TOTUL

Dorin Chirtoacă, Primarul general al municipiului Chişinău, vicepreşedinte al Partidului Liberal


Dum. 24 Iunie, 2012  | tribuna

În această săptămînă s-au împlinit cinci ani de cînd Dorin Chirtoacă a fost ales în funcţia de Primar general al capitalei şi un an de cînd a fost reales în această. Cu această ocazie, Primarul a prezentat un raport în Scuarul Europei din centrul capitalei.

Printre cele mai importante realizări în această perioadă el a numit faptul că a fost evitat falimentul, au fost achitate datoriile, a fost stabilizata situaţia economico-financiară, au fost efectuate reformele necesare, au fost înregistrate o serie de rezultate şi au fost pornite proiecte importante.

Referindu-se la rezultatele concrete înregistrate în ultimul an, Dorin Chirtoacă a scos în evidenţă astfel de aspecte ca: menţinerea situaţiei economice a municipalităţii, asigurarea echilibrului financiar, acoperirea tuturor cheltuielilor din surse proprii, fără necesitatea contractării unor împrumuturi pentru activitatea curentă, asigurarea creşterii bugetului cu circa 20% fata de anul 2011. La concret, el s-a referit la asigurarea stabilităţii furnizării apei, căldurii şi a celorlalte servicii, începerea la timp a sezonului de încălzire cu achitarea integrală a plăţilor pentru anul precedent; procurarea şi punerea în circulaţie a 102 troleibuze noi, cu respectarea standardelor europene; reconstrucţia, amenajarea şi punerea în funcţiune a lacului din parcul „Valea Morilor”; eliminarea clorului din procesul de tratare a apei potabile şi introducerea unui dezinfectant de tip nou, pe larg răspîndit în UE – hipocloritul de sodiu (NaClO); implementarea programului „Prima Casa” pentru persoane şi familii tinere cu venituri medii; reparaţia mai multor străzi.

Chiar dacă Primarul a declarat că, atît cît s-a făcut în ultimii ani, nu s-a mai făcut niciodată, discursul său nu i-a impresionat pe toţi. Un grup de cetăţeni a protestat chiar în timpul prezentării raportului. Şi o bună parte din mass-media l-a criticat pe Dorin Chirtoacă, menţionînd că o mulţime de probleme rămîn nesoluţionate. Aşa sau altfel, dar, probabil, cel mai mare merit a lui Dorin Chirtoacă este că, fiind cel mai tînăr primar de capitală din Europa şi venind în această funcţie lipsit total de experienţă, el, totuşi, a reuşit să menţină situaţia sub un control relativ. Iar faptul că, după cinci ani de guvernare locală, continuă să aibă un rating personal relativ înalt, este o dovadă că actualul Primar al capitalei are în faţă o carieră politică de succes.

TRIBUNA precizează: Dorin Chirtoacă s-a născut la data de 9 august 1978 în Chișinău. În 1993 a absolvit liceul „Gheorghe Asachi” din Chişinău, în 1997 – liceul „C. Negruzzi” din Iaşi (România) – diplomă de bacalaureat, în 2001 – Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene – Diplomă de licenţă în drept european. A activat în calitate de redactor la emisiunea „Surprize, Surprize” (TVR 1, România, 2001 – 2002); redactor şef al aceleaşi emisiuni (2002 – 2003); coordonator de proiecte în cadrul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova (2003 – 2005). În mai 2005 devine vicepreşedinte al Partidului Liberal. Participă (din partea Partidului Liberal) la alegerile locale pentru funcţia de Primar general al mun. Chişinău şi la 10 iulie 2005 acumulează 7,13% (11 091 de voturi). Alegerile au fost considerate nevalabile, deoarece la ele au participat mai puţin de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Urmează scrutinul din 27 noiembrie 2005, la care Dorin Chirtoacă obţine 25,14% (32 098) şi se plasează pe locul 2. Participarea electoratului la votare (22,42%) a fost sub limita de validare a alegerilor. La 11 decembrie 2005, la alegerile repetate Dorin Chirtoacă acumulează 35,62% (45 299), al doilea rezultat după Vasile Ursu (candidat independent) 52,91%. Participarea la scrutin a fost de 22,62%, ceea ce a fost insuficient pentru a considera valabile alegerile. Candidează din nou din partea aceluia şi partid la alegerile locale generale din 3 iunie 2007, obţinînd 24,37% din voturi (locul 2) şi a trecut în turul doi unde a concurat cu Primarul interimar, Veaceslav Iordan, care obţinuse doar cu 3% mai mult. La finele acelor alegeri din 17 iunie 2007, în condiţiile coalizării majorităţii partidelor din opoziţie împotriva candidatului comunist, Dorin Chirtoacă a fost ales Primar general al municipiului Chişinău cu 61,17% voturi. La 19 iunie 2011 este reales în această funcţie.Lexicul, ortografia și punctuația sursei au fost salvate

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
Dorin Chirtoacă, Primarul general al municipiului Chişinău, vicepreşedinte al Partidului Liberal
Dorin Chirtoacă, Primarul general al municipiului Chişinău, vicepreşedinte al Partidului Liberal
În această săptămînă s-au împlinit cinci ani de cînd Dorin Chirtoacă a fost ales în funcţia de Primar general al capitalei şi un an de cînd a...
24.06.2012

Alte noutăţi ale zilei


Ultimele știri    
comments powered by Disqus
CELE MAI POPULARE
24 ore
3 zile
7 zileLoading...

Stirile partenerilor
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2016 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten