Un banchet de nuntă inteligent
În Moldova, industria nunţilor este foarte bogată şi dezvoltată. Când începe sezonul, capitala revine la viaţă, creşte rulajul banilor şi mărfurilor. Bugetele de nuntă sunt mari: în medie, doar pentru masa festivă se investesc aproximativ 800-1000 lei de persoană. Ce discuţii pot avea tinerii înainte de nuntă? Desigur, despre modul în care se va desfăşura una din cele mai emoţionante zile din viaţa lor. Cu mult înainte de evenimentul principal, această întrebare este neapărat discutată în cadrul întâlnirilor cu familia şi prietenii. Care este cea mai bună abordare pentru organizarea evenimentului şi cum să eviți cele mai frecvente greșeli, ne spune expertul Dmitrii Beleacov.
Despre etapele iniţiale
Deci, una din primele probleme organizatorice este alegerea restaurantului. Clienţii examinează mai multe opţiuni, află condiţiile. Această etapă iniţială este foarte importantă atât pentru reprezentanţii restaurantelor cât şi a sălilor de banchete, căci anume, doar ospitalitatea sinceră, atitudinea transparentă şi plăcută faţă de viitorii clienţi lansează „zvonuri reale“, adică publicitatea gratuită a restaurantului cu mult înainte de ziua evenimentului.
Până la nuntă, mai sunt încă câteva luni, dar toată lumea este deja mulţumită de rezultatul preconizat, deoarece tendinţa pare a fi pozitivă. În aceasta constă prima şi cea mai frecventă greşeală. Se poate întâmpla ca orice detaliu neplăcut să provoace o reacţie negativă şi va apărea un fel de luptă cu administraţia restaurantului. De regulă, în acest caz, clienţii nu refuză şi nu merg să caute un alt loc, şi anume, duc lupta până la capăt, despre ce neapărat le vor povesti tuturor celor din jur şi le vor recomanda „să fie mai prudenţi în privinţa acestui restaurant.“ De ce totuşi apare această luptă? Pot fi enumerate un şir de motive, printre care: lipsa experienţei suficiente a reprezentantului administraţiei restaurantului sau a sălii de banchete, inconsecvenţa luării deciziilor de către personalul superior al conducerii restaurantului (Proprietar, bucătar-şef),schimbarea frecventă a angajaţilor de bază ai restaurantului (directorului, șefului de sală).
Toţi aceşti factori duc cel puţin la divergenţe între condiţiile promise şi condiţiile apărute de facto. De exemplu, plata adăugătoare pentru orele suplimentare de lucru după ora 00:00 sau 02:00, taxa pentru vesela spartă, taxa pentru utilizarea terasei şi, desigur, cea mai frecventă discordanţă – costul meniului pentru o persoană. Deseori se întâmplă ca suma promisă să nu fie suficientă pentru a asigura o masă bună, aşa că trebuie achitată o altă sumă şi chiar de adus unele produse personale. În acest caz, vă recomand să studiaţi cu atenţie contractul, să vă interesaţi despre această locaţie de la foştii clienţi (în baza comentariilor din reţelele sociale), şi să aflaţi părerea altor membri din industria nunţilor (prezentatori, muzicieni, DJ, fotografi, decoratori) şi cel mai bun mod este de a apela la un organizator de nunţi, care vă va ajuta să evitaţi greșelele posibile în pregătirile de nuntă!
Despre importanţa de a lucra cu profesioniştii
Orice profesionist în domeniul său îşi cunoaşte bine meseria. Deci, la alegerea unui prezentator, nu trebuie să-i spuneţi cum ar trebui să se comporte – el știe exact ce trebuie să facă. Acelaşi lucru se referă şi la muzicanţi. Înţelegerile la această etapă trec fără „surprize“: se oferă avansul, se semnează un contract şi se stabileşte data şi locul prezentării – şi iată ca înţelegerea s-a făcut.
Un pic mai complicată este situaţia cu decoraţiile, unde miresele de obicei doresc să-şi exprime dorințele. Aici domnişoarele se folosesc de diverse surse – fie că au fost la o nuntă bogată, ori au văzut pe un site ori într-o revistă de lux o poză festivă costisitoare. De multe ori sala este selectată după culoare – cineva vrea o nuntă în culoarea zmeurei,“ cineva – „purpurie“, şi caută un loc care va fi capabil să preia această culoare.
În acest caz, este mai bine să optaţi pentru încăperile fără coloane, fără basoreliefuri cu ornamente aurite şi alte detalii inutile, pentru ca designerii să poată realiza culoarea dorită şi alte elemente personalizate. O greşeală destul de frecventă comisă de mirese – este faptul că fiind atrase de tendinţele văzute undeva, încearcă să le imite din contul unui buget modest. De îndată ce designer-ul enunţă preţul real al decorării, merg în toi abrevierile şi cuvintele necenzurate. Acest fapt, de altfel, de asemenea, necesită implicarea profesionistă: ca de exemplu, pentru a înlocui florile naturale cu cele artificiale. În orice caz, sarcina esenţială a viitorilor tineri căsătoriţi este să-şi orienteze toate eforturile în căutarea unor specialişti reali pentru fiecare segment indispensabil al petrecerii de nuntă. Ascultaţi cu atenţie toate sfaturile, apreciaţi toate recomandările, creaţi-vă în minte o imagine clară a viitorului eveniment. Dacă totul Vă place, atunci înseamnă că mergeţi în direcţia corectă şi aţi făcut alegerea potrivită. Nimeni nu a anulat economia cheltuielilor de nuntă, însă aceasta ar trebui să fie rezonabilă. Fiecare profesionist al meseriei sale o să vă sugereze modalităţile de a nu plăti prea mult.
Despre alcătuirea meniului
Una dintre cele mai importante probleme în organizarea festivităţii, de altfel care este şi cea mai importantă. Mulți consideră că anume restaurantul primeşte lovitura emoţională majoră, dacă în partea oficială a festivităţii au existat unele probleme şi cel mai important este că îngrijorarea clientului persistă până la primul toast. Deci, cum se întocmeşte mai bine un meniu? În primul rând ar trebui să atrageţi atenţie la gramaj, la volumele calculate pentru o persoană şi la raportul preţurilor. La examinarea meniului cu preţul deja convenit, este foarte important ca această sumă nu fie indicată „de la o anumită cifră“: aceasta implică ceva nesemnificativ, care apoi poate creşte până la înălţimi impunătoare.
Ca urmare, clienţii pregătiţi iniţial pentru un anumit buget, ajung cu totul la alte sume. Vă rugăm să aveţi în vedere că, meniul poate fi îndestulător, adică optimal şi poate fi necostisitor, în cazul în care mai puteţi adăuga câte ceva. Este într-adevăr real să faceţi unele economii – există anumite mecanisme în acest scop. Oaspetele, venit la nuntă cu daruri alese, nu trebuie să observe, că masa este ieftinită artificial şi că lipsesc unele elemente. Este neapărată prezenţa delicateselor, unui asortiment de feluri ce îmbină mai multe tipuri de peşte şi carne, o cantitate echilibrată de legume, fructe şi deserturi. Bucatele din carne ar trebui să fie ceva mai multe, deoarece acestea constituie baza unei mese bogate. În acelaşi timp, evitaţi repetările. Cred că nu toată lumea va fi mulţumită, dacă, de exemplu, la gustare se va servi carne de pui, iar la bucate calde – aripioare de pui, şi în cele din urmă – dacă toţi vor fi invitaţi să servească în aer liber frigărui de pui.
Un alt aspect important – selectarea produselor delicioase din punct de vedere universal, excluzând bucatele pentru amatori, şi prin consecinţă coeficientul de eficacitate al mesei doar va creşte. „Am mâncat bine“ – aceasta înseamnă că mâncarea a fost dietetică – nici prea prăjită şi nici grasă, oaspetele se va simţi toată seara uşor, confortabil şi nu va fi nevoie de Mezim. Anume acesta este rezultatul unui meniu alcătuit corect.
Despre gramajul corect al bucatelor şi servirea la timp
Nu în zădar se consideră că prima masă trebuie să fie cea mai bogată, deoarece oaspeţii vin flămânzi şi după ce servesc aperitivul, în primul rând „se aruncă” la gustări. În acest caz, este necesar ca acestea să creeze o asemenea sursă de energie ce le va permite să se odihnească activ până la sfârşitul evenimentului. Aici apare următorul aspect la fel de important – bucatele calde necesită a fi servite în faza incipientă a ospăţului. În cazul în care servirea bucatelor calde este tărăgănată până când gustările vor fi consumate în volum de 50 la sută, creşte probabilitatea că bucatele calde vor sta pe masă să se răcească.
Merită să vă gândiţi şi la modul cum vor mânca oaspeţii, să atrageţi atenţie la aranjamentul bucatelor pe masă. Imaginaţi-vă că la masă s-au servit prepeliţe sau un porc netăiat, iar cineva are manichiură – şi deja este incomod de luat cu mâinile. În plus, mai apoi va trebui de curăţat bucăţile de carne de sub unghii, ceea ce este puţin spus, inestetic. Proprietarii de restaurante cu experienţă ştiu perfect că toată carnea şi peştele ar trebui scoase de pe oase.
Despre cele mai recente tendinţe în pregătirea mesei festive
În ultimul deceniu, formatul pregătirii nunţilor şi meniului a suportat unele modificări. În primul rând, s-a modernizat echipamentul. Datorită sistemelor moderne de refrigerare şi congelare, produsele îşi păstrează pentru o perioadă lungă de timp ciclu lor „vital“. Acest lucru permite organizarea corectă a alimentaţiei, astfel încât atât felurile crude de mâncare cât şi cele preparate să fie cât mai proaspete. În plus, în rezultatul activităţii distribuitorilor en-gros de reţea, pentru piaţa noastră au devenit disponibile surse importante de materii prime. De exemplu, acum practic în orice moment puteţi face rost de peşte proaspăt refrigerat. Adică, acesta nu trebuie să fie congelat, ci anume proaspăt refrigerat.
Una din cele mai corecte concepţii – meniurile de nuntă, cel puţin în capitală, unde există noţiunile – de bucate pentru nuntă şi alte ocazii. Astăzi, este practic imposibil să vedem pârjoale şi şniţeluri, care au rămas în trecut, când masa era încărcată cu trei rânduri de peşte umplut. S-au păstrat încă unele elemente tradiţionale, cum ar fi sarmalele sau răciturile, iar mâncărurile grele au fost excluse. Oaspeţii au început să se priceapă la bucate, chiar şi acasă au început să gătească altfel. De exemplu, până de curând, salata verde era folosită mai mult în scopuri decorative, astăzi însă mix-ul de salate – reprezintă unul din principalele feluri de mâncare.
Şi metodele de preparare s-au schimbat – prin folosirea grătarelor moderne au apărut produse coapte în mod corect, care, în urma prelucrării termice îşi păstrează toate calităţile gustative şi sunt excluse elementele nocive, ceea ce garantează de fapt o senzaţie plăcută de plenitudine în stomac, fără greutate. Drept garnitură nu mai sunt cartofii, orezul sau fideaua, ci legumele coapte, sau sufleul. În general, baza unei mese de nuntă ar trebui să fie constituită din feluri de mâncare, dificile de preparat în condiţii casnice. Oaspeţii trebuie, fără exagerare, să savureze bucatele propuse.
În concluzie
În loc de un epilog, aş dori să abordez unele aspecte, care la prima vedere par a fi nesemnificative, însă, de fapt, sunt foarte importante. Venind într-un restaurant la negocieri, clientul trebuie să remarce gradul de curăţenie, atenţia şi ospitalitatea personalului. Chiar dacă la momentul sosirii, administraţia este ocupată, oaspetele trebuie să fie ocupat cu ceva, să i se propună o cafea, să i se ofere nişte reviste de răsfoit. Este neapărată organizarea degustării preventive a bucatelor, contra-plată sau gratis – deja depinde de politica restaurantului.
Degustarea bucatelor va permite aplanarea posibilelor neplăceri: carnea de viţel, de exemplu, poate fi excelentă, însă carnea de porc poate avea nevoie de preparare suplimentară. Vorbind de economii, nu uitaţi că acestea ar trebui să fie făcute în mod inteligent. Puteţi lua un singur DJ, care în cele din urmă va înlocui un număr mare de artişti. În acelaşi timp, să organizaţi în sală lumini de discotecă, iar în meniu să adăugaţi un cocktail bar. Prin urmare, oaspeţii se vor simţi în atmosfera unui club de noapte, fapt ce va conferi petrecerii voastre un farmec suplimentar.
În articol, au fost folosite imagini de la Banquet Hall Forum.
Ți-a părut util acest articol? Împărtăşeşte-l cu prietenii, apasă aici.