Cei care cel puţin o dată au vizitat o piaţă din Istambul în Turcia, nu vor uita varietatea şi specificul mirosurilor, care răscoleşte imaginaţia şi se simte în aer cu mult înainte de a intra în piaţă. Acesta este mirosul de produselor proaspăt preparate, folosind tot felul de condimente.
De când condimentele au început să fie utilizate în alimentaţie? În ce cantităţi acestea sunt necesare pentru corpul uman? În domeniul acesta întotdeauna vor exista diferenţe de opinii.
Printre istorici şi cercetători există o părere, conform căreia, în Egipt condimentele se utilizau încă din anii 5000 î.e.n., în China încă din 2700 î.Hr. Cu toate acestea, în conformitate cu teoria lui Darwin, condimentele au fost utilizate mult mai înainte, aşa cum dieta principală a maimuţelor avea caracter vegetarian. Se pare că condimentele au apărut în vieţile noastre într-un mod natural.
Există o mare varietate de mirodenii. În lista mirodeniilor locale se includ: pătrunjelul, mărarul, ţelina, menta, busuiocul, tarhonul, cimbrul, iar în componenţa celor exotice intră: scorţişoara, vanilia, şofranul, ghimbirul, dafinul, verva, nucşoara, piperul, ienibaharul, etc. Acestea conţin uleiuri esenţiale. Unele condimente sunt adăugate la prepararea produselor sărate, altele – la cele acre, şi celelalte – la cele dulci. Există o serie de condimente care pot fi combinate. De exemplu, brânză de vaci cu usturoi – este picantă, iar dacă vom adăuga la brânză vanilie şi nucşoară – mâncarea va fi dulce. Apropo, unele mirodenii sunt destinate numai pentru bucatele din carne (ţelina, curry), altele – la peşte (nucşoară).
Condimentele se adaugă cu 5-10 minute înainte de sfârşitul preparării bucatelor. În acest caz, depozitarea pe termen lung a alimentelor de acest fel nu este preferabilă, deoarece calităţile gustative nu se vor îmbogăţi, ci dimpotrivă, vor deveni inacceptabile.
Condimentele nu numai măresc pofta de mâncare, dar de asemenea au proprietăţi farmacologice. De exemplu, uleiul aromatic conţinut în usturoiul sălbatic vindecă rănile purulente, ulcerele, bolile de stomac. Usturoiul reduce oboseala, este un remediu profilactic eficient. Însă aici este nevoie să menţionăm faptul că abuzul de condimentele poate avea un efect negativ, opus celui aşteptat.
Chiar şi la etapa actuală se desfăşoară dezbateri cu privire la faptul ce a fost utilizat mai întâi la prepararea mâncării: condimentele sau sare. Însă această întrebare este mai mult filosofică şi, prin urmare, nu îşi va găsi răspunsul în viitorul apropiat.
Merită atenţie şi faptul că sarea, cu toate că este un compus anorganic, totuşi, într-un mod miraculos, se atribuie condimentelor, la fel ca şi oţetul (un produs rezultat din prelucrarea materiilor organice), acidul citric, laptele şi chiar ouăle. Este bine cunoscut că condimentele enumerate, cu excepţia oţetului şi acidului citric, sunt utilizate atât în calitate de condiment, cât şi ca produse aparte.
Piaţa modernă ne pune la dispoziţie un asortiment bogat în ceea ce priveşte varietatea de condimente şi mirodenii. Este destul să vă bazaţi pe propriul gustul şi să vă impresionaţi familia cu mâncăruri aromate.