ExpertMateriale de finisaj: plăcile ceramice

Materiale de finisaj: plăcile ceramice

Cu toată că aparţin aceluiaşi câmp semantic, termenii ce desemnează acest tip specific de amenajare au origini diferite. Provenienţa cuvântului „faianţă” este asociată cu denumirea unei localităţi italiene: Faenza, unde, în sec. XVI, se producea faianţa. Din punct de vedere etimologic, termenul „gresie” este împrumutat din vocabularul limbii franceze. Cuvântul „ceramica” e de origine greacă, şi era atribuit atelierelor de olărie.

Acest tip de material de finisare, cum este gresia, probabil, este familiar pentru mulţi. Cu toate acestea, puţini s-au confruntat cu situaţia de a alege gresia sau faianţa pentru bucătărie, baie sau hol. Cine a fost nevoit să fie în situaţia dată, probabil, a încercat tot ce ţine de procesul de informare multi-opţională ce implică amenajarea podelei şi a pereţilor. Desigur, tehnologia de finisare nu stă pe loc, dar vechea metodă clasică de amenajare a pereţilor şi podelelor cu plăci ceramice, ca de obicei, rămâne cea mai potrivită alegere. Predecesor al acestui tip de finisaj este gresia glazurată.

Aplicarea glazurii oferă gresiei o factură specifică. Trebuie de remarcat că plăcile de ceramică sunt ecologice şi sigure, indiferent dacă e vorba de cele glazurate, mate sau semimate. Există o mare varietate de forme a plăcilor ceramice. Acestea pot avea o formă pătrată, într-un stil modern, sau reflectând caracterul mozaic al istoriei antice. Placa de ceramică „Cotta” este un produs al amestecului de substanţe lutoase, supus arderii şi turnat în forme speciale. Italienii le livrează consumatorilor în loturi mici, plăcile sunt produse de fabrici mici italiene. „Cotta” este reprezentantul ceramicii „turnate”.

Presarea, spre deosebire de metoda turnării, s-a răspândit repede şi a devenit metoda cea mai comună datorită căreia se pot obţine plăci de ceramică durabile cu nivel decent de estetică. Placa ceramică cu desen este un decor ce va înfrumuseţa pereţii casei dumneavoastră. Doriţi să prindeţi doi iepuri odată – aplicaţi desenul pe ceramică de sine stătător. Aceasta este metoda imprimeului, a cărui utilizare nu numai că vă va face proprietarul drepturilor de autor în ceea ce priveşte amenajarea pereţilor de bucătărie sau hol, dar şi va salva resursele financiare ale dumneavoastră, pentru că gresia cu desen este destul de scumpă.

Plăcile ceramice sunt de diverse forme şi culori, cu o gamă de opţiuni stilistice, printre care menţionăm stilul clasic, country, şi Art deco. Alegerea variantelor de design depinde de anumite particularităţi. Primul lucru la care ar trebui să se acorde atenţia este nu atât calitatea gresiei, cât caracteristicile tehnice.

Poate că se referă la un subiect aparte, dar menţionăm încă un sfat rezumativ, care nu va fi de prisos acestui articol: dacă ştiţi exact unde (pe pereţi sau podea, în camera de baie, în bucătărie sau în hol) se vor efectua lucrările de aplicare a gresiei, atunci la cumpărare conduceţi-vă de pictogramele de pe ambalaj. Descifrând sensul acestor „omuleţi dansatori” veţi putea înţelege alfabetul plăcilor ceramice.

Latest news

Рынок недвижимости в Шымкенте: анализ и перспективы

Ушедший год продемонстрировал корреляцию спроса с государственными инициативами. Спад сделок купли-продажи составил около 25%, по данным ОАРК. В основном...

Солнечные панели для дома и предприятий в Молдове

Солнечные панели (их часто называют батареями) используют в работе фотоэлектрические элементы для трансформации солнечной энергии в электрическую. Материалы, из...

Зелёные инвестиции: будущее финансового процветания

В мире, где технологии развиваются с бешеной скоростью, и экологические проблемы становятся всё более актуальными, концепция "зелёных инвестиций" выходит...

CreditPrime увеличил лимит кредитования с 50 000 до 70 000 MDL

CreditPrime продолжает укреплять свои позиции на финансовом рынке, оставаясь в поиске новых способов удовлетворения меняющихся потребностей своих клиентов. Благодаря стремлению...

Must read

Rolete și porți secționale: specificul pieței din Moldova

Lumea modernă, inclusiv a noastră – din spațiul moldovenesc,...

Omtek: Oferim calitate, fiabilitate și maxime posibilități

O casă nu prea mare, cu doua etaje, situata...

You might also likeRELATED
Recommended to you