TOTUL
Cupa la şah pentru juniori „Jumbo 2010”
20.10.2010, 10:51
Centrul comercial Jumbo nu încetează de a-şi uimi vizitatorii. De data aceasta, subiectul atenţiei tuturor celor care au venit să facă cumpărături a fost desfăşurarea, la 10 octombrie, a Cupei la Şah pentru juniori „Jumbo 2010”, prima competiţie de acest gen, organizată de centrul comercial Jumbo. Sponsorii evenimentului au fost reţeaua de saloane de calculatoare „Cosmo”, compania Bumerang, compania Nikon şi compania А.О. Enteh, distribuitor general al apei minerale AquaBio.

La competiţie au fost înscrişi 159 de participanţi cu vîrsta cuprinsă între 4 şi 14 ani. După etapa selectivă, care a avut loc la 9 octombire şi s-a desfăşurat conform sistemului olimpic (cine pirede iese definitiv din joc), au rămas doar 60 de copii care au intrat în marea bătălie. Aceasta a fost constituită din 9 etape, fiecare durînd cîte 20 de minute. În comparaţie cu ziua preselecţiei, jocul din 10 octombrie s-a desfăşurat conform sistemului elveţian (cei mai puternici şi, respectiv, cei mai slabi, se duelează între ei pînă la sfîrşit).

Preşedintele juriului, d-ul Victor Romcovici, care mai deţine şi funcţia de director al Şcolii Specializate de Şah Nr.7 din Chişinău şi, este şi arbitru internaţional, a avut rolul de-ai supraveghea pe micii jucători, de-a fi atent la fiecare posibilă trişare şi de-a nu permite nimănui să dea vre-un indiciu participanţilor. Întrebîndu-l care ar fi principalele calităţi pe care trebuie să le posede un jucător de şah, dumnealui ne-a răspuns ferm: ”Nervi de oţel, memorie bună şi multă răbdare!”
Ei, la capitolul răbdare, unii participanţi mai au de lucrat… s-o lăsăm, însă, pe seama vîrstei.

Cei mai nervoşi şi mai nerăbdători s-au dovedit a fi părinţii şi antrenorii. Şi, chiar de aveau locuri în fotolii moi, nu rezistau tentaţiei de a se ridica-n picioare şi-a vedea ce mişcare urmează să facă copiii.

Mişcarea după mişcare s-a ajuns şi la final. Emoţii mari, pumni strînşi, nervi încordaţi… or premiile pentru care se dădea marea bătălie, erau destul de impunătoare. Trebuie de remarcat faptul că atît centrul comercial Jumbo, cît şi sponsorii acestui evenimet au fost destul de generoşi.

Astfel, s-au acordat:
pentru locul III (Galina Lesnic şi Valerii Iovcov) - mp3player-e de la compania Bumerang;
pentru locul II (Gabriela Cazacu şi Marius Abramovici) - aparate foto digitale de la compania Nikon;
pentru locul I (Oleg Gorbatovchi şi Olga Hîncu) - notebook-uri de la reţeaua de saloane de calculatoare Cosmo.

După cum aţi observat, s-au oferit locuri şi pentru fete, şi pentru băieţi. Surprizele au continuat cu desemnarea celor mai buni jucători pe categorii de vîrstă: pînă la 8 ani (Andrei Demerji), pînă la 10 ani (Andrei Macovei) şi pînă la 12 ani (Glavan Daniil şi Elena Bulmaga).

De asemenea, centrul comercial Jumbo, a oferit premii speciale pentru cei mai tineri participanţi: gemănuţelor Iana şi Iulia Cabacenco şi lui Alexandru Calinin, în vîrstă de numai 4 ani şi 4 luni.

Plus la aceasta, au fost înmînate 36 de premii pentru cîştigătorii radio victorinei dedicată şahului, victorină ce s-a desfăşurat în perioada 2-8 octombrie la posturile de radio Hit FM şi Radio Ala.

De atîtea premii şi surprise, ţi se părea că a început săptămîna dinaintea Crăciunului! Cei mici îşi îmbrăţişau cu drag jucăriile, iar cîştigătorii marilor premii se plimbau ţanţoşi prin mulţime, demonstrînd tuturor cît valorează talentul lor.

Organizatorul acestui extraordinar evenimat, centrul comercial Jumbo, în persoana d-nei Natalia Somova, ne-a declarat: “Întrucît, cel de-al 4-lea etaj al centrului nostru comercil se numeşte “Jumbo-Bambo”, noi organizăm diferite manifestări dedicate copiilor. De data aceasta, ne-am dorit ceva mai serios, ceva ce i-ar interesa pe toţi iubitorii acestui minunat joc intelectual-şahul. Cu siguranţă, că pe viitor, vom mai organiza asemenea competiţii!”

Sponsorii evenimentului, de asemenea, susţin ideea organizării pe mai departe a acesti Cupe a şah.
Sponsorul general al Cupei la şah pentru juniori “Jumbo2010”, reţeaua de saloane de calculatoare Cosmo (www.cosmo.md.), care deja de 5 ani pune la dispoziţia clienţilor săi cea mai bună tehnică şi-i ajută să o achiziţioneze în cel mai avantajos mod, a decis să spnsorizeze acest proiect din dorinţa a încuraja tînăra generaţie, de-ai stimula pe aceşti copii să participe şi în continuare la asemenea competiţii

Compania Bumerang, care reprezintă o societate comercială acreditată în domeniul comercializării terminalelor GSM, aptă să vîndă pe piaţa Republicii Moldova o gamă amplă de servicii şi produse de calitate în cadrul reţelei sale de magazine, a luat hotărîrea de a se implica în proiectul respectiv din dorinţa de a contribui la formarea şi educarea generaţiei tinere.

Iar, compania А.О. Enteh, distribuitor general al apei minerale AquaBio, apă care are un efect benefic asupra organismului nostru graţie compoziţiei sale unice şi care este indicată pentru a fi băută în cantităţi nelimitate chiar şi de femeile însărcinate şi copii, este de părere că fiecare dintre noi trebuie să creeze acele condiţii, în care un copil să crească sănătos şi să fie apt de-a participa la diferite concursuri.

S-a păşit cu dreptul. Felicitări centrului comercial Jumbo pentru acest început promiţător şi… aşteptăm următoarea mişcare!
Text: Ina Cojocaru
 
 
КомментарииLoading...
Recomandăm
Perfecționați-vă împreună cu Atlant
Menținerea unei condiții fizice bune este un imperativ nu doar pentru Citește
Alimentaţia sportivă: Creatina
Ce este creatina şi la ce foloseşte acest produs? Înainte de a răspunde Citește
 Alimentația sportivă: mit sau realitate
La momentul actual din ce mai des auzim expresia ,,alimentație Citește
Mike Tyson vine la Chişinău
Capitala Moldovei nu va avea parte de o luptă crîncenă în ring. Citește

Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2016 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten