TOTUL
Expert
Moldova
Internet
Business Util Imobiliare Interviuri Electronică Tehnologie Internet

Dependenţa de cumpărături - un hobby inofensiv sau diagnostic?

20.03.2010, 10:06
Dependenţa de cumpărături reprezintă un fenomen apărut relativ recent, el se manifestă la persoanele care se dau în vânt după cumpărături şi, adesea, cumpără totul. În psihoterapie, această stare este numită oniomania, de la grecescul „onios” - de vânzare, „mania” - nebunie. Cu toate că Asociația Americană de Psihiatrie nu a recunoscut Oniomania drept o deviere de la starea normală a sănătăţii, dar nevoia de a trata astfel de afecţiuni este conştientizată în aproape toate ţările dezvoltate.

În ţara noastră - acest fenomen este recent apărut şi doar îşi începe accelerarea, atunci când în Europa de Vest, se numără 27 de milioane de persoane care suferă de această dependenţă, iar în America indicatorul este şi mai ameninţător - 150 milioane.
Ce prezintă această obsesie, care sunt cauzele ei şi cum poate fi depăşită? Despre toate pe rând: oniomania este un îndemn irezistibil de a cumpăra ceva, indiferent de preţ şi inutilitatea absolută a obiectului. Cumpărăturile devin sensul vieţii. Simptomele dependenţei de cumpărături sunt: plecările constante la magazin, dar nu pentru ceva anume, dorinţa de a cumpăra un produs fără motive obiective pentru aceasta, starea de spirit rea şi apatia în cazul lipsei posibilităţii de a face cumpărături. Această pasiune nestăpânită i-a ruinat pe o mulțime de europeni şi americani. Oare noi suntem următorii?

De ce se întâmplă aşa? Persoanele dependente de cumpărături au numeroase motive. Acest lucru poate fi determinat de subapreciere, iar datorită atenţiei din partea vânzătorilor şi consultanţilor, oamenii se simt mai importanţi, cu toate că bunurile pe care le cumpără, nu au nici o semnificaţie specială. O situaţie similară apare atunci când o persoană simte lipsa atenţiei din partea altora, singurătatea sau sentimentul de goliciune interioară. Din aceste motive, oamenii încep să umple golul în acest fel. De asemenea, există părerea că nu există nici un tratament mai bun contra depresiei decât cumpărăturile. Dar atunci când medicamentul se transformă în dependenţă, apar probleme, sunt încălcate mecanismele volitive şi persoana devine dependentă, exact aceeaşi dependenţă ca şi în cazul unui alcoolic sau unui jucător. Aceasta este o patologie reală.

Când cei dragi sau apropiaţi încearcă să ajute o persoană dependentă de cumpărături prin forţele proprii, închizând-o acasă sau însoţind-o peste tot, fără să-i permită de a face achiziţii, apare depresia, asemănătoare cu "crizele" unui dependent de droguri. Într-o asemenea stare deprimată şi agresivă persoana îşi răsfrânge emoţiile negative asupra celor apropiaţi, apar scandaluri şi divorţuri. Traiul cu un astfel de om devine imposibil, la fel ca şi cu un jucător, acesta vă cheltui toţi banii în vânt, fără a se gândi la familie. O astfel de pasiune literalmente distruge viaţa omului. Dar cum trebuie de luptat împotriva acestei nenorociri? De adresat la psihologi?

Pentru început, puteţi încerca de sine stătător. Planificaţi strict toate cumpărăturile necesare şi încercaţi să urmaţi acestui plan, fără a face vreo achiziţie spontană. Evitaţi reducerile şi noile colecţii, nu folosiţi carduri de credit, achitaţi numai în numerar. Astfel, puteţi controla cheltuielilor dvs. fără a intra în datorii. Dacă nu aveţi puterea de a lupta de sine stătător, sau toate încercările sunt în zadar, adresaţi-vă unui terapeut. Nu vă fie frică de acest lucru, nimeni nu vă va îmbrăca într-o cămaşă de forţă. Medicul va asculta şi va găsi cauza problemei şi va propune metoda adecvată de tratament. Adică terapia individuală şi de grup, hipnoza, exerciţii speciale pentru auto-hipnoză, interviuri cu experţi, etc.

Dacă aţi conştientizat că aveţi o problemă - deja sunteţi la jumătatea drumului spre succes. Pentru a vindeca dependenţa de cumpărături, mai presus de toate, este necesară dorinţa, existenţa acesteia presupune că în curând veţi avea rezultate pozitive, şi viaţa din nou va lua în direcţia cea bună.

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
Dependenţa de cumpărături - un hobby inofensiv sau diagnostic?
Dependenţa de cumpărături - un hobby inofensiv sau diagnostic?
Dependenţa de cumpărături reprezintă un fenomen apărut relativ recent, el se manifestă la persoanele care se dau în vânt după cumpărături şi, adesea, cumpără totul....
20.03.2010

Alte articole de expert

Comentarii
20.03.2010, 11:56
mai degraba apartin celeilalte extreme - nu am tendinta sa fac cumparaturi, si mereu amin chiar daca sunt necesare... nu stiu daca asta se motiveaza de indiferenta, impartialitate, imposibilitate de a ma lasa condus, sau pur si simplu lene... :) in schimb cei din jur mereu gasesc modalitati sa-mi gestioneze banii :)
Adaugă comentariu

Comentează

Vă rugăm introduceţi numele de utilizator (email) şi parola.
Dacă nu sunteţi încă înregistrat pe Totul.md, atunci ar trebui să vă înregistraţi-vă pe site.
Email-ul Dvs:
Parolă:
Comentariu
 


Loading...
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini

Trimite link unui prieten
ro
1