ExpertAlegerea mobilierului pentru bucătărie. Alegem corect

Alegerea mobilierului pentru bucătărie. Alegem corect

Pe piaţa moldovenească a mobilei de bucătărie avem astăzi o mare varietate pentru fiecare gust şi buget. În plus versiunile moderne de planificare şi elementele mobilierului vă permit să creaţi un spaţiu care să corespundă practic tuturor cerinţelor individuale ale utilizatorului. Cum să aveţi o abordare optimă în alegerea opţiunii „voastre“ şi la ce momente ar trebui să atrageţi atenţie pentru a vă încadra în bugetul planificat, iar bucătăria după instalare să funcţioneze sigur şi maximal de mult ? Ne vom clarifica împreună cu  experţii companiei WIZA, specializată în producerea mobilei de bucătărie timp de 20 de ani.

Alegerea mobilierului pentru bucătărie. Alegem corect1La alegerea specialiştilor care vor asambla bucătăria voastră, ar trebui să acordaţi preferinţă în primul rând companiilor – producătoare. De regulă, aceste companii lucrează direct cu furnizorii de piese de completare, folosesc furnitură calitativă, vă vor ajuta să faceţi o planificare detaliată şi, cel mai important, preţurile vor fi cu 10-20 la sută mai mici decât ale companiilor specializate doar în vânzări.

Alegerea mobilierului pentru bucătărie. Alegem corect

2Înainte de a începe instalarea mobilei, amintiţi-vă, când aţi făcut ultima oară reparaţie în bucătărie. Verificaţi dacă nu este necesară înlocuirea ţevilor, cablurilor şi materialelor de placaj. Toate aceste probleme trebuie să fie soluţionate încă înainte de planificare.

3Clarificaţi-vă ce suprafaţă va fi folosită pentru depozitarea veselei şi produselor. Astăzi, în proiectarea bucătăriilor predomină minimalismul – cât mai puţine îngrămădiri şi dulapuri, este actual stilul scandinav şi neo-clasic. Bucătăria trebuie să fie maximal de spaţioasă, având în vedere că aici trebuie să petreceţi  mult timp. Astfel, pentru obiectele mobilierului nu ar trebui să se ofere mai mult de 20% din spaţiul bucătăriei.

Alegerea mobilierului pentru bucătărie. Alegem corect

În acelaşi timp, este necesar de chibzuit şi de optimizat dimensiunile şi funcţionalitatea: dulapurile, sertarele şi rafturile retractabile  ar trebui să fie comode şi accesibile. Designul modern al garniturilor de bucătărie este destul de simplu – faţade netede cu suprafeţe netede şi posibilitatea de a se deschide în orice parte. O atenţie deosebită trebuie acordată amplasării chiuvetei  – de exemplu, în cazul în care chiuveta se află în zona de colţ, trebuie să aveţi grijă ca aceasta să fie de o anumită formă,  adâncitura nu ar trebui să fie deplasată. Şi, în cazul în care la etapa planificării şi instalării această nuanţă poate părea nesemnificativă, mai târziu, în cazul exploatării îndelungate, acest neajuns va deveni evident  şi va cauza incomodităţi suplimentare. Acest lucru este valabil şi pentru respectarea distanţei optime între zonele de lucru şi hotă.

Alegerea mobilierului pentru bucătărie. Alegem corect

Nu este de dorit ca mobilierul să aibă faţade prea înalte, precum şi picioruşe deschise. Mult mai practice sunt plăcuţele detaşabile de la soclu, care nu permit să se adune praful şi care pot fi scoase instantaneu pentru a face curăţenie.

4Gândiţi-vă la tehnica de care aveţi nevoie şi cum va fi aceasta amplasată. Cel mai frecvent se foloseşte tehnica încorporată, care are o serie de avantaje şi permite abordarea mai creativă a proiectului de design al mobilierului. Dar nu trebuie să ne eschivăm şi de seturile tehnicii staţionare folosite atât de frecvent. Singura greşeală şi foarte des întâlnită este dorinţa de a însera acest tip de tehnică în dulap.

Alegerea mobilierului pentru bucătărie. Alegem corect

5Alegerea materialelor. Aici multe depind şi de mărimea pungii. Cea mai răspândită şi optimă opţiune sunt construcţiile din PAL şi MDF. De regulă, bazele carcaselor interioare sunt confecţionate din PAL, iar faţadele din MDF mai fiabil şi mai rezistent. Învelişul exterior poate fi diferit – fie că este vopsit manual sau este acoperit cu peliculă la un aparat special sau cu aplicarea furnirului de stejar, care este acoperit suplimentar cu o patină, ceea ce suplineşte estetic faţada. Blaturile sunt de asemenea confecţionate din PAL presat, impregnat cu o compoziţie specială.

Alegerea mobilierului pentru bucătărie. Alegem corect

În cazul posibilităţilor corespunzătoare bucătăria se confecţionează din materiale naturale pe bază de lemn masiv. Poate fi frasin, cireş, stejar şi arin, iar blaturile se confecţionează din piatră. Producerea unor astfel de mobiliere este mai dificilă din punct de vedere tehnic, necesită ajutorul unor meşteri calificaţi şi va costa de multe ori mai scump, însă mobila dată va servi pentru mai mult timp.

6Lumina, culoarea şi placajul – elemente foarte importante a oricărei bucătării, care necesită a fi abordate foarte meticulos.

Alegerea mobilierului pentru bucătărie. Alegem corect

Vorbind despre iluminare trebuie remarcat faptul că, chiar dacă recent accentul se făcea pe lămpile instalate în plafoanele cu mai multe niveluri, astăzi se preferă mai mult iluminarea încorporată în mobilă. De obicei acestea sunt luminiţe LED cu senzori, situate sub dulapurile superioare, direct deasupra zonei de lucru şi care reacţionează la mişcare.

Un alt element – „şorţul“, adică, placajul zonei de lucru. Acesta poate fi din plăci de teracotă, sau sticlă specială călită, ce poate fi atât sub forma unui vitraliu, cât şi fără desen, mat, transparent sau nuanţat. De asemenea, în placajul şorţului se pot folosi oglinzile, acest lucru este actual  îndeosebi pentru bucătăriile mici, care datorită unui asemenea material devin mai „spaţioase“.

[vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”3″ images=”2112,2108,2106,2110,2119″ img_size=”full”]
În gama de ansamblu a culorilor alegerea este făcută în favoarea nuanţelor deschise, plecând de la culorile clasice de „stejar“ şi „cireş“ spre nuanţele pastelate. Este actuală utilizarea culorilor metalizate, care conferă efectul corespunzător. De altfel, unii preferă soluţii aprinse, îmbinările de culori întunecate cu culori mai stridente.  Însă, este important să nu exageraţi, pentru ca spaţiul să nu pară extrem de „greoi“. În general, gama de culori este foarte vastă, alegerea poate fi făcută din  aproximativ trei mii de culori.

7

Şi în cele din urmă, cel mai important moment – calcularea bugetului. După stabilirea doleanţelor comune şi efectuarea planificării, puteţi discuta cu producătorul problema financiară.

Alegerea mobilierului pentru bucătărie. Alegem corect

Asemenea companii ca WIZA ocupă segmentul mediu de preţuri – nu cele mai ieftine, dar nici nu prea scumpe. Este nevoie să ţineţi cont de faptul că aceşti producători, de regulă, lucrează în baza unor standarde deja stabilite, folosind furnitură de import de calitate înaltă, accesorii şi materiale: balamale germane, mecanisme glisante italiene, mecanisme de ridicare şi furnir – austriece.

Calcularea bugetului preliminar se face reieşind din metrii liniari a construcţiilor finite, şi, în medie, constituie de la 300-330 dolari per metru. În acest mod, dacă am lua drept exemplu o bucătărie liniară de 3 metri, în mediu aceasta va costa 1000 de dolari, care includ planificarea şi lucrările de instalare. Termenul aproximativ pentru confecţionarea garniturii este de aproximativ o lună şi jumătate – două luni.

Deci, noi v-am relatat cum să aveţi o abordare optimă în alegerea mobilei de bucătărie. În următorul articol, veţi cunoaşte cum să echipaţi corect băile.

Latest news

Servicii de brokeraj pentru persoane fizice și juridice: Cum să simplifici procesul de vămuire

Serviciile de brokeraj joacă un rol esențial în succesul importului și exportului de mărfuri. Dacă dorești să economisești timp...

Transportul de containere: Ce este și cum să alegi un transportator de încredere?

Transportul de containere este una dintre cele mai populare și eficiente metode de transport a mărfurilor la nivel global....

Pasiunea pentru muzica populară – o călătorie între tradiție și inovație: Povestea Mihaelei Garbuzov

Mihaela Garbuzov este o tânără interpretă de muzică tradițională. Aceasta s-a remarcat încă de la o vârstă fragedă prin...

Magazinul TATA Agro-Moto din Moldova își deschide porțile pentru fermierii din regiune!

În 2024, un magazin specializat al companiei ucrainene Tata Agro-Moto și-a deschis porțile în Moldova. Evenimentul oficial a avut...

Must read

Rolete și porți secționale: specificul pieței din Moldova

Lumea modernă, inclusiv a noastră – din spațiul moldovenesc,...

Omtek: Oferim calitate, fiabilitate și maxime posibilități

O casă nu prea mare, cu doua etaje, situata...

You might also likeRELATED
Recommended to you