LifeStyleTratarea dinţilor sub anestezie generală şi sedare la ...

Tratarea dinţilor sub anestezie generală şi sedare la Jorge Dental Studio

Tratarea dinţilor sub anestezie generală şi sedare la  Jorge Dental Studio

Un eveniment important nu doar pentru clinică, cât şi pentru toată ţara s-a produs la începutul acestei veri:  Jorge Dental Studio s-a extins şi a devenit prima clinică stomatologică privată din ţară cu cabinet pentru anestezie generală şi sedare. Acum aici, absolut fără durere pot trata dinţii şi copiii mici de tot, şi oamenii cu necesităţi speciale, şi cei care au o frică panică de stomatologi. 

Despre noul serviciu ne povesteşte medicul-şef şi directorul clinicii Gheorghe Ciuperca.

Dle. Ciuperca, spuneţi-ne ce înseamnă anestezia stomatologică şi sedarea?

Anestezia stomatologică deseori este numită tratament  «în somn», astfel subliniind deosebirea acesteia de anestezia medicală tradiţională. Preparatele, folosite în stomatologie, se referă la aşa-numitele hipnotice – ele cufundă omul în somn. Acestea sunt cele mai inofensive preparate pentru anestezie, care există actualmente în lume.

Aflându-se sub anestezie generală, pacientul doarme şi nu simte durere  chiar şi la efectuarea celor mai complicate proceduri stomatologice.

Spre deosebire de anestezia generală, sub sedare pacientul nu doarme, deoarece gazul inspirat de el nu îl adoarme, ci îl ajută să se relaxeze în timpul tratamentului.  Dvs. resimţiţi linişte, dispare senzaţia de teamă, durerea se atenuează. Pacientul este conştient, comunică cu medicul, respiră normal, reacţionează la replicile medicului. După senzaţii sedarea se aseamănă cu 2-3 pocale băute de şampanie – dvs. simţiţi eforie şi lipsa grijilor. Este de menţionat că, anestezia generală şi sedarea este pe larg aplicată în clinicile de frunte din întreaga lume atât în tratarea adulţilor, cât şi a copiilor.

Ce pacienţi  ar trebui să recurgă la anestezia generală sau sedare?

Noi recomandăm anestezia generală şi sedarea în următoarele cazuri:

  1. La tratarea copiilor mici. Pentru copiii cu vârsta de până la trei ani anestezia generală este, probabil, unica variantă acceptabilă, întrucât copilaşii de această vârstă nu înţeleg necesitatea tratamentului şi nu au suficientă răbdare. Copiii mai mari sunt mai asidui şi înţelegători. Dar şi la această vârstă pot apărea dificultăţi, dacă copilul este foarte activ, extrem de speriat, ori dacă are anumite afecţiuni. Copilul nu poate fi tratat cu forţa, deoarece prin acest lucru i se poate cauza o traumă psihologică gravă. Anestezia sau sedarea este cea mai bună soluţie în această situaţie – acestea ajută unor astfel de copii să evite stresul şi oferă pentru viitor posibilitatea de a trece mai uşor la tratamentul obişnuit.
  2. În cazul anumitor indicaţii medicale, cum ar fi: reflexul vomitiv sporit, reacţii alergice la anestetice locale, tulburări ale sistemului nervos, care complică contactul cu medicul.
  3. La efectuarea unui volum mare de proceduri stomatologice. Astfel, de exemplu, la efectuarea unui spectru de operaţii chirurgicale (extracţii dentare complicate, instalarea mai multor implanturi şi altele) pacientul este nevoit să petreacă în scaunul stomatologic ore în şir. Acest lucru este desigur foarte obositor. Noi prin urmare recomandăm ca astfel de intervenţii complicate să fie efectuate sub anestezie generală sau sedare.
  4. În cazul intoleranţei psihologice a tratamentului. În prezent încă mai întâlnim un asemenea fenomen precum este frica de neînvins faţă de tratamentul stomatologic ce urmează a fi efectuat.  Emoţiile negative pot fi provocate de diverşi factori: aspectul instrumentelor, mirosul preparatelor medicale, prezenţa medicului şi etc.  Anestezia generală şi sedarea oferă unor asemenea pacienţi posibilitatea de a avea un zâmbet sănătos şi frumos în ciuda temerilor. 

Există oare unele contraindicaţii?

Printre contraindicaţii în cazul anesteziei se referă formele grave decompensate a afecţiunilor sistemului cardio-vascular, hematopoietic şi pulmonar.

Printre contraindicaţiile pentru sedare se referă:

  • vârsta precoce sau teama puternică– copilul trebuie să fie capabil să negocieze, în caz contrar se recomandă anestezia;
  • lipsa respiraţiei nazale;
  • bolile cronice în fază de acutizare, afecţiunile generale acute.

Dle. Ciuperca, ce ne puteţi spune despre inofensivitatea şi confortul anesteziei stomatologice la Jorge Dental Studio?

Pentru tratamentul sub anestezie şi sedare noi am procurat unul din cele mai sigure şi inteligente aparate din lume MAQUET FLOW-i C30. În republica noastră un astfel de aparat este doar la Spitalul Clinic Republican şi se foloseşte în timpul transplantării, ceea ce denotă nivelul înalt de inofensivitate.

Tratamentul sub anestezie la  Jorge Dental Studio se indică doar după consultarea stomatologului – terapeut,  chirurgului şi anesteziologului nemijlocit din cadrul clinicii noastre. Înainte de tratament este necesar să faceţi un şir de analize şi să primiţi un certificat despre starea sănătăţii de la medicul de familie. De asemenea pot fi indicate nişte investigaţii suplimentare, inclusiv electrocardiograma, pe care o puteţi face la clinica noastră.

Anestezia stomatologică  este destul de confortabilă: pacientul adoarme lin şi se trezeşte uşor. Deja peste 10-15 minute se restabilesc complet reflexele, iar peste o oră şi jumătate pacientul, de regulă, este gata să meargă acasă. Restul zilei este mai bine să-l dedicaţi odihnei.

În privinţa sedării este de menţionat, că practic nu sunt nici un fel de contraindicaţii pentru sedare. Probabil aceasta reprezintă cea mai simplă şi inofensivă metodă calmantă. Pe durata întregului tratament dvs. inspiraţi un gaz calmant printr-o mască specială pe nas. Peste 2-3 minute după scoaterea măştii acţiunea preparatului încetează şi pacientul pleacă din clinică în stare vioaie.

În concluzie aş vrea să vă doresc tuturor o dispoziţie bună, iar clinica Jorge Dental Studio va fi gata să soluţioneze întotdeauna problemele ce ţin de sănătatea şi frumuseţea dinţilor dvs.!

Tratarea dinţilor sub anestezie generală şi sedare la  Jorge Dental Studio

Ina Sârbu, pacient

Îmi este frică de durere, de aceea daca tratamentul este însoțit de careva senzații dureroase, insist la efectuarea anesteziei. Din fericire, dinții mei  fiind destul de sănătoși, am vizitat medicul stomatolog mai rar. Însă, atunci când a fost absolut necesar sa merg la stomatolog, anestezistul meu mi-a vorbit despre primul cabinet stomatologic în Republica Moldova, unde tratamentul dinților poate avea loc sub aplicarea anesteziei generale sau sedare. Recunosc, pentru mine a fost ca un colac de salvare. Tratamentul a decurs rapid,  fără durere fizică căt și emoțională. După procedură, m-am simțit perfect de parcă m-aș fi odihnit. Important este faptul că perioada de reabilitare lipsește, iar pese 20-30 min conduceam automobilul fără nici o problemă. Este foarte comod!

Tratarea dinţilor sub anestezie generală şi sedare la  Jorge Dental Studio

Guţan Virgiliu, medic-anesteziolog Jorge Dental Studio (șeful secţiei de anesteziologie a Spitalului Clinic Republican, doctor în ştiinţe medicale, conferenţiar universitar)

Activând peste 20 de ani în domeniul anesteziologiei şi fiind anesteziologul de frunte din cadrul Spitalului Clinic Republican, pot declara cu certitudine, că dotarea clinicii Jorge Dental Studio corespunde tuturor cerinţelor moderne pentru efectuarea anesteziei adecvate, calitative şi inofensive. Îmi este extrem de plăcut, că am fost invitat să  lucrez în echipa Jorge Dental Studio – prima clinică stomatologică privată, care a demonstrat o asemenea grijă faţă de pacient.

 

Jorge Dental Studio
www.dentalstudio.md
Chişinău, str. Ismail, 21
Tel.: 022 93-00-77, 079-53-00-25, 060-53-00-25

i-a părut util acest articol? Împărtăşeşte-l cu prietenii, apasă AICI.

Ultimele publicații

Мужская уходовая косметика: особенности выбора продуктов и ухода за кожей

Когда дело касается ухода за кожей, важно подобрать подходящие продукты и разработать эффективный ежедневный ритуал. В специализированных салонах и...

Cosmetica Coreeană în Chișinău: Descoperiți Lumea Frumuseții cu Herb.md

Cosmetica din Coreea de Sud a câștigat inimile multor oameni din întreaga lume datorită compoziției sale naturale inovatoare și...

10 Мифов про аллергию

Аллергия - очень распространенное явление, и, по оценкам, примерно каждый третий человек страдает тем или иным видом аллергии. В...

Cum corect sa alegem produsele cosmetice?

Cand folosim produsele cosmetice coreene , este important sa stim carateristicile si ingredientele, ca sa nu fie efect invers....

Recomandăm

Omtek: Oferim calitate, fiabilitate și maxime posibilități

O casă nu prea mare, cu doua etaje, situata...

Туры в ОАЭ: 7 безумных вещей, которые можно увидеть только в Эмиратах

В каждой стране – свои национальные устои и традиции....

Poate fi interesant