TOTUL

La Criuleni ar putea fi închis gimnaziul cu predare în limba rusă; copii vor fi nevoiți să-și facă studiile la 25 kilometri de casă


Mi. 20 Iunie, 2012  | moldnews

La Criuleni ar putea fi închis gimnaziul cu predare în limba rusă; copii vor fi nevoiți să-și facă studiile la 25 kilometri de casă. Așa a relatat pentru corespondentul portalului MOLDNEWS primarul orașului Vitalie Oniscic și directorul gimnaziului Ludmila Luță.

Potrivit directorului școlii ruse, situația pare să arate în așa fel, că actualmente în gimnaziu sunt 50 de copii și întrucât „școala este asigurată conform unei noi formule, bugetul din anul curent alocat de minister este de 506 mii, dar este nevoie de mult mai multe surse".

"La moment, banii au fost epuizați, nu avem bani pentru plata primelor de concediu și deocamdată nu s-a decis nici în sensul închiderii școlii, nici în sensul existenței acesteia. Suntem într-un suspans. Cred că, cel mai probabil, va fi închisă, pentru că nimeni nu ne va da bani pentru existența școlii, așa am înțeles. Noi am căutat diverse posibilități, dar deocamdată nimic nu ne reușește", a spus directorul.

Totodată, Ludmila Luță a menționat că "desigur, noi ne dorim ca școala să fie păstrată, pentru că nu este nicio școală rusă în apropiere. Cea mai apropiată este școala din Vadul lui Vodă, dar asta înseamnă 25 de kilometri. Ne facem griji și pentru copii, și pentru pedagogi, întrucât oamenii ar trebui să-și soluționeze problema locurilor de muncă".

"Aici este totul complicat, eu și autoritățile locale înțelegem și, probabil, însuși formula de calcul nu este prea bine gândită, anume, privitor la școlile mici. Acum, rezultă că cele două legi se contrazic. Pe de o parte, este legea privind mărimea claselor, pe de altă parte, copiii sunt în drept să-și facă studiile ori în limba română, ori în limba rusă. În cele din urmă, a doua lege este neglijată", a declarat directorul.

La rândul său, primarul de Criuleni Vitalie Oniscic a menționat că bugetul școlii ruse în anul precedent a constituit 1 milion 300 mii, anul curent acesta constituie 509 mii, adică a fost redus cu 2,2 ori.

"O gigacalorie de energie termică în anul precedent a costat școala 1 mie 700 lei, iar în acest an 0 2 mii 300 lei, din cauza scumpirii gazelor, s-a scumpit și energia electrică. Căldura la noi este furnizată de "Termocom", a adăugat el.

Totodată, edilul orașului a relatat că "aceste 509 mii care au fost alocate, au fost epuizate până în luna mai. Au rămas doar 26 mii de lei pentru salariile profesorilor. Ca ei să poată pleca acum în concediu, conform legii și codului muncii, ar trebui să le plătim primele de concediu în mărime de 226 mii, iar, ca să fiu mai exact, în buget la ziua de astăzi sunt doar 24 mii 35 lei. Nici măcar nu știm de unde să luăm acești bani".

"Iată merg pe drum, plec la o întrevedere cu ministrul Șleahtițchi, voi avea o audiență, îl voi pune la curent, voi vedea ce va propune Ministerul Educației", a declarat primarul.

În încheiere, primarul de Criuleni a declarat că "copii care-și fac studiile în clasele primare, în cazul în care școala va fi închisă, vor fi integrați în școala primară, iar 26 de copii din clasele a cincia-a noua pentru a ajunge la școală vor fi nevoiți să se deplaseze la o distanță de 25 kilometri de Criuleni, în Vadul lui Vodă. Transport nu este, vom fi impuși să închiriem autobuze de la baza auto din Criuleni".

În același timp, administrația raională instalează în centrul orașului un catarg în cadrul campaniei de popularizare a tricolorului lansat de prim-ministrul Vladimir Filat. Valoarea lucrărilor este estimată la aproximativ jumătate de milion de lei. Dacă ar redirecționat suma respectivă pentru educație, autoritățile raionale ar fi putut păstra școala rusă.Lexicul, ortografia și punctuația sursei au fost salvate

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
La Criuleni ar putea fi închis gimnaziul cu predare în limba rusă; copii vor fi nevoiți să-și facă studiile la 25 kilometri de casă
La Criuleni ar putea fi închis gimnaziul cu predare în limba rusă; copii vor fi nevoiți să-și facă studiile la 25 kilometri de casă
La Criuleni ar putea fi închis gimnaziul cu predare în limba rusă; copii vor fi nevoiți să-și facă studiile la 25 kilometri de casă. Așa a relatat pentru...
20.06.2012

Alte noutăţi ale zilei


Ultimele știri    
comments powered by Disqus
CELE MAI POPULARE
24 ore
3 zile
7 zileLoading...

Stirile partenerilor
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2016 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten