TOTUL
Internet
Moldova
ŞTIRI ECONOMICE CURS VALUTAR


Devoratorii politici de granturi

14.07.2012, 13:00
"Sfîșierea" granturilor externe a devenit principala metodă coruptă de dobîndire a prăzii

În ultimii ani, Moldova a primit sute de milioane de euro în formă de asistenţă financiară din partea UE şi a altor parteneri de dezvoltare. Sursa de fonduri nu a secat nici pînă astăzi, deşi fluxul nu este atît de abundent ca înainte. Pentru reformarea multor instituţii de stat, fondurile străine rămîn aproape singura sursă de finanţare. Vărsămintele de sume semnificative din străinătate atrag din ce în ce mai mult atenția businessmenilor din sfera politică, sferă care în Republica Moldova este strîns legată cu interesele comerciale. Acest lucru a condus la apariția ”devoratorilor” politici de granturi, care folosesc orice ocazie pentru a profita, prin companiile afiliate, de alocarea resurselor bănești. Iar donatorii străini vor avea parte de o raportare impecabilă despre valorificarea fondurilor, care, de multe ori, reflectă doar parțial rezultatele reale.


Comisioanele tot nu au miros

Figurilor implicate în acest proces le este totuna în ce direcţie să acţioneze şi cum să reformeze instituţia, principalul în această situație e alocarea în acest scop a sumelor frumușele, care de multe ori ajung la zeci şi sute de milioane de euro. Astăzi, lupta pentru valorificarea asistenței străine e atît de crîncenă, încît poate fi echivalată cu concursul pentru primirea comenzilor de stat extrem de profitabile. Acest sector nu putea rămîne departe de corupţie, monopoluri şi mită cu sume mari, mai ales că principalii beneficiari ai asistenţei financiare sînt agenţiile de stat, cunoscute de mult pentru bolile lor genetice – delapidarea de fonduri şi prezentarea de date exagerate. În acelaşi timp, accesul la fonduri este concentrat în mîinile celor puţini, ceea ce permite crearea propriului sistem de mituire şi comisioane ilegale. Însușirea intenționată a banilor europeni şi americani a devenit o ficţiune – de fapt, s-a șters hotarul dintre implementarea reformelor şi imitarea ei pentru bani.

Săptămîna trecută, s-a vestit despre un nou caz de corupţie, legat de distribuirea asistenţei financiare din partea UE. Un om de afaceri local, purtătorul de cuvînt al companiei suedeze "Ericsson", Vladimir Volkov, a acuzat conducerea Serviciului Grăniceri, acoperit de oficiali de la Ministerul de Interne, de sustragerea a 130 de mii de euro dintr-un grant european destinat pentru achiziţionarea de reţele mobile şi fixe de asigurare a securității frontierei de stat. Banii, care urmau să fie transmiși companiei "Ericsson" pentru instalarea de dispozitive la punctele de trecere a frontierei, nici pînă azi nu au ajuns pe conturile societăţii. Potrivit declaraţiei publice a întreprinzătorului, directorul Serviciului Grăniceri, Roman Revenco, insista să i se plătească 220 de mii de euro pentru contribuție la implementarea reușită şi buna desfăşurare a proiectului european.

Să satisfacă această cerinţă omul de afaceri nu putea, pentru că, la acel moment, nu avea acces la banii UE. În legătură cu aceasta au fost fabricate acte false privind efectuarea unei serii de lucrări, cu semnătura conducerii Serviciului Grăniceri şi au fost trimise către UE. Din suma grantului primit, potrivit lui Volkov, peste 130 de mii de euro au fost plătite drept comisioane ilegale. În urma anchetei publice organizate de ONG-ul "Moldova mea", cea mai mare parte a acestor informaţii s-a confirmat. Acum, în această istorie trebuie să se descurce Procuratura Generală şi CCCEC. Potrivit investigatorilor, peste 30% din subvenţiile alocate Republicii Moldova se fură. Scandalul din jurul companiei "Ericsson" s-a încins din simplul motiv că poftele funcţionarilor au depășit limitele rezonabilului, dacă acest cuvînt este aici potrivit. Omul de afaceri cunoștea acest sistem şi a căzut de acord să joace după regulile dictate, dar n-a ținut cont de faptul că numărul funcţionarilor care solicită comision creşte în progresie geometrică. Atît de îndrăzneți pot fi funcționarii doar avînd protectori politici, cărora, într-un final, le pică o cotă însemnată din mijloacele furate.


Casta celor "inviolabili"

Pe lîngă acestea, se creează impresia că coruptibilitatea politicienilor și funcționarilor ”devoratori” de granturi şi ineficiența utilizării banilor alocați nu deranjează prea tare instituţiile europene. Atenția lor în mare măsură depinde de bunele relaţii cu autorităţile locale. Conducerea Republicii Moldova a găsit limbaj comun cu finanţatorii majori din Vest, inclusiv cu guvernele din spatele acestora. Ca răspuns la aceasta, judecînd după toate probabilitățile, donatorii sînt dispuşi să facă concesii şi să închidă ochii la lipsa de transparenţă şi chiar la furtul de fonduri publice la nivel naţional. Dar ceea ce devine cunoscut este doar vîrful aisbergului. În Republica Moldova, în ultimii ani, s-au format mulți specialiști în domeniul însușirii de alocații bugetare de orice volum, maeștri în raportări financiare şi activităţi de decidere. Ei pot oricînd să se ”arate cuminți” în fața instituţiilor internaţionale donatoare, a populației locale, iar, uneori, și a partenerilor politici.

"Pentru mulţi oficiali moldoveni, care sînt printre cei mai corupți din Europa, nu există tabuuri, spune unul dintre experţii noştri, reprezentant al unui ONG care luptă împotriva corupţiei. Suma mitei creşte permanent, iar mărimea medie a mituirii comerciale, în ultimii ani, a crescut de 3,5 ori faţă de anii precedenţi. Pe lîngă acestea, corupţia în Republica Moldova a devenit mai rafinată – de la plicuri au trecut la comisioane şi alte forme de stoarcere a profiturilor ilegale. În ţara noastră a sosit Era corupţiei sistemice, cînd noua elită politică, în virtutea talentului şi tinereții sale, a desăvîrșit ce este mai rău din ceea ce au creat predecesorii săi. A apărut o întreagă castă de "inviolabili" – cu ierarhia, legăturile și regulile ei de joc. Schemele de corupţie s-au schimbat cardinal, iar principala metodă de acaparare a devenit "sfîșierea" milioanelor şi miliardelor din buget şi granturi externe. De plicuri cu bani nici vorbă – doar comisioane.

Specialiştii utilizează termenul ”rata comisionului”. Anume de la el începe discuţia despre participarea la proiect, care este finanţat din străinătate sau de la buget. Pe deasupra, odată cu creşterea fluxurilor financiare, creşte și această rată. Dacă anterior acesta era de 15-20%, apoi s-a dublat, acum poate ajunge pînă la 50-70% din costul proiectului. Din restul banilor se și realizează tot ce a fost preconizat în planurile și strategiile de reformă. De regulă, problemele serioase se rezolvă fără numerar – prin participarea la proiect. În procesul de realizare a acestuia atrag, de exemplu, încă o companie, afiliată unui oarecare funcționar sau politician notoriu – de prestare a acelorași servicii de consultanţă, care nu pot fi "pipăite". Apropo, acest sistem a lucrat în cadrul proiectului de asigurare a securității frontierei de stat – o parte din bani a fost transferată pentru servicii dubioase pe conturile unei firme străine".


Un mister sigilat cu şapte peceţi

În general, deturnarea de granturi externe este o temă istorică, care întotdeauna a fost destul de "murdară", pur și simplu fluxurile de numerar din străinătate au dobîndit acum proporţii fără precedent. Asistenţa financiară externă, fie la nivel național sau non-guvernamental, e o sumă impunătoare de bani, iar însușirea lor este încredinţată numai ”alor săi". "Clasică a genului" a devenit scandalul care a avut loc în 2005 în jurul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova şi preşedintelui său, Ştefan Urîtu. Partenerii suedezi au acuzat conducerea Moldovei de organizarea fraudei financiare şi de încercarea de a mitui pentru a "închide ochii" la tot ce se întîmplă cu granturile alocate. "Împărțirea" ajutorului financiar în acea perioadă a fost mult mai tipic pentru sectorul non-guvernamental, dar a început deja să intre în politică. Apropo, protagonistul acelui caz, Ștefan Urîtu, a ocupat postul de consilier pe probleme politice a lui Mihai Ghimpu pe timpul cînd acesta era preşedinte interimar. Atunci cînd s-a produs scandalul financiar, "coordonator de proiect" la Comitetul Helsinki din Moldova a fost actualul primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Surse din cadrul Procuraturii Anticorupţie au relatat pentru "KO" că în practica acestui departament nu au fost cazuri de intentare a dosarelor penale legate de deturnări de granturi internaţionale sau plătirea comisioanelor ilegale. Cu toate acestea, procurorii au reamintit despre mai multe cazuri cînd au fost depuse declaraţii din partea organizațiilor de antrepriză de la care s-a cerut mită pentru semnarea actelor despre efectuarea lucrului în cadrul contractelor de stat. A acoperi o astfel de sursă de îmbogăţire, potrivit procurorilor, este dificil, dacă schema nu este "turnată" de unul dintre participanţi.

Pe acest fundal, războiul declarat corupţiei, cu sprijinul financiar al partenerilor străini, pare a fi foarte comic. Ceea ce se întîmplă astăzi în Republica Moldova nu este un atac la corupţie, ci mai degrabă o dorinţă de a rezolva problemele de moment. Potrivit experţilor, situaţia nu se va schimba atîta timp cît în ţară nu va apărea "voinţa politică" pentru a lupta împotriva corupţiei, care va fi susţinută de alte persoane, aşa-numitele transmițătoare de voință. Între timp, se creează impresia că autorităţile tolerează delapidările de asistenţă financiară externă. În ţările în care corupţia este o problemă mai mică, orice astfel proiect similar este discutat în public, chiar înainte de alocarea de fonduri, iar realizarea lui, de asemenea, este controlată de societate. La noi însă multe din cele ce se întîmplă în diferite stadii de pregătire şi de realizarea a proiectelor de valorificare a asistenței financiare străine sînt un mister sigilat cu şapte peceţi.

Victor PETROVICI

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
Devoratorii politici de granturi
Devoratorii politici de granturi
"Sfîșierea" granturilor externe a devenit principala metodă coruptă de dobîndire a prăzii În ultimii ani, Moldova a primit sute de milioane de euro...
14.07.2012

Alte noutăţi ale zilei
Comentarii
Adaugă comentariu

Comentează

Vă rugăm introduceţi numele de utilizator (email) şi parola.
Dacă nu sunteţi încă înregistrat pe Totul.md, atunci ar trebui să vă înregistraţi-vă pe site.
Email-ul Dvs:
Parolă:
Comentariu
 

Mai multe ştiri

Curs valutar

28 Octombrie 2016
EUR 21.8856 + 0.0103
USD 20.0334 + 0.0037
RUB 0.3187 - 0.003
RON 4.8555 - 0.0103
UAH 0.7853 + 0.002
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2016 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten