Știri„Moldova n-a fost niciodată într-o stare atât de deplorabilă”....

„Moldova n-a fost niciodată într-o stare atât de deplorabilă”. De ce Parlamentul European a cerut suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova?

Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluție prin care cere Comisiei Europene să suspende acordarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova. Eurodeputații au adoptat acest document după ce au discutat despre situația politică din Moldova în legătură cu anularea rezultatelor alegerilor din Chișinău. Parlamentarii europeni au recunoscut că ceea ce se întâmplă în Moldova este departe de valorile democratice și europene. În același timp, unii nu au fost de acord cu faptul că acesta este un motiv de a suspenda acordarea asistenței macrofinanciare țării noastre. NM a ascultat ședința online a Parlamentului European și a selectat cele mai interesante și mai importante declarații.

Deputații Parlamentului European au discutat, la 5 iulie, situația din Republica Moldova, care s-a creat după ce instanța a invalidat rezultatele alegerilor primarului de Chișinău, în care a câștigat președintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) Andrei Năstase. În timpul dezbaterilor, în Parlamentul European se afla și Andrei Năstase.

Deputații europeni au pregătit șapte rezoluții despre situația din Moldova. În majoritatea acestora, ei condamnau decizia de anulare a rezultatelor alegerilor și cereau categoric să nu fie acordată asistența macrofinanciară pentru Moldova. Într-o „variantă mai blândă”, era exprimată îngrijorarea provocată de situația privind democrația în țară, însă nu era cerința de a suspenda acordarea ajutorului bugetar Moldovei.

„Aceasta nu este geopolitică, este susținerea supremației legii și democrației în Moldova”

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Federica Mogherini a menționat, în cadrul ședinței Parlamentului European, că cei din UE consideră că Moldova a îndeplinit doar condițiile economice, nu însă și cele politice.

„Moldova n-a fost niciodată într-o stare atât de deplorabilă”. De ce Parlamentul European a cerut suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova?

Foto: 112.ua

Mogherini a spus, cum s-a bucurat când Moldova a devenit prima țară la capitolul realizări în lista statelor Parteneriatului Estic, când ea a devenit prima țară din Parteneriat care a beneficiat de regimul fără vize în UE, însă în prezent, Uniunea Europeană a fost nevoită să reacționeze dur la anularea rezultatelor alegerilor primarului din Chișinău.

„Oamenii din Moldova au fost lipsiți de primarul ales pe cale democratică. Decizia de a nu organiza repetat alegerile primarului înseamnă că orașul va fi administrat încă un an de o persoană care nu a fost aleasă de cetățeni. În afară de aceasta, anularea rezultatelor alegerilor nu a fost transparentă. UE și eu personal aștept că va fi identificată o modalitate de a asigura supremația legii în Moldova”, a spus Mogherini.

Referindu-se la decizia de a suspenda acordarea susținerii macrofinanciare, Mogherini a menționat că în Moldova, sunt multe probleme: „insuficiența independenței justiției, slaba investigare a furtului miliardului, presa controlată”. Potrivit lui Mogherini, această listă poate fi continuată.

„În toți acești ani, cetățenii așteaptă reforme eficiente și ei trebuie să le obțină. Chișinăuienii și-au demonstrat nemulțumirea la demonstrații și dreptul lor de a protesta trebuie să fie protejat, ei trebuie să fie protejați în timpul acțiunilor de protest”, a menționat Mogherini.

Ea a mai menționat că jurnaliștii trebuie să aibă posibilitatea de a-și îndeplini liber activitatea.

Mogherini a precizat că relațiile de colaborare dintre Moldova și UE nu sunt o colaborare împotriva cuiva, ci o muncă pentru binele cetățenilor.

„Aceasta nu este geopolitică, ci susținerea supremației legii și a democrației în Moldova”, a menționat ea.

Federica Mogherini consideră că cele întâmplate la alegerile primarului de Chișinău sunt un semnal prost pentru viitoarele alegeri parlamentare. Potrivit afirmațiilor eurocomisarului, autoritățile Moldovei nu au ținut cont de recomandările partenerilor externi atunci când au modificat legislația electorală.

„Niciun euro nu trebuie transferat Chișinăului, până când Moldova nu va deveni un stat de drept”

Europarlamentarul din România Cristian Preda, membru al Partidului Popular European, a declarat că „democrația din Moldova este în pericol”. El a reamintit colegilor săi că pe parcursul anului trecut, popular europenii din Parlamentul European au vorbit despre problemele existente în Moldova, însă ei au fost ignorați. Preda i-a criticat pe colegii săi social-democrați care, potrivit lui, au ascuns ceea ce se întâmplă în Moldova și „au făcut jocul lui Plahotniuc”.

„Anume lui Plahotniuc și partidului său îi aparține ideea de a anula rezultatele alegerilor, această decizie a fost luată nu de instanță, ci de un oligarh. La Chișinău, justiția este folosită pentru reglări politice. Moldova este o țară capturată de oligarhul care nu poate să-și riște regimul și să admită victoria liderului din opoziției Năstase”, a spus Preda.

Preda a declarat că Năstase este un lider politic pro-european, care luptă contra corupției, „cetățenii l-au susținut, iar oligarhul l-a blocat”.

Preda a mai menționat că grupul de deputați popular europeni din Parlamentul European își exprimă solidaritatea cu cetățenii Moldovei, care luptă în stradă pentru drepturile lor democratice și demonstrează că dreptul lor la vot nu trebuie să fie încălcat.

„Noi sperăm că ei vor face acest lucru și în continuare. Eu consider că niciun euro nu trebuie transferat Chișinăului până nu vor fi îndeplinite condițiile de validare a alegerilor primarului, investigarea furtului miliardului și până când Moldova nu va deveni un stat de drept”, a spus Preda.

Eurodeputatul Rebecca Harms a îndemnat autoritățile Moldovei să protejeze și să asigure dreptul cetățenilor la protest pașnic. Ea a menționat că Armenia și Georgia au demonstrat respect față de cetățenii lor, când aceștia protestau și europutatul așteaptă același lucru și de la autoritățile moldovenești.

„Moldova n-a fost niciodată într-o stare atât de deplorabilă”. De ce Parlamentul European a cerut suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova?

Foto: vkurse.md

„Aceste proteste sunt întemeiate. Ceea ce s-a întâmplat la Chișinău ne-a șocat, propunerea mea este de a organiza alegeri repetate cât mai curând. Voi fi de acord cu colegii care propun suspendarea asistenței, noi trebuie să vedem, cum alegerile parlamentare, care vor fi organizate la toamnă, vor corespunde standardelor democrației”, a spus Harms.

Potrivit ei, la fel, este important să fie monitorizate acțiunile autorităților Moldovei referitoare la investigarea furtului miliardului.

Raportorul Parlamentului European pentru Moldova Petras Auštrevičius, la fel ca și Mogherini, a amintit despre succesele anterioare ale Moldovei care, în opinia sa, sunt reduse la zero de către elita politică netransparentă, care a acaparat statul și îl conduce ca pe o „companie de afaceri privată”. „Justiția este acaparată, situația privind alegerile primarului sunt pur și simplu un teatru al absurdului, sistemul electoral este acaparat, sistemul bancar este acaparat, acest lucru este evident din investigarea furtului miliardului, presa este acaparată, iar cea care a rămas independentă este înăbușită”, a spus el.

Auštrevičius a precizat că Moldova pro-europeană este doar un model departe de realitate.

Renata Veber, deputat din partea României, a constatat că justiția în Moldova a devenit parte a jocului politic. Ea a declarat că judecătorii au încălcat legea, făcând abuz de interpretarea legislației electorale. „Năstase a făcut ceea ce face fiecare dintre noi în ziua alegerilor – invită cetățenii la votare. Năstase nu a îndemnat să se voteze pentru cineva anume, aceasta nu este agitație și nici propagandă electorală”, a spus ea.

Eurodeputatul a mai declarat că „[Vladimir] Plahotniuc a folosit justiția controlată și Uniunea Europeană nu poate susține o asemenea batjocură față de alegerea poporului”. „Este o decizie dureroasă, dar necesară”,  a spus Veber, referindu-se la suspendarea finanțării.

Reprezentantul grupului de deputați popular europeni din Parlamentul European Siegfried Mureșan este de părere că decizia privind nevalidarea rezultatelor alegerilor primarului în Chișinău a năruit tot ce s-a făcut în Moldova și acum, țara s-a pomenit alături de Burundi și Somalia.

„Moldova n-a fost niciodată într-o stare atât de deplorabilă”. De ce Parlamentul European a cerut suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova?

Foto: caleaeuropeana.ro

Menționăm că situația din Moldova a fost discutată la aceeași ședință la care s-a vorbit și despre încălcarea drepturilor omului în aceste două țări.

„Decizia de a nu acorda asistență macrofinanciară Moldovei vorbește despre faptul că încrederea față de autoritățile din Chișinău este egală cu zero. Acestea împiedică Uniunea Europeană să-i ajute pe cetățenii Moldovei. Este o rezoluție foarte critică. Moldova n-a fost niciodată, în ultimii ani, într-o stare atât de deplorabilă”, a spus Mureșan.

De asemenea, el s-a adresat protestatarilor din Moldova, îndemnându-i să nu le fie frică. „Oameni buni, voi nu sunteți singuri, noi suntem cu voi”, a spus el.

„Suspendarea asistenței va fi o greșeală care va provoca și altele”

Reprezentantul Alianței social-democraților Victor Boștinaru l-a contrazis pe Mureșan în cazul îndemnului de a suspenda acordarea asistenței financiare pentru Moldova. Acesta a declarat că sprijinul este prevăzut pentru cetățenii din Moldova și nu pentru guvernare.

Mureșan a răspuns că cetățenii Moldovei își doresc alegeri libere, justiție independentă, doresc să trăiască într-un stat de drept, însă autoritățile nu fac nimic pentru îndpelinirea dorințelor oamenilor. „De aceea oamenii ne spun: faceți ceva, ca autoritățile să lucreze. Sunt condiții pentru acordarea sprijinului, atunci când acestea vor fi îndeplinite, vor fi și banii”, a subliniat Mureșan.

Boștinaru a spus că decizia instanței este nerespectarea voinței alegătorilor și acest lucru afectează democrația din Moldova, însă declarațiile precum că acest lucru s-a întâmplat din cauza intervenției politicii în justiție și totodată îndemnarea politicienilor de a interveni și de a schimba decizia instanței înseamnă intervenție în statul de drept.

„Acum, ni se propune să blocăm asistența acordată Moldovei și să-i facem pe plac lui Dodon și Rusiei. Eu mă adresez către autoritățile Moldovei, nu divizați țara, pentru că mai târziu, după alegeri, va trebui să creați o coaliție pro-europeană”, a declarat Boștinaru.

Eurodeputatul Knut Fleckenstein, care reprezintă în Parlamentul European Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, l-a felicitat pe Andrei Năstase cu ocazia victoriei la alegerile locale din Chișinău și a declarat că „practic, este imposibil să crezi în ceea ce s-a întâmplat cu el [Năstase]”.

„Acest lucru nu numai că provoacă îngrijorare, ci este un scandal. Însă există un lucru cu care nu sunt de acord. Eu consider că dacă nu vom acorda Moldovei asistență financiară, vom dăuna țării, dar sunt de acord cu îngrijorarea dvs. referitoare la anularea rezultatelor alegerilor”, a spus Fleckenstein.

Deputatul din Polonia Dobromir Sośnierz a amintit colegilor săi că UE a criticat Polonia pentru că această țară nu a respectat decizia instanței. „Iar acum, dvs. îndemnați autoritățile Moldovei să facă viceversa? Doriți ca judecătorii să ia decizii în corespundere cu dorințele dvs.?”, a întrebat el.

„Moldova n-a fost niciodată într-o stare atât de deplorabilă”. De ce Parlamentul European a cerut suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova?

Foto: tribuna.md

Eurodeputatul Andi Cristea, reprezentant al grupului progresist social-democrat, a declarat că invalidarea alegerilor constituie un motiv de îngrijorare serioasă și UE trebuie să gândească strategic și să acționeze rațional. „Nu este corect să fie suspendată asistența financiară, așa cum a fost greșit să nu recunoaștem rezultatele alegerilor din Chișinău. Va fi o greșeală care va provoca și altele”, a spus el, concluzionând declarațiile deputaților.

În finalul dezbaterilor, Parlamentul European a votat pentru o rezoluție generală, prin care a cerut „Comisia Europeană să înghețe acordarea susținerii bugetare Moldovei, folosind precedentul din luna iulie 2015, când finanțarea a fost suspendată din cauza crizei bancare”.

În document se menționează că mecanismul de înghețare a sprijinului financiar trebuie aplicat ca reacție la invalidarea rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău.

Menționăm că la 3 iunie, la solicitarea NM, Serviciul de presă al Comisiei Europene ne-a comunicat că acordarea primei tranșe a susținerii macrofinanciare din partea Uniunii Europene a fost amânată din cauza deciziei Curții Supreme de Justiție referitoare la anularea rezultatelor alegerilor din Chișinău. Cei din Comisia Europeană au amintit că susținerea macrofinanciară a fost condiționată de „implementarea cu succes a anumitor măsuri economice și îndeplinirea condițiilor politice”. Este vorba despre respectarea macanismelor democratice, asigurarea supremației legii și respectarea drepturilor omului.

Autor: Alexandra Batanova

Latest news

Must read

Как заказать товары с Amazon с доставкой в Молдову с помощью сервиса NP shopping

Amazon — это один из крупнейших интернет-магазинов в мире,...

Rolete și porți secționale: specificul pieței din Moldova

Lumea modernă, inclusiv a noastră – din spațiul moldovenesc,...

You might also likeRELATED
Recommended to you