ExpertChihlimbar - naşterea unei pietre misterioase.

Chihlimbar – naşterea unei pietre misterioase.

Piatra frumoasă de culoarea galbenă şi moale a mierii, caldă şi plăcută la atingere, chihlimbarul este întotdeauna preţuit de către bijutieri, fiind un material maleabil, frumos. În grupul de pietre, chihlimbarul ocupă primele locuri, datorită paletei de culori incredibile şi structurii plină de viaţă.

De ce plină de viaţă – pentru că chihlimbarul nu este piatră, ci răşină congelată a unor copaci cândva măreţi. Aproximativ 50 de milioane de ani în urmă, în unele locuri ale planetei noastre, coniferele au început să emane activ răşină; acest proces, după presupunerile savanţilor, se datora încălzirii bruşte. Răşina căzută a fost acoperită cu straturi de sol, iar în unele locuri de mlaștini, ape, mări, etc. Cu trecerea timpului, picăturile de răşină deveneau tot mai compacte şi se transformau într-un miracol unic al naturii – chihlimbar.

Culoarea pietrei depinde de regiunea şi condiţiilor locurilor unde se desfăşura procesul de transformare al răşinii de conifere. Gama de culori fascinează imaginaţia: alb ca laptele, galben ca lămâia, roşu, portocaliu, culoarea mierii, chihlimbar opalescent, cu nuanţe albăstrui, verzui sau de foc şi chiar negru, fiecare piatră are o istorie proprie de apariţie.

Dar dacă nu sunteţi mulţumit de culoarea pietrei, chihlimbarul are o proprietate unică, de a se luminat sau de a se vopsi în diferite culori. De exemplu, chihlimbarul tulbure poate fi călit în nisip fierbinte la temperaturi de peste 100 de grade, sau poate fi fiert în ulei de in. De asemenea, piatra poate fi vopsită prin fierbere în grăsime animală, cu adaos de extracte de diferite plante.

Dar proprietăţilor uimitoare ale chihlimbarului nu se rezumă la toate acestea. Multe bucăţi de răşină au solidificate în interiorul lor insecte, frunze, flori, semințe, pene de păsări, picături de apă, în general, tot ceea ce a nimerit în răşina încă lichidă milioane de ani în urmă. Aceste incluziuni sunt de mare valoare pentru oamenii de ştiinţă, deoarece ele au fost foarte bine conservate în condiţii ermetice. Dar pietrele cu astfel de lucruri uimitoare în interiorul său au valoare nu numai ştiinţifică, dar, de asemenea, şi valoare comercială, fiind foarte apreciate de către femeile de modă de la începutul secolului al XIX-lea.

Din cele mai vechi timpuri oamenii cunoşteau forţele misterioase ale pietrelor, din care făceau amulete si talismane care aduc fericire, prosperitate, protejarea oamenilor de spiritele rele şi de boli. Aceasta piatră poate oferi persoanelor confort, fiind protectoarea acestora împotriva influenţelor negative şi blestemelor.

Dar nici acestea nu reprezintă toate proprietăţile pietrei surprinzătoare. Chihlimbarul este utilizat în medicină din timpuri străvechi. În antichitate se credea că nu există nici o boală care nu ar fi fost vindecată de chihlimbar. În ciuda scepticismului medicilor referitor la proprietăţile de vindecare ale chihlimbarului, ştiinţa modernă a confirmat faptul că piatra are într-adevăr un impact asupra sănătăţii umane. Chihlimbarul este foarte bogat în săruri de acid succinic, care, la rândul său reprezintă un biostimulent nespecific. Spectrul de acţiune al acestei substanţe este destul de larg: ea stimulează sistemul nervos, influențează pozitiv asupra activităţii rinichilor şi intestinelor, este folosit ca remediu anti-stres, anti-inflamatori şi modalitate de dezintoxicare. Produsele care conţin succinat de sodiu au proprietatea de a normaliza echilibrul acido-bazic al sângelui şi de a recupera forţele, chiar şi la vârstă înaintată.

În asta constă frumuseţea extraordinară şi proprietăţile acestei pietre – chihlimbar – material excelent pentru bijuterii, medicină, talisman şi obiect de valoare pentru oamenii de ştiinţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest news

Vladimir Curocichin: Despre angajați, parteneri și perspectivele Omtek

Fondată în 1994,  compania Omtek - membru oficial al Asociației engleze a specialiștilor din domeniul sistemelor de securitate -...

Аренда авто с Mastercard

Аренда авто с Mastercard Во время отпуска или командировки в другую страну нередко возникает ситуация, когда нужен автомобиль для комфортного...

Советы, которые помогут выбрать самые вкусные суши

Если говорить о суши в первоначальном понимании, то блюдо должно быть легким и малокалорийным. Блюдо всегда должно быть приготовлено...

Rolete și porți secționale: specificul pieței din Moldova

Lumea modernă, inclusiv a noastră – din spațiul moldovenesc, aspiră tot mai mult la comoditate, siguranță, confort. Instalarea rulourilor...

Must read

Rolete și porți secționale: specificul pieței din Moldova

Lumea modernă, inclusiv a noastră – din spațiul moldovenesc,...

Omtek: Oferim calitate, fiabilitate și maxime posibilități

O casă nu prea mare, cu doua etaje, situata...

You might also likeRELATED
Recommended to you