LifeStyleVă sosec oaspeți de peste hotare. Unde îi cazați?...

Vă sosec oaspeți de peste hotare. Unde îi cazați? Ce pot vizita?

Imaginați-vă, că în scurt timp urmează să primiți oaspeți – rude, cunoscuți, prieteni sau partenerii de afaceri – care vin în Moldova. În acest caz, apar întrebări uzuale: cum să-i întâmpinați, cum vă veți distra, unde ei vor fi cazați?

Chişinău – oraş turistic

Pentru început ar trebui să ștergeți din lista de prieteni de pe Facebook toți cunoscuți, care afirmă că țara noastră este săracă și lipsită de atracții turistice, drumurile sunt în stare rea, prețurile sunt exagerate, iar serviciilor sunt de o calitate scazută.

La mijlocul lunii noiembrie Chișinăul a fost vizitat de consultantul și cercetătorul agenției internaționale de consulting în domeniul culturii KEA European Affairs, Clementine Daubeuf. Ea afirmă, că proiectele inovative ai tinerilor designeri și arhitecți din Chișinău, precum și potențialul muzical al orașului, ar putea determina Uniunea Europeană să declare pe un an capitala Moldovei drept centrul cultural al continentului.

Unele proiecte, realizate în Chișinău, sunt unice în Europa. Printe acestea se numără: banca sub formă de trapez din scuarul Rareș; sculptură a doi copii ce urmăresc o pisică, pe strada 31 august; banca “Străjerii amintirilor” din parcul UTM.

În capitală activează cel puțin cinci orchestre simfonice, ceea ce plasează Chișinăul pe primul loc în Europa.

Cazare

Totuși, înainte de a face turul orașului, e nevoie de a găsi un loc de cazare pentru oaspeții capitalei.

Апарт-отель Adresa на бул. К. Негруцци
Apart-hotel Adresa pe blrd. C. Negruzzi

Dacă a venit în vizită doar un oaspete, apare întrebarea, unde ar fi mai bine ca el să se cazeze: într-un apartament sau la hotel? Pentru mai mulţi oaspeţi ar fi mai avantajos de a lua în chirie un apartament pentru câteva nopţi. Aşa musafirilor le este asigurat confortul şi posibilitatea de a găti mâncarea de casă. Mobila şi tehnologiile de uz casnic şi echipamentul de climatizare sunt de o calitate cel puţin egală cu cea din hoteluri. Iar nivelul de confidenţialitate este cu mult mai ridicat.

Dacă însă, apare necesitatea de a alege un apartament de tip hotel, cea mai bună variantă ar fi una dintre cele mai vechi companii din Moldova, care oferă chiria apartamentelor pe noapte, şi anume „Adresa”. Ea activează pe piaţă din anul 1998. Datorită experienţei sale impunătoare, acest hotel poate fi o variată ideală pentru găzduirea oaspeţilor Republicii. Fiind amplasat avantajos și având apartamente comode şi personalul care deserveşte ziua şi noaptea, „Adresa” oferă oaspeţilor săi odihna plăcută în timpul lor liber.

În hotel sunt două tipuri de apartamente: confortabile și ieftine de tip Econom, atractive datorită condițiilor de casă pe care le oferă; de tip Delux, dotate cu tehnologii moderne. Apartamente de ambele tipuri sunt cu una sau două camere, iar diversitatea lor este destul de mare, astfel încât oaspeții hotelului vor putea alege apartamentul pe placul lor. Bronarea apartamentului pare a fi unica grijă a clienților – aceasta poate fi făcută online sau la telefon.

Muzee

Deci, de unde trebuie să începem excursia? În primul rând, se cere de vizitat muzeele, și anume Muzeul de arte al Republicii Moldova, deschis în decembrie a anului trecut.

Aici sunt permanent afișate expoziții de artă plastică ai pictorilor din Europa, Rusia și alte state estice. În muzeu este pe larg afișată și arta moldovenească (sculpturi, grafice, arte aplicate, picturi). Printre tablourile artiștilor ruși pot fi găsite lucrările marilor pictori Orest Kiprenschy, Ivan Ivanov, Vasili Perov, Alexei Savrasov, Ivan Aivazovsky, Ivan Șișkin, Ilia Repin și altor.

Dacă oaspeții nu sunt amatori de picturi, ei mai pot vizita și muzeele de istorie sau de etnografie. În Chișinău sunt și alte muzee, cum ar fi cosmonauților, pompierilor, științelor naturii, gloriei de muncă. Mai avem și muzeul mierii în satul Condrița.

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

Vinuri

Oaspeții Dvs. se consideră experți în arta vinului? Aveți ocazia să-i întrebați, dacă ei au auzit despre Beaujolais Nouveau, care se producea în Moldova din secolul XIX și care, la fel ca și cel francez, trebuie gustat în perioada dintre a treia joi a lunii noiembrie și până la Anul Nou. Producția Beaujolais-ului moldovenesc a fost relansată de compania Acorex Wine Holding în 2007. În același an a început să-l producă și fabrica Cricova. În prezent vinul poate fi degustat în barurile de vinuri din centrul Chișinăului: wine.md, Carpe Diem, InVino.

Istorie

Mai puteți să menționați și despre Cetatea Soroca, construită de Ștefan cel Mare în a doua jumătate a secolului XV, care a fost restaurată și redeschisă pentru vizite în anul 2016. Ea este situată pe malul drept al râului Nistru, în orașul Soroca, la o distanță de 160 km de Chișinău.

Republica este bogată în mănăstiri, majoritatea din ele fiind renovate după declararea independenței.

Casa-muzeu "Alexandr Puskin"
Casa-muzeu „Alexandr Puskin”
Muzeul Satului din Chișinău
© Max Oblomov | Muzeul Satului

Evenimente

Periodic în țară sunt organizate festivaluri open air, culturale și etno gastronomice: de ceramică, a berii, “Bostaniada”, The Spirit of Japan, “Cireșele din Trușeni”, Lavender Fest… Turiștii sunt invitați și la Festivalul medieval, organizat cu susținerea Asociației Internaționale de reconstituire a luptelor istorico-medievale (HMBIA), care anul trecut a adunat mai mult de 400 mii de vizitatori!

Iar dacă oaspeților nu le plac locuri aglomerate, le puteți propune unul din o mulțime de restaurante, situate chiar în păduri. Acestea se pot găsi prin toată Moldova, și mai ales lângă Chișinău. Majoritatea din ele dispun de terenuri de joacă pentru copii, iar unele au și piscine sau lacuri cu lebede. Clienții se pot așeza la o masă în foișor, încojurați de copaci seculari, sau să comande gustări în sala restaurantului, fiind deserviți calitativ. Restaurantele oferă vizitatorilor grătar pentru carne, pește sau legume marinate.

Locuri şi monumente sacre

Căutând pe site-ul turistic tripadvisor.com “Atracțiile turistice din Moldova”, veți afla despre mai multe locuri frumoase din Republică: Complexul memorial “Eternitate” (Chișinău); Catedrala Nașterea Domnului (Chișinău); rezervația naturală “Orheiul Vechi” (Orhei); Arcul de Triumf (Chișinău); cetatea Bender (Bender); Mănăstirea Sfântului Teodor Tiron (Chișinău); Mănăstirea Saharna (Rezina); Monumentul lui Ștefan cel Mare (Chișinău); statuia generalului Alexandr Suvorov (Tiraspol); Mănăstirea Curchi (Orhei); The Tank Monument (Tiraspol); Cimitir evreiesc (Chișinău); Mănăstirea Țâpova (Tâpova); The Christmas Cathedral (Tiraspol); Catedrala Schimbarea de Față (Bender)…

Mănăstirea Curchi
Mănăstirea Curchi

 

În Moldova sunt două monumente ale prințului rus Grigori Alexandrovici Potiomkin. Primul este situat în Bender, al doilea – lângă satul Radenii Vechi, raionul Ungheni. Anume acolo prințul, venind din Iași spre Nikolaev a spus: “Nu am unde să merg, sunt pe moarte! Lăsați-mă să cobor din cărucior: vreau să mor în cîmp!”

Desigur, turiștii se pot odihni pe marginea râului Nistru: fie pe lacul de acumulare lângă Dubăsari sau în îndrăgitul sat de vacanță Vadul-lui-Vodă.

Vă așteptăm cu drag în Moldova! Aici sunt multe locuri ce merită văzute și explorate!

Ultimele publicații

Cele mai bune parfumuri de dama din 2024

Un parfum plăcut este cel mai important element în crearea unei imagini memorabile. Parfumul evidențiază individualitatea unei persoane și...

Pasiunea pentru muzica populară – o călătorie între tradiție și inovație: Povestea Mihaelei Garbuzov

Mihaela Garbuzov este o tânără interpretă de muzică tradițională. Aceasta s-a remarcat încă de la o vârstă fragedă prin...

Мужская уходовая косметика: особенности выбора продуктов и ухода за кожей

Когда дело касается ухода за кожей, важно подобрать подходящие продукты и разработать эффективный ежедневный ритуал. В специализированных салонах и...

Cosmetica Coreeană în Chișinău: Descoperiți Lumea Frumuseții cu Herb.md

Cosmetica din Coreea de Sud a câștigat inimile multor oameni din întreaga lume datorită compoziției sale naturale inovatoare și...

Recomandăm

Cum corect sa alegem produsele cosmetice?

Cand folosim produsele cosmetice coreene , este important sa...

Rolete și porți secționale: specificul pieței din Moldova

Lumea modernă, inclusiv a noastră – din spațiul moldovenesc,...

Poate fi interesant