„Ceharda” – această denumire şi-a luat o companie din California, care elaborează şi produce jocuri originale de învăţare pentru copii mici. Jucăriile iau asupra sa misiunea dificilă – ele, „tind” să înveţe copiii de doi ani să citească, iar însăşi lectura şi-o asumă ele însele. Copilului îi este suficient să conducă, de exemplu, broscuţa sau stiloul pe paginile cărţii, să asculte atent MP3, şi să reţină lecţiile amuzante.
Dispozitivul LeapFrog Tag Junior este interesant prin faptul că este proiectat pentru „publicul” cu vârsta cuprinsă între 2 şi 4 ani (de aici şi „Junior”). Este mai nou şi un pic mai uşor, dar, de fapt, aproape nu se diferenţiază de predecesorul său, stiloul LeapFrog Tag, pe care americanii l-au creat pentru învăţarea acelor copii (de la 4 la 8 ani), care se pregătesc pentru şcoală, să citească.
Copiii, deşi iubesc să imite adulţii, dar cu un pix destul de mare, pot să nu facă faţă, iar jucăria ar trebui să le convină perfect. Mai ales că aceasta este făcută pentru ca să se aşeze bine în palma copilului.
La forma externă toate diferenţele „veteranului” şi dispozitivului nou aici şi se încheie. „Umplutura” este aceeaşi.
Jucăria de învăţare este completată de cărţi speciale, care au un aspect puţin diferit de cele obişnuite. Copilul ia Tag sau Tag Junior în mână şi apasă cu ele pe pagini, după care ea începe să citească cu voce tare cuvintele care se află sub ea.
Nici un act magic, atunci când se atinge aparatul de paginile din carte, nu se întâmplă: camera infraroşie, situată în partea de jos a aparatului, „citeşte” literele, cuvintele şi imaginile, iar din difuzoarele instalate în „broască” sau stilou, interpretează fişierele MP3 înregistrate.
Cum funcţionează? „Tag” se traduce din limba engleză ca „marcare” sau „etichetare”. Acest nume a fost dat aparatului nu întâmplător. Pe suprafaţa fiecărei pagini se situează puncte. Ele sunt atât de mici încât cu ochiul liber este imposibil de a le observa.
Această tehnologie este foarte asemănătoare cu opţiunea de codificare, care permite să se ascundă informaţia practic în orice imagine.
Camera din interiorul Tag se orientează după puncte (şi anume determină, care fragment audio să-l interpreteze), aprinzându-se atunci când faceţi click pe suprafaţa hârtiei şi reţinând aproximativ 50 de cadre pe secundă.
Această abordare permite să „sară”, nu numai din pagină în pagină, dar de la o carte la alta, fără nici o întârziere.
Pe bord-ul jucăriilor de învăţare în afara difuzorului şi camerei, sunt prezente butonul de start, precum şi majorarea / scăderea volumului, porturi pentru căşti şi mini-USB închise cu capace de cauciuc.
Doar de a citi cartea nu ar fi atât de interesant, cum ar fi în cazul în care creatorii aparatului nou nu ar fi ataşat la lectură, mai multe jocuri interactive de învăţare.
Caracterele repetă versurile scrise, sau spun anumite fraze (în acelaşi timp, fiecare dintre ele sunt dotate cu voce proprie). Copiii sunt rugaţi să îndeplinească sarcini simple, cum ar fi click pe cuvântul pe care tocmai a fost rostit, etc.
Memoria Tag Junior este mică şi poate reţine doar cinci cărţi concomitent (16 MB de memorie flash internă), dar pentru copilul de grădiniţă este de ajuns.
În cele din urmă, menţionăm că deţinătorii de Tag şi Tag Junior nu trebuie să se îngrijoreze că dispozitivele vor deveni depăşite în scurt timp, sau că se vor plictisi rapid copiii, deoarece memoria jucăriei poate fi încărcată întotdeauna cu fişiere noi, iar rafturile dulapurilor copiilor – cu cărţi frumoase şi interesante. Astfel, în rând cu originalitatea şi uşurinţa în utilizare, capacităţile acestor jucării pot fi numite inepuizabile. Ei bine, aproape.
Conform sursei revistei online MEMBRANA.