Moldova
Internaţional
+8o
Chişinău
Bălţi
Cahul
Comrat
Soroca
Tighina
Tiraspol
Cer Noros
Setaţi Totul.md ca pagină de start: în meniul browserului intraţi în "Setări" şi în câmpul pentru pagina principală scrieţi www.totul.md

Moldova

Moldova (capitala Chişinău) este o republică, situată în sud-estul Europei, între două ţări:România şi Ucraina.

Teritoriul acestei țări mici este aproximativ 0,3 la sută din suprafaţa totală a spaţiului european şi constituie 33,843.5 km2. Moldova este printre republicile din fosta Uniune Sovietică. Independenţa ei fost proclamată pe 27 august 1991, în prezent Republica Moldova este membru al ONU, membru al Consiliului Europei, Organizaţiei Mondiale a Comerţului, CSI, OSCE, GUAM, OCEMN.
 
Privind harta se poate observa că conturul Moldovei este asemănător cu forma unui ciorchine de struguri. Ca și poamei, Republicii Moldova şi poporului său le sunt caracteristice o serie de trăsături similare: moliciune – clima blândă temperat-continentală, suculența – abundența temperamentului sudic și varietatea culorilor naturale. Cea mai mare parte a ţării se întinde pe o suprafaţă situată între râurile Nistru şi Prut, cu toate că Moldova nu dispune de ieșire la mare, ea se află în bazinul Mării Negre. Republica Moldova nu este vizitată de cei care doresc să petreacă timpul în stațiuni, aici vin să admire frumusețea peisajelor, terenurile uimitoare şi, desigur, diverse obiective turistice.
 
 
Relieful Republicii Moldova reprezintă un podiș cu dealuri, având o înclinare de la nord-vest spre sud-est, cu o înălţime medie deasupra nivelului mării de 147 m. Rețeaua hidrologică a țării include mai mult de 3000 de râuri mari şi mici, dintre care 10 depăşesc lungimea de 100 km. Particularităţile amplasării geografice, topografia şi climatul contribuie la formarea unor condiții benefice diversității florei și faunei – pe acest teritoriu sunt 5 500 de specii de plante sălbatice şi peste 15 500 de specii de animale. Din punct de vedere al zonelor climaterice, teritoriul Republicii Moldova include trei zone: pădure de foioase, semi-stepă şi stepă. Pădurile acoperă aproximativ 9% din teritoriu. Datorită fertilității solurilor și climei favorabile Moldova este o ţară agrară.
 
Moldova este o țară multietnică. Aici locuiesc moldoveni (64%), ucraineni (14%), ruși (13%) şi cetăţeni de alte naţionalităţi (găgăuzi, bulgari, evrei, greci, turci, romi). Populaţia totală la începutul anului 2010 constituie 3,563,700 de oameni. Reieșind din faptul că Moldova este locuită de diferite naţionalităţi, este de înţeles că aici se vorbește în diferite limbi, deşi în baza Constituţiei, limba oficială este una – cea moldovenească. Limba moldovenească este un dialect al limbii române, și aparţine grupului de limbi romanice, provenind de la limba latină.Dintre locurile de atracţie turistică din Republica Moldova este demn de remarcat ansamblurile monahale, care pe parcursul multor secole au păstrat tradițiile și cultura poporului (Orheiul Vechi, Mănăstirea Curci, Căpriana, Japca), cetățile medievale (Soroca, Bender), rezervaţiile naturale (Codrii, Plaiul Fagului) şi obiectivele culturale din capitală. O altă mândrie remarcabilă a Republicii Moldova este viticultura și vinificația. Vinurile moldoveneşti sunt cunoscute în întreaga lume, prin urmare majoritatea vizitatorilor ţării se grăbesc să guste această băutură specială. Deosebit de populare în acest sens sunt Beciurile din Cricova – un oraș subteran, cu străzi, bulevarde şi stradele, unde se păstrează vinuri pentru toate gusturile, inclusiv o colecţie de milioane de vinuri de epocă. În continuare vom publica informaţii rezumative despre Moldova.
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2016 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten