TOTUL
Internet
Moldova
ŞTIRI ECONOMICE CURS VALUTAR

Fiabilitatea protecţiei depozitelor bancare din Republica Moldova

13.04.2011, 16:22
Mulţi dintre noi își amintesc bine povestea senzaţională referitor la falimentul băncii "Guineea", care în anul 1999 a încetat să mai existe, lăsând neplătite aproximativ 20 de milioane de lei ale peste 1200 de deponenţi. Situaţii similare au avut loc, în perioadele ulterioare, cu Banca „Întreprinzbank” şi "Oguzbank”, subminând încrederea publicului în instituţiile bancare comerciale.

Cât de bine sunt acum protejate drepturile şi mijloacele financiare ale investitorilor din Moldova?

Există o astfel de lege


Ca rezultat, după falimentul mai multor bănci comerciale, Guvernul, împreună cu Banca Naţională a Moldovei, a elaborat şi adoptat, în 2003, o lege privind garantarea depozitelor în sistemul bancar.

Conform Legii "Privind garantarea depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar”, din momentul adoptării acesteia în Republica Moldova a fost înfiinţată Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar.

Ce prezintă depozitul garantat?


Depozitele garantate sunt depozitele persoanelor fizice - rezidenţi şi nerezidenţi, în lei și valută străină, care se află în bănci licenţiate.

În conformitate cu p. 6 din Legea "Cu privire la garantarea depozitelor”, în cazul în care banca nu poate să plătească mijloacele financiare deponenţilor, Fondul garantează fiecărui deponent, indiferent de numărul, mărimea, sau valuta depozitelor suma de 4500 lei.
Depozitele în valută străină se acordă sub formă de echivalentul în lei conform cursului oficial.

Trebuie de remarcat faptul că dispoziţiile prezentei legi nu se aplică depozitelor persoanelor fizice implicate în activităţi antreprenoriale.

Cum se formează mijloacele financiare ale Fondului?

Toate băncile comerciale din Moldova, care dispun de licența Băncii Naţionale, sunt implicate în formarea acestui fond prin transferul plății inițiale şi prin plăţi obligatorii, efectuate anual şi trimestrial sub forma de rata dobânzii la suma totală a depozitelor garantate.

Activele fondului se consideră a fi suficiente, în cazul în care se atinge suma de 7% din valoarea depozitelor garantate, înregistrate în sistemul bancar în ultima dată de raportare.

Dacă suma mijloacelor bănești existente în Fond nu este suficientă, atunci pentru compensarea plăților depozitelor garantate, Consiliul de conducere poate stabili obligaţia de plată pentru băncile comerciale prin contribuţii speciale.
Responsabilitatea băncilor față de deponenţi

În conformitate cu articolul 37 din "Legea cu privire la garantarea depozitelor”, băncile comerciale sunt obligate să informeze deponenţii despre toate datele necesare privind Fondul, în special informaţii cu privire la tipurile depozitelor de garantate, cantitatea şi modul de calculare a garanțiilor, condiţiile şi formalităţile care trebuie îndeplinite pentru a obţine despăgubiri din partea Fondului.

Păstraţi banii Dumneavoastră

Încheind subiectul privitor la siguranța depozitelor bancare, se poate constata că astăzi în republică funcţionează sistemul de garantare a mijloacelor financiare ce aparțin deponenţilor în caz de insolvabilitate a băncilor.
Cu toate acestea, având în vedere limita de garanţie, deponenţilor ce dispun de cantităţi mari de mijloace financiare, li se recomandă să le investească în depozite la mai multe bănci diferite, pentru că în fiecare dintre acestea, resursele financiare vor fi asigurate prin contribuţii obligatorii ale acestor bănci în fondul general.

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
Fiabilitatea protecţiei depozitelor bancare din Republica Moldova
Fiabilitatea protecţiei depozitelor bancare din Republica Moldova
Mulţi dintre noi își amintesc bine povestea senzaţională referitor la falimentul băncii "Guineea", care în anul 1999 a încetat să mai existe,...
13.04.2011

Alte noutăţi ale zilei
Comentarii
15.04.2011, 10:56
очень грамотная статья.. маловата, конечно, гарантированная сумма 4500 лей.. в россии гораздо больше...
27.09.2012, 18:49
Autor: Grey
Господа, информация безнадежно устарела, уже два года, как фонд гарантирует 6000 леев.
Adaugă comentariu

Comentează

Vă rugăm introduceţi numele de utilizator (email) şi parola.
Dacă nu sunteţi încă înregistrat pe Totul.md, atunci ar trebui să vă înregistraţi-vă pe site.
Email-ul Dvs:
Parolă:
Comentariu
 

Alte articole

Curs valutar

28 Octombrie 2016
EUR 21.8856 + 0.0103
USD 20.0334 + 0.0037
RUB 0.3187 - 0.003
RON 4.8555 - 0.0103
UAH 0.7853 + 0.002
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2016 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten