TOTUL
Cum de ieşit din post fără probleme de sănătate
18.04.2011, 12:35

Curând va veni sărbătoarea Paştelui. În acest an, această sărbătoare luminoasă va fi celebrată pe ziua de 24 aprilie. Odată cu sosirea Paştelui se încheie Postul Mare. Această perioadă de patruzeci de zile este importantă nu numai prin faptul că creştini renunţă la anumite produse, dar şi prin faptul că ei respectă anumite restricţii ce se referă la gânduri şi fapte. Dar astăzi, nu ne vom aprofunda în reflecţii filosofice, ci vom discuta despre cum să încheiem această perioadă, fără a provoca apariţia unor efecte negative care ar prejudicia sănătăţii.

Încheierea postului – evitaţi mâncatul în exces


În această zi, fiecare gospodină se stăruie să ofere generos oaspeţilor foarte multe bucate. Pe mesele bogate apar de toate: copturi dulci cu drojdie, carne, afumături, mâncăruri sărate, alcool... De la această abundenţă de bucate fug ochii nu numai celor care au ţinut postul. Oamenii înfometaţi se aruncă asupra mâncărurilor, iar în rezultat, în aceeaşi seară, pot obţine o întâlnire cu un gastroenterolog. Stomacul nu poate rezista unor mese copioase, mai ales după o perioadă destul de îndelungată de abstinenţă.

Doar nimeni nu doreşte ca în timpul sărbătorilor să sufere din cauza durerilor. Prin urmare, după post, problema regimului alimentar ar trebui să fie abordată raţional. Primele două săptămâni sunt foarte importante pentru a ieşi din post fără complicaţii pentru sănătate.

Organismul este deja obişnuit să lucreze într-un regim de consum econom al energiei şi, din inerţie, păstrează acest ritm o anumită perioadă de timp. Şi aceasta înseamnă că metabolismul încetineşte, la fel ca şi emiterea diferitor enzime. Anume prin aceasta se explică de ce, după o masă festivă, greutatea corpului creşte atât de rapid, iar stomacul începe să-şi semnaleze mereu existenţa prin dureri pătrunzătoare.

Recomandări pentru ieşirea din post

Nu vă apucaţi imediat de mâncatul produselor grase şi picante. Manifestaţi reţinere în această privinţă. Continuând să mâncaţi legume şi fructe, treptat includeţi în regimul alimentar produse lactate (lapte fermentat, Bifido, chefir, iaurt). Apoi adăugaţi ouă, carne de pui, de viţel, şi peşte. Toate aceste produse conţin proteine digerabile, care nu împovărează activitatea sistemului digestiv.

Alte produse grase, cum ar fi: laptele, brânza, untul, smântâna, pot fi consumate după două-trei zile după sfârşitul Postului Mare.Totul.md recomandă pentru ieşirea sănătoasă din post următoarele feluri de mâncare: răciturile (dar numai cele făcute din pui sau din peşte), salata grecească, supe de legume, mâncăruri calde din peşte servite cu orez sau legume. Celor care preferă bucatele din carne, cărora le-a fost dor de acest produs, noi recomandăm să nu prăjească cotletele grase, ci să coacă carnea de vită în folie sau să o consume fiartă. Primele două săptămâni ar fi bine se renunţaţi la carnea de porc, de raţă, de gâscă. Asemenea alimente grase vor avea un impact grav asupra pancreasului.

Porţii mici
Dacă în timpul postului aţi limitat suma de porţii, continuaţi să faceţi acest lucru. Introduceţi în regimul alimentar produsele grele treptat, dar nu uitaţi că alimentele, chiar şi cele uşoare, consumate în cantităţi mari, pot determina tulburări sistemului digestiv.

Prin urmare, mâncaţi mai des, de 5-6 ori pe zi, dar porţii mici, crescând treptat cantitatea lor până la volumul obişnuit.

Produse interzise

Reţineţi duşmanii stomacului în timpul acestei perioade: şunca afumată, maioneza, crema grasă şi smântâna, chips-urile, biscuiţii, sandwich-urile, nucuşoare sărate, ceai şi cafea tare, produsele de patiserie şi prăjiturile cu cremă, apa gazoasă, produsele fast-food şi alcoolul.Oricât n-ar fi de trist, alcoolul are o influenţă foarte negativă asupra mucoasei gastrice, ficatului şi pancreasului, mai ales după o abstinenţă îndelungată în consumarea produselor alimentare. De fapt, vinul roşu este acceptabil, cu toate acestea, persoanele cu aciditate mare şi predispuse la alergii, trebuie să manifeste o atenţie mărită la consumarea acestui produs.

Trusa medicală


La primele simptome neplăcute nu merită să rezistaţi durerea, mai bine luaţi un medicament, care va îmbunătăţi digestia. După cum s-a menţionat mai sus, după post, ca şi după diete, stomacul nu produce enzime suficiente pentru a digera cantităţi mari de alimente. Primul şi cel mai simplu ajutor în asemenea situaţii, desigur, este cărbunele activat, cu toate acestea, mai bine cumpăraţi în farmacie produsele care conţin enzimele lipsă. Acestea vă pot ajuta să evitaţi senzaţia de greutate în stomac, umflarea lui, şi alte simptome neplăcute.

Autor: Ecaterina Romanova
 
КомментарииLoading...

Recomandăm
Fettuccine
Fettuccine (it. Fettuccine, de la fettuccia-panglică) este un fel de pastă Citește
Două feluri de supă răcoritoare de vară
Supă rece de castraveți Este o supă de vară care se pregătește repede și Citește
Bisquit Cafe: dulcea sărbătoare a vieții!
Fiecare dintre noi știe că consumul de dulciuri duce la producerea de către Citește
Răceala - indispoziţie inofensivă sau problemă gravă?
 În timpul verii, încercând să scăpăm de căldură, Citește

Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2016 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten