Mihaela Garbuzov este o tânără interpretă de muzică tradițională. Aceasta s-a remarcat încă de la o vârstă fragedă prin participarea la diferite spectacole locale, evenimente comunitare cu specific tradițional, dar și mai târziu la diferite concerte și festivaluri naționale.
Experiența Mihaelei Garbuzov în calitate de interpretă de muzică populară a fost profund influențată de patrimoniul cultural și pasiunea pentru povestit. Bogatele tradiții ale muzicii populare autohtone au lăsat o amprentă puternică asupra dezvoltării sale. Cântecele pe care le-a ascultat în copilărie, transmise din generație în generație, i-au cultivat o profundă apreciere pentru puterea muzicii populare de a uni oamenii și de a păstra identitatea culturală.
Muzica tradițională a dezvoltat în Mihaela abilități utile, pe care le implementează cu succes în carieră. Interpreta afirmă cu încredere că muzica populară a dezvoltat un puternic sentiment de comunitate și colaborare în personalitatea sa.
Drumul către succes — de la Chișinău până la Geneva
Educația muzicală a început de timpuriu, acasă. Primele lecții le-a învățat de la membrii familiei și muzicienii locali. Tatăl său a jucat un rol esențial în dezvoltarea sa muzicală, împreună cu muzicienii din gimnaziu, care i-au transmis cântece tradiționale și tehnici utile de interpretare a acestora.
Mai târziu, și-a continuat studiile în finanțe, dar dragostea pentru muzică a rămas neclintită. S-a alăturat ansamblului „Cetina”, un grup afiliat facultății sale, unde a studiat teoria muzicală, compoziția și interpretarea. După absolvirea Facultății de Științe Economice din cadrul Universității de Stat din Moldova a continuat studiile la Universitatea din Geneva, Elveția.
Acolo a avut onoarea de a lucra la Academia de Operă din Geneva. În această perioadă a asistat profesorii, cât și fondatorii, directorii, managerii în dezvoltarea activităților la Academie din domeniul muzicii, operei, teatrului și a dansului.
Mihaela povestește că prima ei evoluare în cadrul festivalului-concurs municipal de folclor ostășesc „La onor, la datorie” a marcat tranziția sa de la spectacole locale către un public mai larg, unde a putut să-și expună talentul entuziaștilor de muzică populară.
În juriu se afla și Nicolae Gribincea, muzician și folclorist român din Republica Moldova, fondator al ansamblului etno-folcloric Plăieșii. Nicolae Gribincea este inițiatorul și organizatorul Festivalului cântecului popular pascal „Pentru Tine Doamne” și al Festivalului folcloric militar „La onor, la datorie”.
Participarea l-a acest festival și premiul care i-a fost oferit a însemnat pentru Mihaela recunoașterea bine meritată pentru contribuțiile sale aduse muzicii populare. De asemenea, acest premiu a fost și un semn de apreciere din partea organizatorului festivalului de muzica militară pentru dedicarea și impactul Mihaelei asupra genului.
Planurile Mihaelei Garbuzov de a deveni o adevărată artistă de muzică populară
Mihaela Garbuzov este o tânără ambițioasă și are planuri grandioase pentru viitorul apropiat. Pentru a atinge toate obiectivele pe care și le-a propus, Mihaela dorește să se dezvolte pe mai multe planuri.
În primul rând, dorește să studieze în profunzime complexitățile tradițiilor muzicale populare moldovenești și românești și să exploreze stiluri regionale, instrumente rare și contexte istorice în care a apărut muzica tradițională. De asemenea, planifică să participe la ateliere, să se înscrie la cursuri avansate și să colaboreze cu muzicieni maeștri pentru a-și rafina tehnica și a înțelege mai profund domeniul.
În al doilea rând, interpreta își dorește să bucure publicul cu noi cântece populare. Mihaela aspiră să facă muzica populară relevantă pentru publicul contemporan, păstrând în același timp esența de bază a acesteia. Datorită cântecelor noi și a poveștilor din tradițiile populare își va extinde repertoriul. De asemenea, învățarea continuă va asigura ca performanța sa pe scenă să rămâne proaspătă și captivantă.
O altă direcție spre care Mihaela Garbuzov își dorește să se îndrepte este cariera de profesor. Mihaela mărturisește că îmbunătățirea metodelor de predare este posibilă prin pregătire formală, de la maeștri experimentați în domeniul muzicii populare. Prin urmare, va avea abilitățile necesare de a-și îndruma eficient viitorii studenți.
Prin ce calități surprinde Mihaela Garbuzov publicul său?
Pe lângă pasiunea pentru tradiție și cântec popular, Mihaela Garbuzov are un entuziasm aparte și pentru mentorat. Ea își dorește ca în viitorul apropiat să crească generații noi de interpreți de muzică populară. Mihaela afirmă că predarea și îndrumarea tinerilor artiști este o parte semnificativă a carierei sale și o vede ca o modalitate de a asigura continuitatea și evoluția tradiției populare românești și celei moldovenești.
Cititorii trebuie să cunoască de asemenea că Mihaela este ambasador cultural. Prin muzica și spectacolele sale promovează patrimoniul cultural național, atât la nivel național, cât și internațional. Munca sa contribuie la eliminarea diviziunilor culturale și favorizează o înțelegere mai profundă a tradițiilor populare românești și moldovenești în diferite comunități.