ExpertUtilizarea energiei alternative în timpul crizei.

Utilizarea energiei alternative în timpul crizei.

Astăzi, sursele alternative de energie, cum ar fi lumina solară, hidroenergia, energia eoliană şi geotermală, tot mai mult atrage atenţia comunităţii mondiale.

Criza apărută a luat întreaga lume prin surprindere, şi a determinat oamenii să se gândească serios despre economie. Unul dintre principalele elemente de cheltuială, atât pentru întreprinderi cât şi pentru persoanele fizice, au fost întotdeauna costurile energetice. Dacă cândva achitam cu uşurinţă facturile pentru gaze, energie electrică, încălzirea termică a caselor noastre şi fără a cugeta alimentam maşinile, astăzi, însă, toate acestea implică mari sume de bani.

Şi nu e vorba doar de creşterea continuă a preţurilor pentru energie, oamenii de ştiinţă se confruntă cu problema de a găsi şi elabora noi surse alternative de energie, deoarece utilizarea energiei de care dispunem cauzează prejudicii ireparabile mediului. Mediul nostru este în stare proastă, şi nu se cunoaşte cât va putea suporta toate acestea. Cel de-al doilea factor, tot atât de important sunt resursele terestre limitate, cu fiecare zi ce trece interiorul pământului nostru se goleşte irecuperabil, de aceea dezvoltarea noilor tipuri de energie reprezintă una dintre cele mai importante sarcini pentru întreaga lume.

Prima problemă care trebuie discutată este energia electrică. Suntem foarte conştienţi cât de scumpă a devenit şi continuă să se scumpească acest tip de energie în ultima vreme, şi problema nu se limitează numai la preţ. Consecinţele tragediei de la Cernobîl încă mai bântuie în lume, centralele nucleare reprezintă o mare ameninţare pentru om şi mediu, dar cum să ne lipsim de ele? Soarele este principala sursă de energie în sistemul nostru planetar, el este un reactor termonuclear imens, iar sarcina noastră este de a afla cum să utilizăm maxim energia acestei stele.

În ultimii ani, panourile solare devin din ce în ce mai populare. Primele panouri au fost inventate pentru sateliţii din spaţiu, iar astăzi sunt utilizate pentru iluminare, încălzire şi încărcarea diferitor dispozitive electronice. Aceasta este o formă absolut ecologică de energie, panourile solare nu produc nici un fel de substanţe nocive, şi nici radiaţie. Mai mult decât atât, ele sunt mobile şi pot fi instalate oriunde. De exemplu, în Germania, proprietarii panouri solare, cu ajutorul lor economisesc 50% din toate costurile de energie. Oamenii de știință au calculat că soarele va străluci încă câteva miliarde de ani, ceea ce înseamnă că acest tip de energie ne va asigura o lungă perioadă de timp.

O atenţie mai mare ar trebui acordată energiei eoliene inepuizabile, începând cu sec. al XII-lea, când a fost construită prima moară de vânt, şi până acum, omenirea se învăţa să utilizeze energia eoliană în scopurile sale. Astăzi, morile de vânt s-au transformat în turbine care generează electricitate. Numai în Danemarca, în 1990, existau mai mult de 2000 de turbine. Iar în America există deja ferme eoliene, şi această ramură a industriei energetice continuă să prospere.

Dar ce se poate de alcătuit în loc de benzină şi motorină? În această privinţă, de asemenea, există mai multe opţiuni: hidrogen, biodiesel şi energie electrică. Hidrogenul este numit „carburantul viitorului” – acesta este elementul cel mai abundent în univers. În natură, aproape tot hidrogenul este în formă de compuşi, de aceea, pentru obţinerea lui se folosesc metode chimice. Una dintre acestea este reacţia de descompunere a apei prin curent electric, şi luând în consideraţie că 73% din suprafaţa pământului este acoperită cu apă, se poate presupune că, hidrogenul este o sursă inepuizabilă de combustibil. Biodiesel – este bio-combustibil din vegetale sau grăsimi animale (uleiuri). El este produs din rapița, soia, palmier, nucă de cocos, ulei de ricin. De asemenea, este utilizat uleiul vegetal şi uleiul de peşte. Acest tip de combustibil reduce emisiile de CO din atmosfera, nu poluează mediul, aproape nu conţine sulf şi se aprinde foarte greu, ceea ce se răsfrânge pozitiv asupra siguranţei. Ei bine, cu mașini electrice este chiar mai uşor – introduceţi cablul în priză, şi automobilul se încarcă ca un telefon mobil şi totul este în regulă!

Cercetarea, dezvoltarea şi implementarea surselor alternative de energie, va permite să rezolvăm necesităţile în creştere ale populaţiei Pământului şi să păstrăm planeta pentru copiii noştri.

Latest news

Servicii de brokeraj pentru persoane fizice și juridice: Cum să simplifici procesul de vămuire

Serviciile de brokeraj joacă un rol esențial în succesul importului și exportului de mărfuri. Dacă dorești să economisești timp...

Transportul de containere: Ce este și cum să alegi un transportator de încredere?

Transportul de containere este una dintre cele mai populare și eficiente metode de transport a mărfurilor la nivel global....

Pasiunea pentru muzica populară – o călătorie între tradiție și inovație: Povestea Mihaelei Garbuzov

Mihaela Garbuzov este o tânără interpretă de muzică tradițională. Aceasta s-a remarcat încă de la o vârstă fragedă prin...

Magazinul TATA Agro-Moto din Moldova își deschide porțile pentru fermierii din regiune!

În 2024, un magazin specializat al companiei ucrainene Tata Agro-Moto și-a deschis porțile în Moldova. Evenimentul oficial a avut...

Must read

Rolete și porți secționale: specificul pieței din Moldova

Lumea modernă, inclusiv a noastră – din spațiul moldovenesc,...

Omtek: Oferim calitate, fiabilitate și maxime posibilități

O casă nu prea mare, cu doua etaje, situata...

You might also likeRELATED
Recommended to you