TOTUL

Cele mai ciudate premii ale ştiinţei: Ig Nobel. VEZI laureaţii din 2011


Dum. 16 Octombrie, 2011  | evz

Pe lângă prestigioasele premii Nobel, în fiecare an, 10 premii Ig Nobel sunt acordate cercetătorilor sau personalităţilor care au obţinut rezultate trăznite în diverse domenii – de la fizică la chimie, biologie, medicină sau chiar pace.


De multe ori, aceste descoperiri par (şi chiar sunt) inutile, incredibile sau bizare şi strărnesc râsul. Vă prezentăm, pe scurt, câteva descoperiri premiate în 2011.

Ceremonia de acordare a premiilor Ig Nobel se desfăşoară în luna octombrie la universitatea americană Harvard. Cei premiaţi îşi plătesc singuri biletul, însă mulţi consideră că merită şi vin să-l retragă într-un amfiteatru care poate ospita 1.200 de persoane care lansează avioane de hârtie în momentul festivităţii de premiere. Pe cât pare de incredibil, premiile Ig Nobel sunt înmânate învingătorilor de către laureaţi ai premiilor ... Nobel. A fost chiar şi un caz în care aceeaşi persoană a primit premiul Ig Nobel (în anul 2000) şi, ulterior, premiul Nobel (în 2010) pentru fizică, evident, pentru descoperiri diverse.


În continuare, pe scurt, câţiva dintre „fericiţii” laureaţi ai IgNobelului pentru 2011, împreună cu descoperirile care i-au adus în prim plan.

Matematică:

Este poate premiul cel mai bizar – acordat unui număr impresionant de cercetători, pentru că au demonstrat lumii întregi că trebuie acordată multă atenţie atunci când calculele matematice sunt utilizate pentru demonstrarea unor ipoteze.

 

Laureaţii acestui premiu (spre deosebire de premiul Nobel, premiul IgNobel poate fi acordat unui număr mai mare de trei persoane) sunt: Dorothy Martin, care a prezis sfârşitul lumii în 1954; Pat Robertson, pentru care lumea s-ar fi sfârşit în 1982; Elizabeth Clare Prophet (ce nume profetic!), care a demonstrat că sfârşitul lumii va fi în 1990; Credonia Mwerinde, pentru care lumea se termina în 1999 şi, în final, Harold Camping, care, iniţial, a prevăzut sfârşitul lumii în 1994, ulterior însă s-a răzgândit şi l-a prezis pe 21 octombrie 2011 (atenţie deci!).


Fizică:
Cei cinci premianţi, Philippe Perrin, Cyril Perrot, Dominique Deviterne, Bruno Ragaru şi Herman Kingma au demonstrat ştiinţific că aruncători de disc suferă de ameţeli după lansarea discului în timp ce aruncători de ciocan....nu.

Psihologie:

Un premiu oarecum romantic, acordat lui Karl Halvor Teigen care a încercat să înţeleagă de ce, în viaţa de zi cu zi, persoanele suspină.

Chimie:
Premiul a fost acordat unor cercetători japonezi, Makoto Imai, Naoki Urushihata, Hideki Tanemura, Yukinobu Tajima, Hideaki Goto, Koichiro Mizoguchi şi Junichi Murakami, pentru că au determinat concentraţia ideală de wasabi care trebuie vaporizata pentru a trezi o persoană în caz de incendiu sau alta urgenţă şi pentru invenţia sistemelor de alarmă pe bază de wasabi.

Psihologie:
Anna Wilkinson, Natalie Sebanz, Isabella mandi şi Ludwig Huber au primit „prestigiosul” premiu, pentru studiul acestora intitulat 2Nici o dovadă că căscatul este molipsitor pentru broaştele ţestoase cu picioare roşii.

Medicină:
Un alt premiu oarecum amuzant, primit de Mirjam Tuk, Debra Trampe, Luk Warlor, Matthew Lewis, Peter Styder, Robert Feldman, Robert Pietrzak, David Darby şi Paul Maruff pentru că au demonstrat că atunci când avem nevoie urgentă să urinăm, luăm decizii mai bune pentru anumite situaţii însă mai proaste pentru altele.

Pace:
Premiul a fost acordat primarului oraşului Vilnius, Arturas Zuokas, pentru că a rezolvat problema parcării în locuri interzise a maşinilor de lux, trecând pe deasupra acestora cu un tanc.

Greu de spus care dintre aceste descoperiri este cea mai trăznită. În trecut, au fost acordate premii pentru descoperiri cel puţin la fel de...interesante. Vă vom prezenta câteva dintre aceste bizare descoperiri în articolele următoare.
Lexicul, ortografia și punctuația sursei au fost salvate

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
Cele mai ciudate premii ale ştiinţei: Ig Nobel. VEZI laureaţii din 2011
Cele mai ciudate premii ale ştiinţei: Ig Nobel. VEZI laureaţii din 2011
Pe lângă prestigioasele premii Nobel, în fiecare an, 10 premii Ig Nobel sunt acordate cercetătorilor sau personalităţilor care au obţinut rezultate trăznite în...
16.10.2011

Alte noutăţi ale zilei


Ultimele știri    
comments powered by Disqus
CELE MAI POPULARE
24 ore
3 zile
7 zileLoading...

Stirile partenerilor
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2016 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten