TOTUL

(INTERVIU) Vladimir Ciobanu: „Relaţia mea cu Dl. Preşedinte Nicolae Timofti este una bazată pe respect şi încredere”


Lu. 23 Iulie, 2012  | tribuna

Într-un interviu acordat pentru TRIBUNA, Vladimir Ciobanu, consilier prezidenţial în domeniul agro-industrial şi cel al administraţiei publice, a povestit despre cele mai mari probleme din domeniile pe care le gestionează, despre relaţia sa cu Preşedintele Nicolae Timofti, despre activitatea în PDM, dar şi despre familia sa.   

T: Domnule Ciobanu, ce aţi reuşit să realizaţi pînă în prezent în funcţia de consilier prezidenţial în domeniul agro-industrial şi cel al administraţiei publice?  

V.C.: Este prematur să vorbim acum de reuşite, dar, împreună cu colegii, asigurăm informaţii analitice şi veridice asupra tuturor subiectelor ce vizează activitatea Preşedintelui ţării, inclusiv în domeniile agro-industrial, mediu, dezvoltare regională şi administraţie publică, de care sînt responsabil.

T: Cu domnul Preşedinte Nicolae Timofti Vă leagă şi o relaţie de prietenie sau doar ceea oficială?

V.C.: Relaţia mea cu Dl. Preşedinte Nicolae Timofti este una bazată pe respect şi încredere, care rezultă într-o conlucrare profesionistă şi constructivă.

T: Care sînt cele mai mari probleme în domeniului agro-industrial? Dar în cel al administraţiei publice?

V.C.: În domeniul agro-industrial există mai multe probleme, dar primordiale, după părerea mea, sînt următoarele: 1) Insuficienţa cronică a investiţiilor, ceea ce reduce capacitatea de implementare a tehnologiilor avansate pentru producerea şi prelucrarea produselor agricole de către agenţii economici;  2) Sistemul sofisticat de impozitare în agricultură, cu toate că de mai mult de 10 ani se vorbeşte de un impozit unic. Din păcate, rămînem şi azi la capitolul discuţii; 3) Asigurarea unei infrastructuri largi şi mobile pentru colectarea şi păstrarea produselor agricole şi a celor prelucrate şi realizarea acestora pe pieţele de desfacere interne şi externe; 4) Asigurarea spaţiului agro-industrial cu tehnologii moderne de prevenire a influenţei calamităţilor naturale, de genul secetă, înghet, inundaţii, alunecări de teren etc. Pentru aceasta este absolut necesar de elaborat şi, ulterior, de implementat un program de dezvoltare durabilă, şi, în special, de efectuat lucrări de împădurire a pământurilor degradate şi a zonelor de protecţie a rîurilor şi bazinelor de apă, conform prevederilor legilor adoptate încă la finele anilor 90; 5) Asigurarea în întregime a respectării prevederilor Convenţiei de la Ramsar cu privire la zonele umede, adică restabilirea echilibrului naturii, ecosistemelor acvatice, cum ar fi luncile, bălţile, lacurile naturale. Astfel, vom acumula cantităţi mari de apă pe teritoriul Republicii Moldova, prin restabilirea rîurilor mici, izvoarelor şi a apei din fîntîni.

În ceea ce ţine de administraţia publică, cu o întirziere de 5-6 ani, însă a fost adoptată Strategia Naţională de Descentralizare, împreună cu Planul de Acţiuni cu privire la implementarea acesteia, care va fi publicată în curînd şi în „Monitorul Oficial”. Dacă pînă la alegerile locale din 2015 Planul va fi realizat, aceasta va fi o reuşită considerabilă a actualei guvernări.

T: În perioada 2005-2009, aţi fost deputat din partea AMN. În 2006 aţi părăsit AMN, iar în 2009 aţi aderat la PDM. Continuaţi să fiţi membru al PDM? Care sînt valorile pe care le împărtăşiţi?

V.C.: Da, sînt membru al PDM. Referitor la valori, pe parcursul activităţii mele de partid, începînd încă din 1994, am pledat pentru consolidarea şi unificarea partidelor democratice. O reuşită în acest sens a fost AMN, iniţiată de Partidul Renaşterii şi Concilierii, condus de Mircea Snegur, cu susţinerea altor partide conduse de Mircea Rusu, Valeriu Muravschi ş.a. Din păcate, soarta Alianţei a ajuns în mîna unor profitori, care, într-un final, au distrus-o şi au falimentat ideea care a stat la baza acesteia. După invitaţia Preşedintelui Marian Lupu de a adera la PDM, m-am regăsit în aceleaşi activităţi legate de consolidarea echipei PD şi a forţelor democratice.

T: Povestiţi-ne despre familia Dvs. şi despre ce vă place să faceţi în timpul liber.

V.C.: Familia mea este una obişnuită, ca multe altele. Sînt căsătorit cu soţia mea Nadina de 35 de ani. Împreună am crescut două fete extraordinare, Mihaela şi Cristina, la care ţinem foarte mult. Cea mai mare deja ne-a făcut bunei. Nepoţica se numeşte Delia.

În ceea ce priveşte timpul liber, nu este foarte mult, dar, atunci cînd am ocazia, îl petrec cu familia şi prietenii. De 34 de ani sînt pasionat de vînătoare.

T: Vă mulţumim.

Cristina Pendea

 

 

 Lexicul, ortografia și punctuația sursei au fost salvate

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
(INTERVIU) Vladimir Ciobanu: „Relaţia mea cu Dl. Preşedinte Nicolae Timofti este una bazată pe respect şi încredere”
(INTERVIU) Vladimir Ciobanu: „Relaţia mea cu Dl. Preşedinte Nicolae Timofti este una bazată pe respect şi încredere”
Într-un interviu acordat pentru TRIBUNA, Vladimir Ciobanu, consilier prezidenţial în domeniul agro-industrial şi cel al administraţiei publice, a povestit despre cele...
23.07.2012

Alte noutăţi ale zilei


Ultimele știri    
comments powered by Disqus
CELE MAI POPULARE
24 ore
3 zile
7 zileLoading...

Stirile partenerilor
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2016 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten