TOTUL
Mituri și adevăruri despre șampanie
20.09.2011, 10:22
Șampania este un vin spumant care se consideră simbolul dispoziției romantice. De obicei, șampania se consumă la aniversări, petreceri, cocktail-uri, mese festive. Bulele de șampanie se asociază doar cu momente plăcute.

Șampania, sau vinul de Champagne, este un vin spumant produs conform unor procedee specifice în regiunea Champagne din nord-estul Franței. Legenda ne povestește, că șampania a fost inventată de Dom Pierre Perignon (1638– 14 Septembrie 1715) care locuia în provincia Champagne.

El a amestecat vinurile din diferite soiuri de struguri și a obținut cuvee (din franceză «cuvee» — șampanie din diferite vinuri) cu un buchet bogat. Timp de 50 de ani el a căutat «un gust anumit» și a reuşit să elaboreze o tehnologie proprie obţinînd un vin spumant agreabil. Despre această băutură sunt născocite foarte multe mituri.

Mitul № 1: șampania și vinul spumant sunt lucruri diferite


Se consideră că șampania adevărată trebuie să corespundă unor cerințe: trebuie să fie produsă doar în provincia Champagne din trei soiuri de struguri din această regiune. Regiunea Champagne a declarat drepturile sale la această denumire. Însă, toate vinurile spumante produse anterior prin metoda clasică de șampanizare în sticlă, purtau denumirea «Șampanie».

Mitul № 2: nu este bine cînd gîtul sticlei este deteriorat


Gîtul deteriorat al sticlei de șampanie este dovada metodei clasice de producere a vinului spumant. În conformitate cu rețeta clasică, vinul se supune procesului de degorjare, adică se scoate clama de pe dopul temporar și se descarcă sedimentele. Iar acest lucru poate duce la o deteriorare mecanică uşoară a sticlei.


Mitul № 3: dopul


Dopul de polipropilenă se socoate semnul băuturii necalitative. E adevărat că vinul trebuie să fie sigilat cu un dop din scoarța de copac și pe el trebuie să fie indicat numele producătorului și anul producerii.

Mitul № 4: destuparea sticlei


Atunci, cînd deschideți o sticlă de vin spumant, trebuie să torsionați sticla, nu dopul. Experții consideră că astfel de manipulări ajută la deschiderea corectă a sticlei de șampanie, o mînă ține strîns dopul, cealaltă învîrte sticla – și nu invers!


 

Mitul № 5: șampania trebuie să fie rece ca gheața


Vinul spumant se servește la temperatura de 6 grade Celsius cel sec și 9-12 grade Celsius cel dulce. În caz contrar, gustul și aroma băuturii se pierde. 
КомментарииLoading...

Recomandăm
Fettuccine
Fettuccine (it. Fettuccine, de la fettuccia-panglică) este un fel de pastă Citește
Două feluri de supă răcoritoare de vară
Supă rece de castraveți Este o supă de vară care se pregătește repede și Citește
Bisquit Cafe: dulcea sărbătoare a vieții!
Fiecare dintre noi știe că consumul de dulciuri duce la producerea de către Citește
Menta - secrete şi sfaturi.
Menta - aroma şi gustul acestei plante este cunoscut din copilărie tuturor. Citește

Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2016 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten