În funcţie de diversitatea uşilor glisante, mecanismele lor pot fi împărţite în două tipuri principale. Este cunoscut faptul că uşile glisante de interior constituie principalele mecanisme ale uşilor glisante, în care elementul principal este doar un singur plan, împreună cu şinele de direcţionare.
În mod evident, ar trebui să vă imaginaţi cea mai obişnuită uşă, care, la interacţionare, foarte uşor se deplasează într-o parte, sau în direcţia inversă, închizând uşa. Aceste mecanisme glisante au sisteme de montare superioară, pentru stabilitatea structurilor, iar în unele cazuri, şinele sunt amplasate atât sus, cât şi jos. Revenirea suprafeţei uşii este controlată de către un aparat special de limitare, care de obicei este instalat pe cutia uşii, în partea extremă. Acelaşi aparat de limitare stabileşte distanţa maximă pentru deschiderea uşii.
Uşile glisante de interior, spre deosebire de cele culisante, au un dispozitiv diferit – este vorba de numărul de suprafeţe ale uşii. Mecanismele uşilor glisante de obicei constau din două uşi (există şi alte opţiuni), care se mişcă în direcţii opuse, şi invers – pur şi simplu revenind la poziţia iniţială. Pentru a obţine o imagine mai completă a acestui model, puteţi compara această uşa, de exemplu, cu uşile din metrou. Complexele furniturii uşilor glisante, posibilităţile de fixare a acestora, şi mecanismele de funcţionare a lor sunt de asemenea, diferite. De exemplu, orice fel de această uşa poate fi fixat în mod diferit. Mecanismele uşilor glisante depind direct şi de principiul deplasării acestora.
Există două variante de mişcare a canatului uşilor de interior: peste perete şi cu deplasarea suprafeţelor într-o nişă din perete.
În primul caz, deplasarea canatului se realizează pe principiul simplu de alunecare a uşilor pe perete. Aici sunt folosite cele mai populare modalităţi de fixare – în partea de sus. Astfel, uşa glisantă se fixează doar pe o carcasă obişnuită şi grea şi se mută de-a lungul şinelor pe roţi. De asemenea, pentru asigurarea rezistenţei structurale, se pot instala şine şi în partea de jos. În acest caz, uşa nu va merge pe o singură şină de direcţionare, ci pe două.
În al doilea caz, atunci când uşile se deschid, ele sunt pur şi simpli deplasate în perete. Nişele speciale pentru suprafeţele uşilor sunt făcute din ghips-carton obişnuit, care în interior au o acoperire metalică. Astfel, „buzunarul” pentru uşă protejează suprafeţele de leziuni, ce cu siguranţă fac construcţia mai durabilă.
De asemenea, la uşile glisante se atribuie şi uşile armonică. După principiul de funcţionare, astfel de mecanisme sunt similare cu uşile glisante convenţionale – închiderea şi deschiderea lor de asemenea, este efectuată cu participarea şinelor şi roţilor. Dar, merită luat în consideraţie faptul că principiul de funcţionare a uşilor armonică este totuşi individual: de obicei ele sunt formate dintr-un număr nelimitat de suprafeţe care la deplasare pur şi simplu se suprapun.
Toată originalitatea construcţiei uşilor glisante populare este foarte greu de supraestimat – ele oferă un aspect luxos şi frapează de la prima vedere. De aceea, alegerea finală a mecanismului tipului de uşi este determinat numai de capacităţile şi dorinţele clientului.