Ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Ivan Gnatişin susține că Ucraina nu va susține federalizarea Republicii Moldova și că relaţiile dintre Ucraina şi R. Moldova sunt mai profunde decât orice schimbări în domeniul politic.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Jurnal de Chișinău, ambasadorul spune că aşteaptă ca noul preşedinte al Republicii Moldova să nu se abată de la principiile de bază ale Dreptului Internaţional, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
„În plus, vreau să subliniez că relaţiile dintre Ucraina şi R. Moldova sunt mai profunde decât orice schimbări în domeniul politic. Poziţia noastră în ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean rămâne neschimbată: conflictul trebuie soluţionat pe cale paşnică, în baza principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova. Totodată, nu vom susţine federalizarea R. Moldova, ca proiect impus din exterior după modelul celui din 2003. Despre acest lucru au fost informaţi şeful Misiunii OSCE şi partenerii internaţionali. Noi susţinem procesul de reintegrare a R. Moldova şi pledăm pentru înlăturarea barierelor care împiedică circulaţia oamenilor”, menționează Gnatișin
Acesta mai declară că afirmația președintelui Igor Dodon, despre faptul că „Crimeea aparţine de facto Federaţiei Ruse” nu corespunde poziţiei oficiale a R. Moldova, care se confruntă cu o problemă similară, fapt despre care a a declarat chiar vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova, Andrei Galbur, în cadrul unei emisiuni TV,
„Vreau să subliniez că Ucraina va dialoga cu un preşedinte care respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în conformitate cu Dreptul Internaţional, care nu va recunoaşte ocuparea Crimeii de către Rusia. Totodată, colaborarea statelor noastre în cadrul cursului strategic de integrare europeană trebuie să asigure realizarea unor proiecte comune”, a adăugat diplomatul
Totodată Ivan Gnatişin spune că decizia privind oferirea coridorului este univocă iar aceasta a fost adoptată în interesul securităţii întregii regiuni: „Respectăm neabătut deciziile adoptate la Summit-ul de la Istanbul din 1999, care prevăd retragerea armamentului, neutralizarea muniţiilor expirate, precum şi a efectivului. Acest subiect a apărut pe agenda ministerelor Apărării din R. Moldova şi Ucraina”.
Diplomatul ucrainean a declarat că pe dimneasiune politică colaborrea dintre cele două țări deja a început. La întâlnirea dintre premierul R. Moldova, Pavel Filip, şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în cadrul căreia au fost instituite cinci-şase puncte comune prioritare la hotarul moldo-ucrainean.
„Un punct strategic este Iampol–Cosăuţi, obiectiv ce urmează să fie construit de asemenea cu asistenţa UE. Republica Moldova a încheiat construcţia drumului Sărăteni–Soroca, partenerii de dezvoltare manifestă interes sporit pentru acest obiectiv. Partea ucraineană va reabilita drumul M17 pentru a valorifica complet această arteră pe ambele maluri ale Nistrului”.
Gnatișin mai spune că prioritatea de bază a relaţiilor bilaterale dintre Ucraina şi R. Moldova rămâne încheierea procesului de demarcare a hotarului ucraineano-moldovenesc.
„În decursul câtorva ani, o comisie comună a realizat demarcarea a aproape tuturor celor 1.222 km de hotar. Nu a fost încheiat procesul de demarcare în regiunea complexului hidrotehnic de la Novodnestrovsk şi în localitatea Giurgiuleşti. Facem tot ce este posibil ca să încheiem acest proces în 2017 şi să semnăm documentele finale”, precizează amabsadorul Ucrainei în Republica Moldova.