TOTUL
Expert
Moldova
Internet
Business Util Imobiliare Interviuri Electronică Tehnologie Internet

Trebuie să ne fie frică de carbohidraţi?

5.01.2010, 22:19
Obezitatea este boala secolului nostru. Din păcate, aceasta nu este o exagerare. Peste o jumătate din populaţia ţărilor dezvoltate suferă de greutate supraponderală.

Dar în afară de aceasta, kilogramele in plus provoacă numeroase boli. Prin urmare, medicii şi nutriţioniştii au semnalat alarma consacrându-se problemelor asociate cu obezitatea şi promovarea unui stil de viaţă sănătos. Dar, un asemenea stil de viaţă în primul rând presupune o alimentare sănătoasă. Astăzi, probabil, nu există vreo publicaţie în care nu se poate găsi o reţetă pentru a pierde din greutate, un complex de exerciţii fizice sau mai multe tipuri de diete.

Cu siguranţă mulţi au auzit despre dieta "Kremlinului”, dieta lui Kim Protasov sau a lui Atkins. Ele se referă la aşa-numitele diete fără glucide sau diete cu nivel scăzut de carbohidraţi. O mulţime de vedete pop, actorii şi chiar şi politicienii vorbesc cu entuziasm despre rezultatele uimitoare obţinute datorită acestor diete. Cărţile despre alimentaţie se bucură de o mare popularitate. Acest lucru nu este surprinzător, în epoca noastră este prestigios să fii sănătos, suplu şi antrenat. O altă întrebare constă în faptul dacă merită să se renunţe complet la carbohidrați. Mulţi nici măcar nu ştiu pentru ce avem nevoie de carbohidraţi şi care este rolul acestora în organismul nostru.
Desigur, cea mai mare parte a alimentaţiei noastre nu ar trebui să o constituie carbohidraţii, dar totodată este imposibil de a renunţa la aceste elemente. Ele îndeplinesc funcţia plastică, care este implicată în construcţia oaselor, celulelor, enzimelor. Cu alte cuvinte, hidrații de carbon sunt zahărul sau glucoza. Glucoza, sau dextroza, reprezintă zahărul conţinut în sânge, care, datorită insulinei, este absorbit de fiecare celulă a corpului şi transformat în energie. Surplusul de energie este transformat în rezervele de grăsime, de aceea este important să nu consumăm prea mult, dar, în acelaşi timp, cantitatea de carbohidrați ar trebui să corespundă nivelului de activitate, pentru că anume aceştia în primul rând sunt utilizaţi în timpul oricărui efort fizic.

Mușchii, în timpul efectuării unei sarcini mici, utilizează glucoza, în cazul celor mari, încep să folosească grăsimile. De aici concluzia: organismul trebuie să primească cantităţi adecvate de glucide pentru viaţa normală, dar în cazul în care numărul lor depăşeşte norma, acestea sunt depozitate în formă de grăsime la nivelul taliei sau şolduri, anume această grăsime este necesar să ardă în sala de gimnastică. Dacă o persoană nu vrea să frecventeze sala de sport şi pur şi simplu încetează să mănânce, atunci organismul va trece la un regim de „auto-alimentare”, adică va primi energie vitală din grăsimea proprie. Este interesant faptul că pentru a lucra, inima poate utiliza acizi graşi, dar creierul are nevoie de glucoză pură. Deci, pentru munca intelectuală glucidele sunt absolut indispensabile.

Principalele surse de glucide sunt conţinute în: pâine, cartofi, paste, cereale, dulciuri. Un carbohidrat pur este zahărul. Acestea sunt produsele care ar trebui să fie, dacă nu eliminate, limitate în cadrul regimului alimentar. Unii cred eronat ca adaugă în greutate din cauza alimentelor grase, aceasta e cu siguranţă posibil, dar omul sintetizează grăsimea din glucide. Acest lucru este deosebit de evident în cazul persoanelor cărora le place berea. Lor le este caracteristică distinctiva - "burtă de la bere", cu toate că berea nu conţine grăsimi deloc.

În concluzie, rămâne să menţionăm că desigur, nu ne vom aprofunda în chimie şi nu vom descrie toate tipurile de hidraţi de carbon şi modul de reacţionare chimică a lor. O atenţie deosebită merită de atribuit categoriilor de combustibil în corpul nostru. Astăzi, există diferite tipuri de diete şi, adesea, acestea sunt alcătuite de persoane departe de medicină, ei laudă sistemul propriu de alimentare, promiţând armonie, sănătate şi imunitate contra tuturor bolilor. Fiţi atenţi atunci când alegeţi o dietă, căci este vorba de sănătatea dumneavoastră. Cereţi sfatul unui medic, nu unei reviste de modă. Fiecare persoană este unică, de aceea şi abordarea trebuie să fie individualizată, ţinând cont de vârsta, starea de sănătate, toleranţa individuală asupra anumitor produse. Şi chiar dacă vă decideţi să luptaţi cu excesul de greutate, amintiţi-vă de cuvintele înţelepte: „Totul este otravă şi totul este medicament”. Totul depinde doar de proporţii.
 

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
Trebuie să ne fie frică de carbohidraţi?
Trebuie să ne fie frică de carbohidraţi?
Obezitatea este boala secolului nostru. Din păcate, aceasta nu este o exagerare. Peste o jumătate din populaţia ţărilor dezvoltate suferă de greutate supraponderală. Dar...
5.01.2010

Alte articole de expert

Comentarii
24.01.2010, 15:37
Autor: Nika
Uneori am impresia ca ceea ce acum se numeste obezitate - in trecut era modern si etalon al sanatatii. Prin urmare - totull se schimba, si de acceea se schimba si atitudinea oamenilor fata de anumite conceptii.
28.01.2010, 9:17
Autor: Adrian
de acord, vezi si tu imaginile vechi, cum se numeau pe atunci cu cele mai frumoasa femei. ai sa vezi numai femei pompoase care acum precis nu ar deveni modele
19.06.2012, 15:10
Autor: Blaze
"Больше половины населения в развитых странах страдают избыточным весом." Хаха! А остальная половина, я полагаю, страдает от недоедания?
19.06.2012, 15:18
Autor: Blaze
"Проще говоря, углеводы - это сахар или глюкоза." - не только. Просто удивительно, что в статье нет ни слова о подразделении углеводов на простые и сложные (быстрае и медленные). Сегодня, принцип совраменной диетологии это потребление медленных углеводов и сведение быстрых (сахара) к минимуму, так как именно они дают нам жировые складки, которые мы видим в зеркале! Даже 2 года назад это было известно.
Adaugă comentariu

Comentează

Vă rugăm introduceţi numele de utilizator (email) şi parola.
Dacă nu sunteţi încă înregistrat pe Totul.md, atunci ar trebui să vă înregistraţi-vă pe site.
Email-ul Dvs:
Parolă:
Comentariu
 


Loading...
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini

Trimite link unui prieten
ro
1