TOTUL

Aeroportul Internaţional Chişinău ar putea fi dat în concesiune


Lu. 11 Iunie, 2012  | publika

Aeroportul Internaţional Chişinău ar putea fi dat în concesiune. Iniţiativa îi aparţine Ministerului Economiei, care speră ca în acest mod, să atragă investiţii private pentru dezvoltarea întreprinderii de stat.

Iniţiativa Ministerului Economiei a fost discutată, astăzi, cu uşile închise, la prima şedinţă a Consiliului Naţional pentru Parteneriatul Public Privat. Potrivit ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, aeroportul are nevoie de investiţii substanţiale pentru a se dezvolta. Statul, care este proprietarul acestei companii, nu dispune de banii necesari pentru a realiza acest lucru.

Darea în concesiune presupune cedarea companiei, pentru o anumită perioadă, în gestiunea altei firme, care se obligă să facă investiţiile necesare pentru a-şi recupera cheltuielile şi a obţine profit. În cel mult două luni, potrivit lui Valeriu Lazăr, va fi prezentat un studiu de fezabilitate în acest sens. Legislaţia prevede posibilitatea de a concesiona bunurile publice pentru o perioadă de până la 50 de ani.

"Va fi anunţat concurs internaţional, transparent, iar cerinţele faţă de operatorul privat vor fi foarte exigente şi vor viza necesarul de investiţii, astfel încât aeroportul internaţional să fie destul de competitiv în plan regional şi să nu facem presiunea pe tarife. Investiţiile se ridică până în anul 2020 la peste 140 de milioane de euro şi deja nu putem face faţă", a spus ministrul Economiei Valeriu lazăr. Şedinţa la care s-a discutat despre concesionarea aeroportului s-a desfăşurat cu uşile închise. "Nu am gestionat eu acest proces. Noi nu avem ce ascunde şi vă asigur că atunci când va avea loc şedinţa de Guvern veţi fi invitaţi la Agenţie sau Aeroport şi veţi primi toată informaţia necesară. Noi, ca nimeni alţii, avem nevoie de transparenţă. Nu îmi doresc un proiect sub masă", a precizat ministrul Economiei. În prezent, 17 companii aeriene efectuează zboruri charter şi zboruri regulate pe şi de pe Aeroportul Internaţional Chişinău, spre 25 de destinaţii mondiale. În 2011, numărul pasagerilor deserviţi a depăşit peste un milion de oameni, în creştere cu peste 11 la sută faţă de 2010. Aceasta este o cifră record în istoria Aeroportului din Chişinău.Lexicul, ortografia și punctuația sursei au fost salvate

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
Aeroportul Internaţional Chişinău ar putea fi dat în concesiune
Aeroportul Internaţional Chişinău ar putea fi dat în concesiune
Aeroportul Internaţional Chişinău ar putea fi dat în concesiune. Iniţiativa îi aparţine Ministerului Economiei, care speră ca în acest mod, să atragă investiţii...
11.06.2012

Alte noutăţi ale zilei


Ultimele știri    
comments powered by Disqus
CELE MAI POPULARE
24 ore
3 zile
7 zileLoading...

Stirile partenerilor
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2016 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten