Cugetând despre stilul interiorului, ne imaginăm un tablou, ilustrat cu accesorii super-contemporane şi obiecte de artă ale design-ului modern. În acelaşi timp, există elemente eterne, care sunt folosite pentru decorarea spaţiilor secole la rând, şi care niciodată nu-şi vor pierde actualitatea. Desigur, este vorba despre ţesăturile de interior.
„Povestea de dragoste” dintre ţesuturi şi interior a durat mai multe veacuri. Până în secolul al XVIII-lea, când în Europa au fost inventate tapetele de hârtie, ţesătura constituia alegerea preferată pentru decorarea palatelor şi vilelor bogate. Ţesuturile erau utilizate pentru acoperirea ferestrelor şi plafoanele, pentru capitonarea mobilei, pentru draparea geamurilor şi a copertinelor.Astăzi, utilizarea frecventă a ţesăturilor în ornamentarea interiorului poate fi privită ca o provocare pentru opiniile formate referitor la design, dar totodată, poate fi privită ca o dovadă de bun gust al proprietarilor.
Varietatea asortimentului ţesăturilor contemporane este uimitoare. La alegerea şi combinarea acestor materiale se pot găsi soluţii care să respecte exigenţele tuturor gusturilor, începând cu stilul clasic şi până la post-modernism.
La amenajarea interiorului de stil clasic, materialele textile pot fi utilizate pentru tapisarea mobilei, şi în calitate de draperii pentru ferestre. În acest caz, se folosesc ţesături monocromatice sau îmbinarea culorilor de aceeaşi gamă. De obicei, aceste ţesături oferă camerei confort şi decorare specifică. Interiorul, executat în stil post-modernist, este caracterizat de o varietate largă de culori şi texturi ale ţesăturilor, de geometria strictă şi culorile abundente, cu elemente pronunţate. În cazul în care amenajarea interiorului este în stil minimalist, care intră treptat în modă, vor fi potrivite ţesături uşoare, semitransparente, fără detalii sau desene care să atragă atenţia asupra lor.
O mare importanţă în ornamentarea cu ajutorul ţesăturilor i se atribuie culorii. Orice nuanţă a stofelor din interior contribuie la exprimarea diferitor stări de spirit: stricteţe sau veselie, solemnitate sau intimitate.
Culoarea albă poate fi caracterizată ca un mare egalizator. Această culoare este potrivită pentru aproape orice interior. Stofa de culorile roşu şi violet poate părea prea grea şi provoacă îngrijorare persoanelor care le privesc pentru o lungă perioadă de timp. Prezenţa ţesăturilor de culoare portocalie în interior în cantităţi mari, poate fi iritantă, iar maro şi violet – provoacă depresie. În schimb, camerele, la amenajarea cărora se folosesc nuanţe de verde deschis, ajută la concentrare şi măresc productivitatea muncii, iar culorile pastelate creează o atmosferă liniştitoare şi predispune la odihnă. În afară de combinaţiile culorilor clasice, un efect interesant poate produce îmbinarea neobişnuită a nuanţelor, de exemplu – roz cu umbre pale de verde, violet sau auriu.
Varietatea de opţiuni pentru decorarea cu materiale textile devine mai atractivă, pentru că permite identificarea imaginii perfecte a interiorului persoanelor cu orice atitudini psihologice. Este imposibil de a oferi un standard unic pentru toate ţesăturile în vederea decorării locuinţei. De exemplu, la ornamentarea ferestrelor, unii oameni au nevoie de mult aer şi lumină în încăperi, pentru ca la trezire, să poată „saluta” soarele. Această imagine este creată de perdele luminoase, din stofe semi-trasparente. Alte persoane, dimpotrivă, preferă semi-întunericul şi tăcerea, prin urmare, asemenea efect poate fi obţinut prin utilizarea perdelelor care să îi delimiteze de restul lumii, pentru a putea medita în linişte şi singurătate. Pentru a realiza aspectul unui cămin ideal sunt potrivite ţesături grele, dense, care au rol de barieră între mediul extern străin şi comoditatea din casă.
Pentru cei cărora le plac deciziile originale şi extravagante pare interesant decorul în stil mozaic, în care draperiile sunt alcătuite din porţiuni individuale de stofă, selectate şi combinate între ele la culoare şi textură. În acest stil se creează elemente contrastante, strălucitoare, care atrag atenţia asupra lor, şi compoziţii, selectate pe baza combinaţiilor de nuanţe.
Cu toate acestea, de regulă, designerii nu percep luxul în abundenţa detaliilor şi decoraţiilor spectaculoase, ci în simplitatea şi eleganţa liniilor ţesăturilor şi draperiilor. Liniile moi şi culorile neutre determină conştiinţa spre odihnă şi spre claritatea raţionamentelor.
Conform opiniei stiliştilor, în organizarea interiorului trebuie să se exprime tendinţa către asigurarea aspectului funcţional al elementelor componente. Aceasta se motivează prin faptul că a trăi într-o locuinţa cu acelaşi aspect e tot atât de plictisitor ca şi purtarea aceleiaşi haine pe tot parcursul anului. Accentuarea unor aspecte noi în proiectarea iniţială aduce persoanelor emoţii pozitive. Una din opţiunile interesante este situaţia când, la decorarea interiorului cu ajutorul ţesăturilor, fiecare dintre odăi are o paletă de culori proprie.
Desigur, decizia de a întreprinde o actualizare radicală a culorii interiorului implică şi anumite riscuri. Căci, la crearea „scenei”, în care se va desfăşura activitatea de zi cu zi, designer-ul nu are doar rolul unui decorator, ci este un coautor al „scenariului”. Şi totuşi, interiorul merită schimbat, chiar şi prin intermediul ţesăturilor. Dacă decorul este efectuat corect, atunci interiorul va emana o atmosferă de armonie între calitate şi frumuseţe, stil şi confort, rafinament şi filosofia „simplităţii eterne”.
Informaţie oferită de site-ul KM.RU