lea a fost unul dintre cei care şi-au permis să aibă parte de sparanghel proaspăt tot anul, aşa că a comandat construirea unor solare pentru cultivarea lui. Aşa a primit sparanghelul apelativul de “hrana regilor”. Şi compensează din plin pentru preţul piperat: este gustos, se găteşte foarte usor, este plin din scoarţă-n scoarţă de vitamine şi minerale şi contine doar 21 de calorii la 100 de grame.

Este recomandat gravidelor
O porţie din această legumă (aproximativ 150 g) asigură 70% din doza zilnica recomandată de acid folic, care ajută enorm la prevenirea malformaţiilor fătului, în cazul consumului de catre femeile însarcinate sau care se pregatesc pentru sarcină.
Un diuretic natural
Conţinutul mare de minerale, combinat cu aminoacidul asparagina, îi conferă sparanghelului proprietăţile diuretice pentru care este renumit. De aceea, o cură cu această legumă ajută mult în tulburările renale, dar şi în detoxificarea organismului şi în combaterea depresiei.

Menţine sănătoasă flora intestinală

Sparanghelul conţine un zahar natural (inulina) pe care îl prelucrează bacteriile bune din intestnul gros. Cînd creşte cantitatea de inulină ingerată, creşte şi numărul acestor bacterii, responsabile de un proces de digestie corect.
Compoziţie chimică concentrată
Sparanghelul poate completa multe lipsuri ale organismului omenes: conţine vitaminele A, C, K, B1, B2, B3 si B6, mangan, cupru, fosfor, sulf, potasiu. Ajută digestia prin cantitatea mare de fibre pe care o conţine şi protejează musculatura prin cea de proteine.

Cum să-l alegi:

- Tulpinile sa fie ferme, cu vîrfuri compacte şi închise, de nuanţe purpurii.
- Partea alba a tulpinii (lemnoasa) nu trebuie să depaseasca 15% din lungimea ei.
- Cînd legătura de sparanghel scîrţîie înseamnă că e proaspată
- Cu cît planta e mai tînără, cu atît tulpinile sunt mai groase.
- La îndoire, sparanghelul proaspat se rupe imediat, nefiind elastic

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
 Lucruri pe care nu le ştiai despre sparanghel
Lucruri pe care nu le ştiai despre sparanghel
Puţină lume ştie cîtă sănătate se ascunde într-o tijă de sparanghel. La supermarket, îl cam ocolim din cauza preţului piperat. Avînd în vedere de...
24.01.2013

Alte articole de expert




Comentarii
Adaugă comentariu

Comentează

Vă rugăm introduceţi numele de utilizator (email) şi parola.
Dacă nu sunteţi încă înregistrat pe Totul.md, atunci ar trebui să vă înregistraţi-vă pe site.
Email-ul Dvs:
Parolă:
Comentariu
 



Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini

Trimite link unui prieten
ro
1