ExpertCeaiul: clasificare, preparare, beneficii

Ceaiul: clasificare, preparare, beneficii

Această băutură aromată şi revitalizantă se bucură de o popularitate fără precedent. Ceaiul este băut peste tot, iar uneori preţul acestei băuturi miraculoase poate ajunge la niveluri fabuloase.

Ceai verde şi ceai negru – soiuri diferite?
Culoarea ceaiului indică nivelul de fermentaţie a frunzelor. Fermentaţia reprezintă un proces tehnologic, în care frunzele de ceai recoltate sunt supuse prelucrării termice cu grad ridicat de umiditate, şi apoi sunt uscate. Deci în aşa mod se produce ceaiul alb, roşu, galben, şi chiar de mesteacăn. Ceaiul verde este supus procedurii de prelucrare termică şi nu este fermentat. Prin urmare, ceaiul din pacheţele diferite de ceai verde şi negru ar putea fi cules de pe aceeaşi creangă.

Cel mai bun ceai este cel cules manual?
Nu întotdeauna. Experţii cred că la colectarea mecanică a frunzelor de ceai nu se înrăutăţesc calităţile gustative ale acestuia. Echipamentele moderne de colectare adună foarte atent frunzele de ceai, şi cu aceeaşi sensibilitate ca a mâinilor umane. În unele regiuni din Asia de Sud colectarea manuală a frunzelor de ceai este populară din cauza că e mai ieftină decât cea automată.

Ceaiul din munţi – calitatea înaltă implică un preţ mai scump?
Această afirmaţie corespunde realităţii. Plantaţiile din munţi sunt mai puţine, şi ocupă suprafeţe mult mai mici în comparaţie cu cele din câmpie. În munţi recolta este colectată numai de două ori, în timp ce la poalele munţilor şi pe câmpii – frunzele sunt culese de circa şase ori pe an. Frunze de ceai au proprietăţi mai specifice din cauza presiunii atmosferice, caracteristice zonelor muntoase, aerului curat de temperatură optimă şi datorită ceţii de munte. Anume din aceste motive ceaiul din munţi este mai apreciat şi are un preţ corespunzător.

Ceaiul se prepară cu apă clocotită?
Nu este de dorit să turnăm peste frunzele de ceai apă clocotită, deoarece acesta îşi pierde proprietăţile şi gustul. Peste ceaiul negru se toarnă apă fierbinte (90 ° C), atunci când bulele încep să apară, dar nu când apa clocoteşte. Ceaiul verde se infuzează cu apă de temperatura 70-80 ° C, adică apa care se lasă să se răcească aproximativ 5-10 minute după fierbere.

Merită de cumpărat ceaiul în pacheţele?
Din acest punct de vedere, este mai bine să atrageţi atenţia asupra producătorilor, deoarece unii dintre aceştia utilizează materiale de calitate îndoielnică, astfel în punguţe se conţin adesea granule de ceai şi praf. În pacheţelele de ceai de elită se conţin frunzele mici, obţinute în urma sortării sau prin zdrobirea frunzelor de ceai. Dar, cu toate acestea, nu trebuie să uităm că ceaiul în pacheţele este inferior în ceea ce priveşte intensitatea aromei şi proprietăţilor curative.

Are importanţă calitatea ambalajului de ceai?
Desigur. Aroma şi proprietăţile curative ale ceaiului se păstrează doar dacă acesta este ambalat în vid, protejat de lumina razelor solare. Nu cumpăraţi ceai în pungi transparente, sau în cutii din sticlă sau de plastic. Ambalat în acest fel, ceaiul îşi pierde rapid calităţile proprii. Ceaiul verde trebuie să fie proaspăt; pentru ceaiul negru 3 ani constituie vârsta optimă de păstrare, iar ceaiul pu erh negru (făcut din frunzele unei specii de Camellia Sinensis) menţine cele mai bune caracteristici la vârsta de 40 de ani. Ceaiul se păstrează în cutii opace, care se închid în mod ermetic, iar înainte de pregătire este de dorit să aerisiţi camera, deoarece ceaiul absoarbe mirosurile (în special cele de ţigări, ceapă, usturoi, carne şi peşte). La cumpărarea ceaiului, acordaţi atenţie ţării în care a fost ambalat. Acordaţi preferinţă ceaiurilor ambalate în Germania, Franţa şi Anglia.

Ceainic de porţelan – cea mai bună alegere?
Ceainicul de porţelan este soluţia optimă pentru infuzia ceaiurilor verzi şi roşii. Cel mai bun ceainic este cel din argilă. Potrivit pentru infuzie este şi ceainicul de sticlă. Acesta permite vizualizarea culorii băuturii, fapt ce oferă ceremoniei ceaiului o atmosferă specifică de divertisment. Renunţaţi la ceainicele de metal. Ele se oxidează şi răspândesc în ceai un gust şi o aromă neplăcută.

Ceaiul servit după masă îmbunătăţeşte digestia?
Nu este de dorit să întrebuinţaţi ceaiul îndată după masă. Taninul ce se conţine in ceai poate duce la răsucirea proteinelor şi afectează în mod negativ asimilarea fierului. Puteţi servi ceai proaspăt infuzat peste o jumătate de oră după masă. Ceaiul infuzat timp de câteva ore se poate utiliza la spălarea ochilor, sau pentru a face loţiuni cu care să ştergeţi pielea. Consumul ceaiului infuzat mult timp nu este recomandată, deoarece aceasta poate provoca dureri de cap şi insomnie, datorită conţinutului ridicat de teină şi cofeină.

Servim ceaiul cu dulciuri?
Tradiţia de a servi ceaiul cu dulciuri a apărut în Orient. În Rusia, de asemenea, la ceai se serveau covrigi cu zahăr şi turte dulci. Chiar şi din punct de vedere medicinal se favorizează „îndulcirea” ceaiului: dulciurile, care au în componenţă carbohidraţi, sunt mai bine asimilate cu vitamina B-1, care se conţine în ceai.

Latest news

Финансовое образование для путешественников: как управлять своими финансами в путешествии

Каждое путешествие - это уникальное приключение, полное открытий и незабываемых впечатлений от общения с близкими людьми. Однако все мы...

Рынок недвижимости в Шымкенте: анализ и перспективы

Ушедший год продемонстрировал корреляцию спроса с государственными инициативами. Спад сделок купли-продажи составил около 25%, по данным ОАРК. В основном...

Солнечные панели для дома и предприятий в Молдове

Солнечные панели (их часто называют батареями) используют в работе фотоэлектрические элементы для трансформации солнечной энергии в электрическую. Материалы, из...

Зелёные инвестиции: будущее финансового процветания

В мире, где технологии развиваются с бешеной скоростью, и экологические проблемы становятся всё более актуальными, концепция "зелёных инвестиций" выходит...

Must read

Rolete și porți secționale: specificul pieței din Moldova

Lumea modernă, inclusiv a noastră – din spațiul moldovenesc,...

Omtek: Oferim calitate, fiabilitate și maxime posibilități

O casă nu prea mare, cu doua etaje, situata...

You might also likeRELATED
Recommended to you