Ştim cu toţii că fiecare copil este inteligent şi talentat în felul său. Din primele zile de la apariţia unui copil trebuie să conştientizăm că fiinţa nou-născută este Om, şi trebuie de ţinut cont de acest fapt. – Chiar şi Denis Diderot a declarat: „Omul este aşa, cum l-a creat Dumnezeu, iar Dumnezeu nu a creat nimic greşit.”
Dezvoltarea intelectuală este imposibilă fără comunicare. Este vorba de comunicarea cu cei, de la care se poate de învăţat ceva. Educarea unui copil inteligent este posibilă numai într-un mediu inteligent. Dezvoltarea intelectuală este determinată, în mare parte, de capacităţile părinţilor sau a persoanelor ce se ocupă de educarea copilului. Datorită unei educaţii adecvate se poate asigura că copilul dvs. Îşi va demonstra aptitudinile intelectuale la un nivel foarte înalt.
Copiii care, în mod constant, comunică cu adulţii îşi manifestă:
• iniţiativa – dorinţa de a atrage atenţia adulţilor prin acţiunile lor;
• încredere, afectivitate, şi deschiderea în procesul comunicării;
• insistenţă – necesită participarea adulţilor la activităţile lor;
• sensibilitate la aprecierea din partea adulţilor şi schimbări comportamentale în dependenţă de atitudinea adulţilor faţă de propria persoană;
• exprimarea dragostei şi afectivităţii;
• dezvoltarea vocabularului.
Oamenii de ştiinţă menţionează că, în viaţă, dezvoltarea copilului din punct de vedere emoţional şi intelectual sunt reciproc dependente. Pentru ca un copil să se dezvolte în mod normal, începând cu o vârstă timpurie ar trebui să se acorde atenţie la discuţiile pe teme „adulte”, în ciuda concepţiilor general acceptate referitor la faptul că aceste teme reprezintă un grad de complexitate prea înalt pentru copil. Este important ca copilul să înţeleagă, că nu există nici un subiect, abordarea căruia este « prea devreme » doar din motiv că copilul este încă mic. Niciodată nu spuneţi unui copil: „vei creşte şi vei înţelege.”
Dezvoltarea trebuie să fie în mod necesar multilaterală. Prin urmare, un rol important în educaţie i se atribuie jocului creativ. Savanţii care au efectuat diverse cercetări în domeniul fiziologiei creierului au demonstrat că mărirea numărului de lecţii de muzică şi a orelor de pictura ajută copiii în procesul de învăţare a ştiinţelor exacte şi a limbilor străine.
Un alt factor important în dezvoltarea intelectuală a copiilor este implicarea acestora la discuţii pe diverse teme. Este necesară deprinderea copilului de a-şi forma şi expune părerea proprie referitor la viziunea asupra lumii şi evenimentele ce se petrec în ea, în acest mod el va fi capabil să-şi apere poziţiile stabilite. Întotdeauna trebuie să încurajaţi copilul pentru că şi-a manifestat părerea proprie şi pentru spiritul de iniţiativă.
De asemenea, un aspect important pentru dezvoltarea capacităţilor intelectuale ale copilului este abilitatea de a conştientiza propriile greşeli şi formarea concluziile corespunzătoare, care vor ajuta să-şi planifice acţiunile în viitor. Astfel, poate fi asigurat succesul său în viaţă.