Implantologia este o ramură a stomatologiei, care vizează restabilirea esteticii și funcționalității dinților prin instalarea unei structuri separate cu rădăcină metalică. Implantul este capabil să reziste la sarcini grele, cu ajutorul căruia puteți mușca și mesteca complet alimentele.
Avantajele implantului
Nu este necesară șlefuirea dinților alăturați, ca în cazul instalării protezelor, ceea ce înseamnă că sănătatea cavității bucale este maximă.
Un implant este singura structură dentară care încarcă uniform țesutul osos.
Implantul este fixat ferm pe gingie și previne atrofia osoasă. Estetica la superlativ – nu găsim diferențe între implanturi și dinții sănătoși.
Nu este nevoie de o îngrijire specială – pentru a prelungi viața implanturilor, trebuie doar să urmați regulile de igienă personală: spălați-vă pe dinți de două ori pe zi, clătiți gura după mâncare, îndepărtați mâncarea rămasă între dinți cu o ață specială. La fiecare 6 luni se recomandă un control profilactic la stomatolog.
Ce este un implant dentar?
Implantul dentar este o construcție durabilă din titan sau zirconiu de 3-5 mm în diametru, pe care este montată coroana. Aceasta nu numai că înlocuiește un dinte lipsă, dar poate asigura și o fixare fiabilă a unei proteze demontabile sau permanente.
Viața implantului în sine poate ajunge la zeci de ani. Coroana în sine, care este construită din ceramică, cermet sau dioxid de zirconiu, necesită înlocuirea periodică ca urmare a unei eventuale uzuri.
Indicații și contraindicații pentru implanturi dentare
Implantologia vă va ajuta să restabiliți nu doar frumusețea zâmbetului dvs., ci și sănătatea acestuia. Lipsa a cel puțin unui dinte va duce la o deplasare treptată a celorlalți dinți. Așadar, între dinți se vor forma spații goale, în care alimentele vor rămâne blocate și, în consecință, se vor dezvolta bacterii care provoacă carii și procese inflamatorii în cavitatea bucală.
Deplasarea dinților poate duce la modificări ale aspectului facial (apariția pliurilor nazolabiale, fața înclinată), probleme cu vorbirea și mușcarea. Ca urmare a mestecării defectuoase a alimentelor, crește riscul de boli gastro-intestinale. Un indiciu pentru implantare este absența a cel puțin unui dinte, defecte severe în cavitatea bucală și intoleranță la proteze dentare.
Implantarea nu este recomandată persoanelor sub 21 de ani, care încă sunt în curs de formare activă sistemul scheletului. Nu există cadre de vârstă superioară pentru plasarea implantului. Puteți restabili starea cavității bucale chiar și la bătrânețe.
Tehnica de implantare
Implantarea se realizează în mai multe etape:
Un implant este plasat într-un spațiu bine pregătit și minuțios tratat cu antiseptice, închis cu un lambou gingival, peste care se aplică o sutură. În continuare, așteptăm vindecarea gingiei și fixarea implantului (nu are legătură cu implantarea dintr-o etapă). Pe maxilarul inferior, implantul se acomodează timp de 2-3 luni, pe cel mai superior este o perioadă mai
îndelungată – 4-5 luni.
După ce procesul de fixare s-a terminat cu succes, se realizează o mică incizie circulară în gingie și pe implant se instalează un bont și o coroană dentară temporară.
Ultima etapă a implantării constă în luarea măsurilor necesare, crearea construcției și instalarea unei coroane dentare permanente. Pentru molari, se potrivesc construcțiile metal-ceramice, pentru dinții din față – cele din ceramică estetică integral. O opțiune universală sunt coroanele din zirconiu.
În cazul lipsei prelungite a cel puțin unui dinte, are loc deplasarea a celorlalți dinți din preajmă, astfel încât implantarea trebuie efectuată cât mai curând posibil după îndepărtarea rădăcinii bolnave. În caz contrar, poate fi necesară o extensie suplimentară a țesutului osos, fără de care este imposibilă fixarea fiabilă a rădăcinii metalice a implantului.
Tipuri de implanturi
Domeniul implantologiei este în continuă dezvoltare sistematică. Dacă mai recent, erau prevazute multiple vizite la stomatolog timp de câteva luni pentru instalarea implantului, astăzi puteți recupera un zâmbet frumos și sănătos în doar câteva vizite la cabinetul stomatologic. O atenție deosebită trebuie acordată instalării simultane a implantului, care se realizează imediat după extragerea unui dinte bolnav. Acest lucru permite nu numai să evitați disconfortul asociat cu o absență prelungită în timp a unui dinte, ci și să mențineți la maxim naturalețea zâmbetului Dvs. Prin implantarea simultană, este posibilă menținerea unei culori și forme sănătoase a gingiilor și țesutului osos.
Întrebări frecvente ale pacienților despre implant
Clienții clinicilor dentare au o mulțime de întrebări cu privire la implantare. Vom răspunde mai jos la cele mai populare dintre ele.
Care este probabilitatea de respingere a implanturilor?
Dacă mergeți la o clinică bună care folosește materiale certificate de înaltă calitate, atunci totul va decurge bine. Un risc ridicat de respingere a implanturilor era înregistrat la începutul dezvoltării acestei ramuri, când specialiștii au experimentat diverși compuși, au ales materialele cele mai blânde și ideal compatibile cu corpul uman. Astăzi 95% din implanturile instalate sunt de succes.
Care producători de implanturi propun construcții de cea mai înaltă calitate și mai durabile?
Vă recomandăm să acordați atenție construcțiilor de producție din Germania, Coreea, Israel, caracterizate prin fiabilitate și durabilitate ridicate. Printre producătorii autohtoni există și opțiuni de calitate. Cel mai important este să găsești un specialist bun și competent în această sferă.
Instalarea implantului este dureroasă?
Procedura de instalare a implantului se realizează sub anestezie locală de înaltă calitate, astfel încât toate senzațiile neplăcute vor fi reduse la minimum.
Pot apărea complicații după implantare?
În cazuri rare, și numai cu intervenție necalificată, pot apărea dureri severe, umflături și febră. Acesta este un motiv serios pentru a solicita imediat ajutor medical.
Care sunt restricțiile după implantare?
În 2-3 zile după inserarea implantului, trebuie să vă abțineți de la mâncare prea rece sau fierbinte, suprasolicitare fizică și să nu răniți zona operată.