TOTUL

11 ani de la atentatele din 11 septembrie din SUA


Ma. 11 Septembrie, 2012  | unimedia

La 11 ani de la atentatele de la 11 septembrie care au făcut aproape 3.000 de morţi la New York, unele tensiuni au apărut în ultimele luni la „Ground Zero” între familiile victimelor, care consideră acesta un „loc sacru”, şi marele public, mai înclinat să întoarcă pagina tragicului eveniment, relatează AFP.

La locul memorialului deschis anul trecut pentru a marca locul exact unde se aflau turnurile gemene, poliţia, agenţi de securitate şi ghizi voluntari veghează la respectarea strictă a regulilor de bună purtare. Aceste măsuri sunt menite să combată ceea ce familiile victimelor văd ca o lipsă de respect, de exemplu, atunci când unii fac picnic sub stejarii recent plantaţi.

În iunie, un incident mai serios a tulburat liniştea locului, când liceeni în vizită au lăsat gunoiul într-una din cele două piscine mari negre care marchează exact urmele celor două turnuri.

Panouri care cheamă la respectarea regulilor de bună purtare sunt vizibile peste tot în jurul celor două piscine şi al panourilor de bronz pe care sunt înscrise numele victimelor. „Dacă vedeţi pe cineva că zgârie, se sprijină de panouri sau deteriorează numele, alertaţi-i pe angajaţii memorialului”, semnalează o astfel de inscripţie.

Nu a fost relevat niciun act grav de vandalism, dar chiar evenimente minore, precum fotografierea turiştilor în faţa monumentului, reprezintă prea mult pentru rudele victimelor, care consideră acest loc ca fiind „sacru”.

„Oamenii râd, fac fotografii zâmbind, se sprijină pe panourile pe care sunt scrise numele atâtor prieteni ai mei, cu paharele lor Starbucks, ca şi cum ar fi în sala de mese”, a subliniat recent Marianne Pizzitola, care conduce un grup de foşti pompieri, într-o scrisoare larg difuzată, adresată preşedintelui memorialului, Joe Daniels.

Marţi, la 11 ani de la atentate, familiile victimelor vor trăi din nou durerea ceremoniei de comemorare, în timpul căreia vor fi citite numele celor 2.753 de victime.

Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, a evocat anul trecut posibilitatea de a reduce acest trist ritual, dar a atras imediat furia unor familii ale victimelor.

Pentru cei care ar vrea să păstreze un acces limitat în acest loc, pentru care acum trebuie cumpărat bilet de intrare, lucrurile vor deveni şi mai dificile când noii zgârie-nori aflaţi în construcţie în apropiere îşi vor deschide porţile: memorialul 11 septembrie va deveni atunci un loc deschis. Locul umbrit din jurul fântânilor va deveni atunci cu siguranţă rezervat pentru oamenii de afaceri din cartier care îşi vor petrece pauza de prânz.

„Îmi place acest loc aşa cum este el astăzi, maniera în care este structurat şi organizat”, spune Lauren Lent, care se afla de cealaltă parte a străzii când avioanele au lovit turnurile World Trade Center. „Mi-e groază cu adevărat de ziua când vor face din ele un loc complet deschis. Mulţi oameni au murit aici şi mulţi nu au fost găsiţi, deci ei sunt mereu acolo. Acesta este un loc sacru şi nu aş vrea să văd oameni venind aici să joace frisbee”, a adăugat ea.

Acest punct de vedere al rudelor victimelor nu este aproape de a se schimba', potrivit lui Michael J. Allen, profesor de istorie la Northwestern University, care s-a referit la experienţele altor monumente comemorative din întreaga lume. În opinia lui, 50 - 75 de ani de la tragedie sunt cei mai importanţi, deoarece apoi mulţi supravieţuitori dispar.

Dar, potrivit lui, pe termen mai lung sau mai scurt, tendinţa este clară: „11 Septembrie va fi lăsat deoparte. Ground Zero va redeveni un loc al vieţii, va deveni probabil un parc”.Lexicul, ortografia și punctuația sursei au fost salvate

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
11 ani de la atentatele din 11 septembrie din SUA
11 ani de la atentatele din 11 septembrie din SUA
La 11 ani de la atentatele de la 11 septembrie care au făcut aproape 3.000 de morţi la New York, unele tensiuni au apărut în ultimele luni la „Ground Zero”...
11.09.2012

Alte noutăţi ale zilei

    
comments powered by Disqus
CELE MAI POPULARE
24 ore
3 zile
7 zileLoading...

Stirile partenerilor
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2016 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten