Antreul este prima încăpere care ne întâmpină la intrarea în casă, de aceea el poate fi considerat „cartea de vizită” a stăpânilor.
În afară de aceasta, camera de intrare, ca început al casei, este un fel de barieră între agitaţia de pe străzi şi liniştea căminului. De asemenea, anume în această odaie, în timpul intrării sau ieşirii, atât noi, cât şi oaspeţii noştri, ne petrecem timpul aranjându-ne şi pregătindu-ne pentru evenimentele ce urmează. Din aceste motive antreul trebuie să fie luminos şi confortabil, totodată, spaţiul acestei încăperi trebuie să fie funcţional şi ergonomic.
Cuvântul „antreu” de cele mai multe ori creează în imaginaţia noastră tabloul unei camere mici şi întunecate, cu o mulţime de uşi, un morman de haine şi încălţăminte. Pentru a nu urma acest stil este necesară abordarea problemei de amenajare a antreului într-un mod complex. Chiar şi într-o zonă restrânsă (care este de obicei rezervată pentru holul de la intrare) se poate crea o atmosferă confortabilă.
Un rol important în amenajarea antreului i se atribuie mobilierului, amplasarea căruia este determinată de dimensiunea şi forma camerei. În primul rând, este necesar de a organiza spaţiul alocat pentru păstrarea hainelor şi încălţămintei. Opţiunea ideală pentru un hol de dimensiuni mici este mobilierul montat în perete cu uşi de oglindă. Anume acest mobilier este capabil să rezolve problema de „depozitare” a diferitor lucruri, asigurând o eficientă organizare a spaţiului şi datorită oglinzilor, creează impresia că odaia este mult mai spaţioasă. Dacă dimensiunile antreului sunt mai mari, este posibil ca în loc de un singur dulap, să fie amplasate câteva elemente de mobilier: un suport pentru pantofi, dulap pentru suspendarea hainelor, consola pentru chei şi alte detalii necesare, etc.
Atmosfera armonioasă şi confortabilă a camerei de intrare constituie rezultatul unei planificări competente. Acest concept include echilibrarea mai multor aspecte: culoare potrivită, proporţii corespunzătoare, forme elegante, respectarea particularităţilor spaţiilor şi a exigenţelor persoanelor care locuiesc în apartament.
În hol, de regulă, nu sunt ferestre. Prin urmare, este necesar de a „aduce” lumina atât de indispensabilă pentru această încăpere prin în alte moduri. Una dintre modalităţi este instalarea surselor artificiale de lumina (toate tipurile de lămpi, corpuri de iluminat, etc.). Soluţia optimă implică prezenta mai multor instalaţii de iluminare. Amplasarea corespunzătoare a acestora va oferi antreului sentimentul de confort şi aspectul unei odăi spaţioase.
La amenajarea pereţilor şi plafonului este mai bine să dea întâietate nuanţelor mai deschise (acelaşi lucru poate fi atribuit şi întregului mobilier). Toate acestea vor mări vizual încăperea strâmtă şi o vor reînnoi. Acest efect poate fi amplificat prin instalarea oglinzilor. Drept rezultat se va obţine un antreu luminos şi elegant.
Pentru comoditatea încălţării în antreu merită să fie un scaun, bancă sau fotoliu (în dependenţă de mărimea spaţiului).
Stilul general al antreului trebuie să se conformeze stilului întregului apartament.
Prietenos şi deschis, dar, în acelaşi timp, funcţional şi confortabil – acest antreul va fi în măsură să-şi bucure atât proprietarii, cât şi oaspeţii lor, fără a-şi pierde destinaţia sa. Asemenea antreu poate fi creat cu ajutorul specialiştilor din domeniul producerii şi instalării mobilierului.
Sursa – site-ul companiei de mobilier la comandă din Minsk