Durerea ca şi efect al unui tratament endodontic este o reacţie firească, aşteptată atât de medic, cât şi de pacient. Intensitatea şi durata acesteia sunt minimizate prin utilizarea diferitor metode, de la anestezie, antiinflamatorii sau alte preparate ce pot fi folosite după intervenţia stomatologuluui sau de utilizarea unor proceduri şi instrumente care, din start, vor micşora la maxim toate senzațiile neplăcute. Există însă o diferență enormă între o sensibilitate normală după tratament endodontic și durerea în recidivele infecției sau tratamentul nereușit.
Un discomfort ușorpoate fi după tratamentul endodontic , dar se micșorează în timp și trebuie să dispară în decurs de o săptămână, maxim două. Sensibilitatea este una surdă (nu pulsatilă), nu este influențată de schimbările de poziție sau temperatură, nu crește în intensitate. În mod normal dispare și dintele este perfect funcțional după ceva timp.
Un tratament endodontic la microscop demonstrează că aparatele potrivite în mâinile medicilor stomatologi experimentați te poate scăpa rapid de durere şi agravarea unei infecţii. Secretul constă într-o acurateţe mult mai ridicată în timpul intervenţiei, care se face mult mai profesionist. Microscopul Carl Zeiss este instrumentul care a revoluţionat lumea stomatologiei, oferind pacienţilor şi medicilor un plus de precizie, acurateţe, dar şi timp.
În cazurile în care tratamentul endodontic nu a fost efectuat corect, apar efectele negative şi nedorite, care se manifestă prin durere patologică (diferită de senzația de disconfort de după tratamentul reușit, ce dispare ). Pentru a îndepărta consecinţele negative ale acestor intervenţii nereuşite, medicul poate să recomande o intervenţie repetată.
O intervenţie repetată este cu mult mai pretenţioasă decât cea iniţială, ceea ce scade şansele succesului. În multe cazuri în care infecţia osoasă sau procesul de distrucţie a dintelui este severă şi în stagii avansate, medicul endodont recomandă extracţia dintelui. Dacă totuşi, acesta decide păstrarea dintelui şi intervenţia are loc, folosirea microscopului Zeiss este o tehnică care extinde limitele potenţialului de tratare a problemei apărute. Acesta măreşte precizia, acurateţea, dar şi credibilitatea unei prognoze atestate de către medic.
Microscopul Zeiss şi intervenţia repetată
Începând cu faptul că o intervenţie repetată, din start, are mai puţine şanse de succes, medicii apelează la metode şi instrumente care să majoreze rezultatul pozitiv. Microscopul Zeiss este instrumentul cel mai potrivit pentru acest scop.
Acesta, se consideră că revoluţionat stomatologia, lărgind spectrul posibilităţilor de diagnostic şi tratament a dinţilor prin observare directă a imaginilor imposibil de vizualizat altfel. În cazul unor tratamente nereușite anterior, doar microscopul poate rezolva situația. Canalele cu formă neobișnuită, ramurile de nerv rămase, bucățile de instrument blocate în canale reprezintă probleme ce pot fi rezolvate doar cu un instrument potrivit și o magnificare excelentă.
Cum aduce microscopul plus-valoare la intervenţii
Microscopul Zeiss măreşte imaginea oferită de pâă la 22 de ori, ceea ce înseamnă o vizualizare a tuturor canalelor, detaliilor care nu pot fi văzute cu ochiul liber de către medic şi care au o însemnătate majoră. Datorită peformanţei sporite a microscopului, imaginea este clară, deci nu pot apărea îndoieli în procesul de lucru.
Calitatea imaginii se datorează iluminării coaxiale (sursa de lumină este orientată pe aceeaşi direcţie în care priveşte medicul, neformând umbre), dar şi redării fixe a culorilor spectrului.
Este evident că nuanţarea şi recunoaşterea detaliilor este extrem de importantă şi are un aport semnificativ.
Astfel, folosirea lui în tratamentul endodontic aduce următoarele avantaje:
- identificarea canalelor suplimentare greu observabile;
- identificarea precisă a orificiilor de intrare în canale;
- identificarea şi tratarea canalelor calcificate;
- refacerea tratamentelor de canal incorect realizate;
- identificarea perforaţiilor radiculare;
- sigilarea perforaţiilor radiculare;
- depistarea şi îndepărtarea acelor rupte din canale;
- detectarea fracturilor radiculare prezente.
Complexitatea utilizării microscopului Zeiss
Utilizarea microscopului Zeiss în tratamentele endodontice aduce cu sine nu doar calitate în plus, dar şi un plus de complexitate. Această complexitate apare, în primul rând, datorită faptului că metoda este cunoscută puţin în spaţiul est european, de câţiva ani, putând fi considerată relativ nouă. Adaptarea şi cunoaşterea detaliată a metodei cere timp.
De asemenea, tehnica de lucru cu microscopul în endodontologie necesită prezenţa şi folosirea unui număr mai larg de dispozitive costisitoare. Astfel, acesta nu poate fi utilizat singur, ci lucrează precum un sistem integru cu alte dispozitive.
Intervenţia repetată durează, de obicei, o perioadă mai îndelungată de timp, procedura constând dintr-un număr de paşi mai mari ca în cazul tratamentului endodontic.
În prima fază obturaţia de canal veche este îndepărtată complet de pe toate canalele radiculare, după care urmează celelalte proceduri clasice ale unui tratament endodontic.
Anume folosirea microscopului Zeiss ajută la o diagnosticare şi o intervenţie mult mai profesionistă.
Astfel, datorită folosirii microscopului Zeiss atât problema în sine, cât şi durerea care apare ca efect al unui eşec din trecut se îndepărtează şi se tratează de către medicul stomatolog. Dacă te întâlneşti cu problema unei intervenții repetate din cauza unui tratament endodontic nereușit sau unei recidive ale infecțiilor, nu ezita să-ţi întrebi medicul stomatolog despre cum se foloseşte microscopul Zeiss, avantajele utilizării acestuia şi efectele prognozate.
Clinica stomatologică Imperial Dent oferă tratament endodontic cu microscop pentru toţi pacienţii care doresc să posede o dantură sănătoasă şi frumoasă. Medicii endodontologi din cadrul clinicii au experienţă în folosires aparatului şi au ca scop final calitatea vizibilă a intervenţiei pe care au efectuat-o. Nu ezita să îţi tratezi calitativ dinţii şi să te bucuri de viaţă, fără dureri dentare.