TOTUL

Timofti laudă „externele”: Cea mai bună structură guvernamentală


Lu. 23 Iulie, 2012  | unimedia

Președintele R. Moldova Nicolae Timofti vorbește într-un interviu pentru publicația românească Cronica Română despre relațiile moldo-române, dialogul cu Rusia și ce e gata să ofere Chișinăul în negocierile cu liderii de la Tiraspol. 

În cadrul intervenției sale, Timofti a spus că la Chișinău, ministerul de Externe este cunoscut drept cea mai eficientă structură guvernamentală. „Relaţia cu Uniunea Europeană primează, de departe. [...] Ministerul nostru de Externe este perceput aici, la Chişinău, drept cea mai eficientă structură guvernamentală, care a reuşit să stabilească în ultimii 3 ani relaţii prieteneşti cu structurile europene şi cu multe dintre statele membre ale UE”, declară Timofti.

Totodată, acesta vorbit despre relațiile cu Federația Rusă, NATO, regiunea transnistreană a R. Moldova.

Vedeți mai jos cele mai importante declarații făcute de Nicolae Timofti:
 

  • Relațiile cu Federația Rusă: „Noi vom evita orice fel de tensiuni în relaţiile noastre cu Federaţia Rusă, care este un stat important în regiune şi cu care avem un trecut comun. Sunt ferm convins că ce­tă­ţenii ruşi şi moldoveni aşteaptă de la politici­eni să construiască poduri, nu să restricţioneze accesul pe ele”.
  • NATO: „Sunt cunoscute activităţile noastre comune cu NATO, din ipos­taza noastră de ţară neutră. Militarii noştri participă deseori la acţiuni de menţinere a păcii desfăşurate sub egida NATO. Prin intermediul NATO ne in­stru­im cadrele militare şi poli­ţie­neşti. Cu ajutorul NATO am nimicit sute de tone de pesticide rămase pe teritoriul ţării noastre din perioada sovietică. Eu sunt încrezător că asemenea acţiuni, du­blate de o mai bună comunica­re cu cetăţenii noştri, vor îndepărta prejudecăţile care încă se mai pot întâlni la Chi­şinău, privind caracterul de inamic al Alianţei Nord-Atlantice. Un prim pas în această direcţie este recentă in­terzicere a simbolurilor sovietice. Se ştie că ostilitatea faţă de NATO a fost cultivată în perioada sovietică”.
  • Problema transnistreană: „Noi suntem dispuşi să acordăm regiunii transnistrene o autonomie largă, pornind de la principiul de suveranitate al Republicii Moldova. Pentru noi este important ca sta­tul să rămână integru şi func­ţional, ca Republica Mol­do­va să rămână o ţară democratică şi să-şi păstreze cursul de integrare europeană, deoarece pen­tru noi valorile europene sunt im­portante”.
Citiți aici interviul integral....

Lexicul, ortografia și punctuația sursei au fost salvate

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
Timofti laudă „externele”: Cea mai bună structură guvernamentală
Președintele R. Moldova Nicolae Timofti vorbește într-un interviu pentru publicația românească Cronica Română despre relațiile moldo-române, dialogul cu...
23.07.2012

Alte noutăţi ale zilei


Ultimele știri    
comments powered by Disqus
CELE MAI POPULARE
24 ore
3 zile
7 zileLoading...

Stirile partenerilor
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2016 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten