În 1964 pe marile ecrane a apărut filmul artistic ,,Zorba Grecul”, iar în 1973 francezul Jil Ebersole a patentat un balon transparent din plastic numindul Zorb ( de la Z-orb: orbita necunoscută).
Despre filmul în care rolul central îl joacă Anthony Quinn vă puteţi familiariza de sine stătător, deoarece acest articol este despre balonul transparent.
Geniul francez a inventat balonul atunci cînd prietenii săi înnebuniţi după snowboard l-au întrebat dacă acesta ar putea să inventaze ceva care să concureze cu placa de snowboard în ceea ce priveşte cantitatea adrenalinei eliberate în sînge în timpul practicării sportului. Rezultatul muncii sale este acest obiect de formă sferică care este dotat cu cureli de retenţie, înăuntrul căruia poate încăpea un om. Apoi, persoana care este bine prinsă în acest balon se rostogoleşte de pe o înălţime şi intersectează de obicei suprafaţa apei.
Construcţia este facută din două baloane: unul care este ambalajul extern şi altul care se află în interior şi care adăposteşte doritorii disperaţi. Diametrul balonului este de 3,2 metri, iar volumul de 13 metri cubi avînd şi o cameră pentru ,,zorbonaut”.
Această minune a ingineriei mintale cîntareşte 70 de kilograme, iar distanţa dintre sfere este de 70 cm. Gaura de intrare are 60 cm, iar viteza medie este de 15, 25 km/oră.
Jackie Chan în fimul ,,Armour of God 2” fuge de indieni cu ajutorul unui asemenea balon.
Acest amestec dintre sport şi stranietate umană şi-a căpătat renumele mondial tocmai în Noua Zeilandă.
Această ţară organizează diverse competiţii, precum şi rostogoliri în pielea goală. În ţara noastră acest hobby este privit cu uimire.
În timp ce voluntarul se rostogoleşte, peisajul înconjurător se schimbă cu o viteză uluitoare. În acest moment ,,zorbonautul” aminteşte de un cosmonaut , aparatul vestibular al căruia este verificat în centrifugă.
Această distracţie poate fi practicată în orice timp al anului, deoarece zorbul este termorezistent.
În 1905 Pablo Picasso pictează tabloul ,,Fata pe sferă”, iar 100 de ani mai tîrziu preferinţele se schimabă; astăzi de popularitate se bucură cei care se află în sferă.
Roman Gvozdov