În ciuda încălzirii globale, deja în mijlocul lunii noiembrie conducătorii auto se grăbesc spre atelierele de reparaţii. Doar şoferul, care conduce pentru prima dată, nu înţelege responsabilitatea schimbării anvelopelor. Cu toate acestea, mai pot fi întâlniţi şoferi care nu au schimbat anvelopele, chiar şi cu debutul primului îngheţ. O astfel de neglijenţă, uneori, este cauza unui accident rutier.
Deşi, în cazul în care conducătorul auto a pierdut controlul maşinii din motivul că nu a schimbat anvelopele, acestea nu vor fi considerate cauza accidentului. Numai în cazurile cele mai grave soldate cu pierderi de viaţă, poate fi efectuată expertiza tehnică. Pentru a evita astfel de situaţii, luaţi în consideraţie sfaturile specialiştilor pentru conducere maşinii în condiţii de siguranţă. Anvelopele ar trebui să fie schimbate atunci, când temperatura scade sub cinci grade cu plus.
Acestă perioadă a anului prezintă pericol, din cauza îngheţurilor pe timp de noapte. Piaţa modernă a anvelopelor este diversă, de aceea o alegere bună este dificilă. Pentru început, trebuie să clarificăm condiţiile viitoare de exploatare. Dacă mergeţi prin prin oraş, nu aveţi nevoie de cauciucuri cu piroane. În afara oraşului pe zăpadă, sub care se ascunde o crustă de gheţă, acestea vor fi foarte utile. Acum, vom înlătura unele mituri despre cauciucuri. Mulţi cred că anvelopele cu piroane cresc distanţa de oprire pe asfalt. Dar acest efect, practic, a dispărut, datorită utilizării tehnologiilor moderne în producţia decauciucuri. Pe asfalt uzura piroanelor este mult mai mare decât pe drum înzăpezit şi îngheţat.
Rezultă că, dacă utilizaţi maşina dumneavoastră, în principal pe drumuri curăţate, cu materiale derapante, anvelopele cu pironi sunt o pierdere inutilă de bani. Aceasta se vor uza rapid, iar efectul este similar celor obişnuite. Diferite teste indică că piroanele sunt cele mai eficiente la temperaturi de până la minus 15 grade. La îngheţuri mai puternice, au o mai bună utilizare cauciucurile fără piroane. Dar, de obicei, testele sunt efectuate pe suprafeţe de gheaţă ideale. Atunci când se încălzeşte, gheaţă începe să se topească şi cauciucurile fără piroane au efect de planare pe apă, piroanele, însă se agăţa de gheaţă şi cresc aderenţa maşinii.
Merită să ne amintim că anvelopele cu piroane sunt foarte capricioase, utilizându-le, pentru o perioadă trebuie să ne abţinem de la şofatul agresiv. Încercaţi să porniţi şi să frânaţi lent, cel puţin pentru 200-500 km. De asemenea, nu trebuie să viraţi brusc şi să limitaţi viteza pînă la 70 – 80 km / h. Aceasta va fi suficient pentru utilizarea normală a cauciucurilor . În general, nu există anvelope ideale, dar recomandările noastre vă vor ajuta să faceţi alegerea potrivită.