Toţi cei care planifică să facă reparaţii în apartament, se întreabă: „Cum să decorăm pereţii? Ce soluţii decorative sunt mai potrivite: vopsirea pereţilor sau montarea tapetelor? Şi ce paletă de culori trebuie să alegem?” Vom încerca să oferim răspunsuri la aceste întrebări.
În prezent, există mai multe opţiuni pentru finisarea pereţilor interiori. În articolul dat vor fi prezentate cele mai populare şi mai solicitate soluţii de decorare.
Vopsirea obişnuită
De multe ori, o astfel de finisare poate fi întâlnită în bucătării sau camera de baie. În acest caz se recomandă de a folosi vopsea rezistentă la apă (cu luciul sau semimată).
Avantaj: este foarte durabilă, una dintre cele mai rapide şi mai ieftine moduri de a decora un perete, se întreţine uşor, există posibilitatea de a revopsi.
Dezavantaj: este destul de ciudată şi de modă veche, nu se evidenţiază prin delicateţe şi frumuseţe.
Pereţi cu imprimeuri
De obicei, imprimeul este aplicat în formă de dungă la mijlocul peretelui sau lângă cornişă pe pereţii deja vopsiţi. Designerii folosesc un singur şablon sau aplică pe rând mai multe modele diferite, în diverse culori. Ultima metodă implică mai mult efort şi necesită o calificare înaltă şi mult timp.
Avantaj: posibilitatea de a-şi manifesta imaginaţia proprie şi de a face un şablon sau o schiţă după desenul creat de sine stătător, cu ajutorul unei imagini sau a unui model este posibil de a evidenţia o anumită zonă funcţională din cameră.
Dezavantaj: metodă destul de laborioasă şi consumatoare de timp, necesitatea de a utiliza spray-uri.
Tencuiala albă
În anii de stagnare, aceasta era varianta cea mai populară utilizată la decorarea pereţilor, mai ales deoarece posibilitatea de alegere în acele timpuri era nu prea mare. Astăzi, tehnologia procesului de tencuială a pereţilor nu s-a schimbat. A suferit schimbări doar posibilitatea de a alege culoarea.
Avantaj: cel mai ieftin mod de a finisa pereţii, încadrându-se în stiluri, cum ar fi hi-tech şi minimalism, este cel mai neutru fundal.
Dezavantaj: procesul de uscare implică mult timp, se poate murdări uşor, provoacă asociere cu încăperile din spitale.
Tencuiala decorativă
În zilele noastre, tencuiala decorativă este folosită pentru a crea diverse reliefuri şi imitări ale unor acoperiri mai scumpe, cum ar fi marmura. Efectul de lemn scump, de turcoaz şi malachit, de piele şi plută, cupru, bronz şi argint învechit – toate acestea pot fi create cu ajutorul tencuielii decorative. Este destul de elegant şi efectul peretelui cu crăpături. Una dintre modalităţile de aplicare a acestei tencuieli este decorarea sgraffito. În limba italiană acest termen se traduce ca „zgâriat”. Tehnologia unei astfel de acoperiri este de a aplica mai multe straturi de tencuială colorată. Apoi, în anumite locuri şi la adâncimea dorită se răzuieşte figura corespunzătoare. În rezultat se obţine o imitaţie a frescei antice. Încă una din moduri – utilizarea ştampilelor şi mozaicului. Până ce tencuiala nu este uscată, pe suprafaţa acesteia se aplică desenul reliefat cu ajutorul sigiliilor speciale, sau orice obiecte reliefate, cum ar fi frunze, scoici, nuiele, etc. Uneori de tencuiala care nu a reuşit să se usuce, se lipesc obiecte mici – cioburi de sticlă colorată, bucăţi de piatră sau cărămizi şi scoici.
Avantaj: Una din cele mai actuale şi populare metode de decorare a pereţilor, interiorul are caracter individual, materialele folosite sunt absolut ecologice şi nu au miros.
Dezavantaj: tehnologie de finisare consumatoare de muncă şi de timp, nu este de dorit expunerea la umiditate a suprafeţelor, preţul foarte mare.
Tapete din hârtie
Una dintre cele mai vechi metode de finisare a pereţilor. Cel mai important avantaj al acestei soluţii decorative este caracterul ecologic.
Avantaj: preţ scăzut, caracter ecologic.
Dezavantaj: pierde rapid culoarea şi se uzează, lipsa rezistenţei la umezeală, nu sunt capabile să ascundă deficienţele pereţilor nedrepţi, în timpul montării se rup uşor, este demodat.
Tapete lavabile
Tapetele de vinil şi cele pe bază de polimeri au fost elaborate ca o alternativă la tapetele din hârtie. Popularitatea lor este cauzată de utilitatea practică înaltă.
Avantaj: foarte durabil, tapetul de vinil permite îngrijire umedă, un preţ relativ accesibil.
Dezavantaj: non-ecologic, şi nu are capacitatea de a respira.
Tapete reliefate
Această categorie de tapete au o bază diferită: din hârtie sau vinil. De asemenea, acestea pot fi împărţite şi după textură: tapet de mătase şi tapet cu spumă de vinil. Primul tip este asemănător cu ţesătura de mătase, iar celălalt – cu o imagine reliefată cu adaosul diferitor efecte.
Avantaj: relativ ecologic, rezistent la acţiunea spectrului frecvenţelor ultraviolete din lumina soarelui, au proprietăţi de izolare termică şi fonică.
Dezavantaj: cost relativ ridicat, necesită o pregătire atentă a pereţilor înainte de montare, uneori la încleiere au capacitatea de a se întinde, nu suportă schimbări bruşte de temperatură.
Tapete de vopsit
Există o varietate largă de aceste tapete, cu straturi de protecţie diferite şi pe diverse baze. Aceasta din urmă poate fi de vinil, flizelin şi hârtie. Printre gama tapetelor de vopsit se pot evidenţia tapetul din fibră de sticlă, tapetul din hârtie lincrustă (tapet din hârtie acoperită cu un strat subţire de plastic), tapetul catifelat, tapetul metalic (hârtie de staniol presată).
Avantaj: mare varietate de alegere, ascunde deficienţele structurale ale suprafeţei pereţilor, nu se umflă la montare, rezistent la uzură şi ecologic, poate fi spălat în mod repetat şi vopsit din nou.
Dezavantaj: procedura de montare a tapetelor este destul de complicată, sunt eliminate cu dificultate, necesită prelucrare antiincendiară.